Nyárra kiderülhet, hogy mi lesz a Facebook sorsa Európában

2021 / 05 / 17 / Perei Dóra
Nyárra kiderülhet, hogy mi lesz a Facebook sorsa Európában
Az ír legfelsőbb bíróság múlt heti ítélete alapján folytatódik az ír adatvédelmi hatóság (DPC) eljárása a Facebook európai adatkezelési gyakorlatát illetően, ami alapjaiban befolyásolhatja a közösségi oldal európai működését: a változás már a kapuban, nyárra ugyanis eldőlhet a Facebook európai sorsa.

Az ír adatvédelmi hatóság 2020 őszén előzetesen már figyelmeztette a Facebookot, hogy a Privacy Shield egyezmény tavaly nyári érvénytelenítésével a Facebook európai központja (ami szintén Írországban van) a továbbiakban jogellenesen cselekszik, amennyiben átadja az uniós állampolgárok személyes adatait az amerikai anyacégnek. A közösségi oldal azonban megtámadta a határozat végrehajtását a bíróságon, szerinte ugyanis DPC a Privacy Shield érvénytelenítése után nem hagyott elég időt számára a szükséges lépések megtételére. Emellett azzal érvelt, hogy a DPC döntése súlyos és visszafordíthatatlan következményekkel járna a Facebook európai működése kapcsán,

és több mint négyszázmillió felhasználó számára ellehetetlenítené a közösségi szolgáltatás elérését.

Ez alapján további vizsgálatot, valamint a határozat végrehajtásának felfüggesztését kérte, amit azonban az ír legfelsőbb bíróság elutasított. Max Schrems (osztrák aktivista, ügyvéd és író, aki a Facebook elleni kampányokkal vált ismertté az adatvédelmi jogainak megsértése miatt) szerint a DPC nyárra eldöntheti, hogy megtiltja-e a Facebook írországi leányvállalatának, hogy európai uniós állampolgárok adatait átadja az amerikai központnak, vagyis a Facebook kénytelen lenne minden adatot helyben, Európában tárolni. Egy másik, ám kevésbé valószínű alternatíva, ha az Amerikai Egyesült Államok módosítja a a külföldi állampolgárok személyes adatait tartalmazó adatbázisok hozzáférhetőségére vonatkozó törvényét. Schrems erre kevés esélyt lát.

(Fotó: Unsplash/Annie_Spratt)

További cikkek a témában:

Nem ok nélkül rettegett a Facebook az iOS legújabb verziójától Az első adatok szerint a felhasználóknak mindössze 13%-a engedélyezte, hogy az alkalmazások adatokat gyűjtsenek a tevékenységükről.

A saját csapdájába eshetett a Facebook Donald Trump kitiltásával Jogi szakértők szerint Mark Zuckerberg a felelősség elhárítására használja a Facebook független tartalom-ellenőrző testületét (Ellenőrző Bizottság)  a tartalommoderátori döntések meghozatalánál, de most úgy tűnik, visszanyalt az a bizonyos fagyi.

A Facebook megkérdez majd saját hírfolyamunkról, több kontrollt kaphatunk Facebook hírfolyamunk kezelése hosszú évek óta nincs igazán a kezünkben, és a vállalat most azt ígéri, hogy változtat ezen a minimum megkérdőjelezhető gyakorlaton.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.