Nyárra kiderülhet, hogy mi lesz a Facebook sorsa Európában

2021 / 05 / 17 / Perei Dóra
Nyárra kiderülhet, hogy mi lesz a Facebook sorsa Európában
Az ír legfelsőbb bíróság múlt heti ítélete alapján folytatódik az ír adatvédelmi hatóság (DPC) eljárása a Facebook európai adatkezelési gyakorlatát illetően, ami alapjaiban befolyásolhatja a közösségi oldal európai működését: a változás már a kapuban, nyárra ugyanis eldőlhet a Facebook európai sorsa.

Az ír adatvédelmi hatóság 2020 őszén előzetesen már figyelmeztette a Facebookot, hogy a Privacy Shield egyezmény tavaly nyári érvénytelenítésével a Facebook európai központja (ami szintén Írországban van) a továbbiakban jogellenesen cselekszik, amennyiben átadja az uniós állampolgárok személyes adatait az amerikai anyacégnek. A közösségi oldal azonban megtámadta a határozat végrehajtását a bíróságon, szerinte ugyanis DPC a Privacy Shield érvénytelenítése után nem hagyott elég időt számára a szükséges lépések megtételére. Emellett azzal érvelt, hogy a DPC döntése súlyos és visszafordíthatatlan következményekkel járna a Facebook európai működése kapcsán,

és több mint négyszázmillió felhasználó számára ellehetetlenítené a közösségi szolgáltatás elérését.

Ez alapján további vizsgálatot, valamint a határozat végrehajtásának felfüggesztését kérte, amit azonban az ír legfelsőbb bíróság elutasított. Max Schrems (osztrák aktivista, ügyvéd és író, aki a Facebook elleni kampányokkal vált ismertté az adatvédelmi jogainak megsértése miatt) szerint a DPC nyárra eldöntheti, hogy megtiltja-e a Facebook írországi leányvállalatának, hogy európai uniós állampolgárok adatait átadja az amerikai központnak, vagyis a Facebook kénytelen lenne minden adatot helyben, Európában tárolni. Egy másik, ám kevésbé valószínű alternatíva, ha az Amerikai Egyesült Államok módosítja a a külföldi állampolgárok személyes adatait tartalmazó adatbázisok hozzáférhetőségére vonatkozó törvényét. Schrems erre kevés esélyt lát.

(Fotó: Unsplash/Annie_Spratt)

További cikkek a témában:

Nem ok nélkül rettegett a Facebook az iOS legújabb verziójától Az első adatok szerint a felhasználóknak mindössze 13%-a engedélyezte, hogy az alkalmazások adatokat gyűjtsenek a tevékenységükről.

A saját csapdájába eshetett a Facebook Donald Trump kitiltásával Jogi szakértők szerint Mark Zuckerberg a felelősség elhárítására használja a Facebook független tartalom-ellenőrző testületét (Ellenőrző Bizottság)  a tartalommoderátori döntések meghozatalánál, de most úgy tűnik, visszanyalt az a bizonyos fagyi.

A Facebook megkérdez majd saját hírfolyamunkról, több kontrollt kaphatunk Facebook hírfolyamunk kezelése hosszú évek óta nincs igazán a kezünkben, és a vállalat most azt ígéri, hogy változtat ezen a minimum megkérdőjelezhető gyakorlaton.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A világon nagyjából húsz szupervulkán létezik, és bár ezek a tűzhányók csak rendkívül ritkán, átlagosan 17 ezer évente törnek ki, már egyetlen ilyen esemény is hatalmas veszélyt jelentene az emberiségre nézve.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.