Mától Magyarországon is elérhető a mesterséges intelligenciát használó árvíz-előrejelző felület

2023 / 05 / 23 / Bodnár Barna
Mától Magyarországon is elérhető a mesterséges intelligenciát használó árvíz-előrejelző felület
A Google 2018-ban indította el az árvíz-előrejelzési szolgáltatását Indiában és Bangladesben, hogy segítsen a területen élőknek megküzdeni az áradások katasztrofális következményeivel. Jelenleg több mint 80 országban elérhető a Flood Hub nevű szolgáltatás, amely nemrégiben 60 új területtel bővült, ezek között van Magyarország is.

A természeti katasztrófák gyakorisága és intenzitása az éghajlatváltozás miatt folyamatosan növekszik. Az árvizek az emberek biztonságát és megélhetését fenyegető legfőbb éghajlati veszélyek közé tartoznak, és becslések szerint évente több mint 250 millió embert érintenek világszerte, mintegy 10 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okozva, áll a Google Rakétához eljuttatott közleményében.

A Google 2018 óta folyamatosan fejleszti a Flood Hub-ot, amely mesterséges intelligencia (MI) és gépi tanulási előrejelző modellek segítségével képes megjósolni az áradást akár hét nappal annak bekövetkezte előtt. A mesterséges intelligencia különböző, nyilvánosan elérhető adatokat, például időjárás-előrejelzéseket és műholdképeket dolgoz fel, ezután pedig két mintát elemez: a “hidrológiai modellt”, amely egy folyóban áramló víz mennyiségét jelzi előre, valamint a várható belvíz mértékét, hogy megjósolja, mely területek lesznek érintettek, illetve milyen mély lesz ezeken a helyeken a víz.

 


Illusztráció: Google

Az árvíz-előrejelzésen kívül az amerikai technológiai óriáscég más természeti katasztrófákkal kapcsolatban is dolgozik olyan rendszereken, amelyek időben értesítik a területen lévőket a közelgő veszélyről riasztás küldve számukra. Ilyen például az évente több százezer ember érintő erdőtüzeket figyelő, műholdfelvételeken alapuló új mesterséges intelligencia-modell, amelynek segítségével észlelik a futótűz határait, és valós idejű helyzetét jelenítik meg a Google Keresésben és a Térképen. 2022-ben több mint 30 nagy erdőtűzzel kapcsolatban segítették ilyen módon az embereket és a tűzoltókat az Egyesült Államokban és Kanadában. Ma már Észak-Amerikán kívül Mexikóban és Ausztrália egyes részein is elérhető a futótűz-érzékelés.

Hasonló rendszert fejlesztettek a Google-nél a hurrikánok előrejelzésére is. Amellett, hogy hiteles forrásokból származó részletes előrejelzések jelennek meg a Google Keresés és a Térkép SOS-figyelmeztetéseiben, amelyek megmutatják a vihar előre jelzett pályáját, gépi tanulást használva elemzik a műholdképeket a katasztrófa sújtotta területekről annak meghatározására, hogy hol van szükség segítségre.

A Flood Hub portálon mától több Magyarországon lévő terület vízállásra vonatkozó adatai is elérhetőek. Ezekből többek között megtudhatjuk, hogy az adott városban várhatóan mikor tetőzik a folyó, hogy az elkövetkező néhány napban mennyivel csökken majd a vízszint, illetve, hogy az eléri-e a veszélyes szintet.


A Flood Hub nevű árvíz-előrejelző rendszert Magyarországra is kiterjesztették. (Képernyőfotó: Rakéta)

Az olyan közösségek támogatásának érdekében, amelyek ki vannak téve az árvíznek, de nem férnek hozzá okostelefonokhoz vagy az internethez, a Google olyan szervezetekkel működik együtt, mint a Vöröskereszt és Vörösfélhold, hogy önkéntesekből álló offline riasztási hálózatokat hozzon létre, ezzel olyanokhoz is eljuttatva a Flood Hub figyelmeztetéseit, akik valamilyen oknál fogva nem tudják használni az alkalmazást. A témában végzett friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy a helyi önkéntesekkel rendelkező közösségek 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak riasztást, mielőtt a víz elérné a területüket, ez pedig árvíz esetén olyan kritikus tényező, ami számos ember életét mentheti meg.

(Borítókép: Google)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.