Másfél év után alakul az adatvédelmi megállapodás az USA és az EU között

2022 / 03 / 28 / Pőcze Balázs
Másfél év után alakul az adatvédelmi megállapodás az USA és az EU között
Pénteken "elvi megállapodás" jött létre az Európai Unió és az Egyesült Államok kormánya között, amely arról gondoskodna, hogy a felhasználók személyes adatai szabadon és biztonságosan mozoghassanak a két terület között.

A korábbi keretmegállapodás, az EU - USA Adatvédelmi pajzs már közel két éve nincs érvényben. 2020 nyarán ugyanis az Európai Unió Bírósága kimondta: nem biztosít elegendő védelmet az európaiak adatainak, az Unió polgárai ki vannak téve az esetleges tengerentúli megfigyelésnek. Így az olyan cégek, mint a Meta, a Facebook anyavállalata meg kellett, vagy meg kellett volna, hogy szüntessék azt a gyakorlatot, hogy amerikai szervereken tárolnak vagy dolgoznak fel az óceán innenső felén keletkezett adatokat, aminek hatására többször azzal fenyegetőztek, hogy kivonulnak a régióból. A The New York Times híre szerint véget érhet a bizonytalanság, ugyanis Biden elnök európai látogatásakor a felek megegyeztek az új szabályrendszer legfontosabb sarokpontjairól.

"Példátlan védelem a polgáraink privát szférájának és az adataik biztonságának"

- így jellemezte Joe Biden a megállapodást, amelynek részeként létre fog jönni egy független adatvédelmi bíróság is, amelynél az európaiak panaszt tehetnek, ha úgy érzik, visszaéltek az adataikkal. A Meta üdvözölte a döntést: Nick Clegg volt brit miniszterelnök-helyettes, a cég globális ügyekért felelős alelnöke úgy fogalmazott, hogy "a globális internet feldarabolásával kapcsolatos félelmek között ez a megállapodás gondoskodik arról, hogy az emberek kapcsolatban maradjanak, a szolgáltatások pedig tovább működhessenek".

Természetesen az "elvi megállapodás" még nem végleges: az Európai Bizottságnak és a Fehér Háznak közösen kell részletesen kidolgoznia azt, utóbbi ezt egy elnöki rendelet formájában tervezi megtenni. Mindeközben az Adatvédelmi pajzs ellen korábban sikerrel pert indító osztrák aktivista, Max Schrems jelezte: vagy az ő szervezete, a Noyb ("semmi közöd hozzá"), vagy más csoportok valószínűleg kifogást emelnek a tervezet ellen, mert az nem nyújt elégséges védelmet.

(Borítókép: Getty Images)

Nyárra kiderülhet, hogy mi lesz a Facebook sorsa Európában Az ír legfelsőbb bíróság múlt heti ítélete alapján folytatódik az ír adatvédelmi hatóság (DPC) eljárása a Facebook európai adatkezelési gyakorlatát illetően, ami alapjaiban befolyásolhatja a közösségi oldal európai működését: a változás már a kapuban van, nyárra ugyanis eldőlhet a Facebook európai sorsa.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.