Ismét megdőlt az internetes adatátviteli sebességrekord, nem is kevéssel

2021 / 07 / 16 / Bobák Áron
Ismét megdőlt az internetes adatátviteli sebességrekord, nem is kevéssel
Japán kutatóknak másodpercenként 319 terabit adatot sikerült továbbítaniuk háromezer kilométeres távolságra.

Alig egy éve számoltunk be róla, hogy japán és brit kutatóknak sikerült megdönteniük az internetes adatátvitel sebességrekordját. Ha az akkor elért, 178 Tb/s-os sebességről azt írtuk, hogy nehéz lenne bármihez viszonyítani, akkor ez különösen igaz a mostani rekordra, ami csaknem duplája az előzőnek.

Ha a másodpercenkénti 319 terabitnyi adatot mégis megpróbálnánk kontextusba helyezni, akkor azt kéne megpróbálni elképzelni, hogy a több mint 2,3 milliárd felhasználóval rendelkező Youtube videómegosztó teljes, egynapi letöltési forgalmát át tudnánk rajta küldeni nagyjából három óra alatt. Hogy mennyire magas számról van szó, azt jól mutatja, hogy a saját hálózattal rendelkező NASA is csak nagyjából 400 gigabit adatot tud továbbítani másodpercenként a hálózatán, ami nagyjából az ezredrésze a most elért sebességnek.

A kutatók június elején, az optikai szálas kommunikációról rendezett konferencián mutatták be azt a tanulmányt, amely részletesen bemutatja, hogyan sikerült több mint háromezer kilométeres távolságra továbbítaniuk adatokat az új technológiával. Ennek egyik kulcsa az volt, hogy a hagyományos optikai szál egy magja helyett négy magot használtak, majd a jeleket különböző hullámhosszokra bontották, amelyeket hullámhossz-osztásos multiplexeléssel továbbítottak. A kutatók a kísérletben már létező és újfajta optikai erősítési technológiákat is bevetettek, ennek segítségével rendkívül nagy távolságra is továbbítani tudták az adatokat.

A most bemutatott módszer előnye, hogy a négy mag ellenére az optikai szál keresztmetszete ugyanakkora volt, mint a hagyományos, már ma is használt vezetékeké, így az új technológiát elméletileg viszonylag egyszerűen be lehet építeni a már létező infrastruktúrába.

(Interesting Engineering, Borítókép: Matthias Rietschel/picture alliance via Getty Images)

További cikkek a témában:

Terahertzes hálózatok és egy terabit/s-os adatátvitel - a chip már készül hozzá 6G hálózatokhoz fejlesztettek chipet, amely lehetővé teszi a terahertzes kommunikációt és a villámgyors letöltést. Úgy tűnik, előreszaladtak az időben a japán kutatók, de a hatodik generációs kommunikáció már közeledik.

Megdőlt az internet sebességrekordja, 178 terabitnyi adatot továbbítottak egy másodperc alatt Brit és japán kutatóknak minden eddiginél több információt sikerült bepréselniük a fénybe.

Na hol a leggyorsabb a net a világon? Annyit segítünk, hogy Amerika a top 10-ben sincs A Speedtest.net publikálta, hogy a mérései alapján kik állnak a legjobban.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.