Még a koronavírus-járvány sem tehet keresztbe a chipgyártásnak

2021 / 03 / 04 / Perei Dóra
Még a koronavírus-járvány sem tehet keresztbe a chipgyártásnak
A napokban tette közzé idei előrejelzését a KPMG - kutatásuk szerint a koronavírus-járvány ellenére a félvezetőipar idén is jelentős nyereségnövekedéssel kalkulálhat - illetve nagyon úgy fest, hogy a szegmenst nem csupán a pandémia negatív, de a pozitív, digitalizációserkentő hatások is elkerülik.

A KPMG a Global Semiconductor Alliance-szel közösen készített felmérést, melynek során világszerte százötvenhat iparági dolgozó vezetőt kérdeztek: a válaszadók fele azt nyilatkozta, hogy a járvány felgyorsította cégük digitális átalakulását - ez meglepően alacsony szám tekintve, hogy az IT szférában többnyire a megkérdezettek nyolcvankilenc százaléka, az összes iparág esetén pedig nyolcvanegy százalékuk beszélt arról, hogy a pandémia felpörgette digitalizációjukat. A lassúnak tűnő tempónak ugyanakkor némileg ellentmond, hogy a megkérdezettek hatvanhárom százalékánál nőtt a felhőszolgáltatások, illetve automatizációs megoldások használata a járvány alatt.

A szabályok lassulást, az 5G azonban fellendülést hozhat

A chipgyártók szerint az elkövetkező években az IoT, az autókba gyártott, illetve az 5G chipek generálják majd a legnagyobb bevételnövekedést, amelyben középtávon különösen utóbbi eszközök játszanak majd kulcsszerepet. A megkérdezett vezetők tizenkilenc százaléka szerint kevesebb mint tizenkét hónap múlva jelentős bevételnövekedést hozhatnak az 5G chipek, míg ötvenhárom százalékuk egy-két éven belül számít gyarapodásra. Huszonöt százalékuk három-négy évvel, három százalékuk pedig öt évnél hosszabb idővel kalkulál az 5G-s eszközökből származó bevételek jelentős fellendülése kapcsán.

A szegmenst fenyegető legnagyobb problémának a következő három évben a szigorúbb import és exportszabályozásokat, a velük járó díjakat, a potenciális új nemzetközi kereskedelmi szabályozásokat, illetve nemzetbiztonsági intézkedéseket tekinti a válaszadók körülbelül ötvenhárom százaléka. A megkérdezettek harminchét százaléka ezzel szemben az ellátási láncok megakadásában látja az iparágra váró fő nehézséget, harminc százalék szerint pedig

a megfelelően képzett munkaerő hiánya okozza majd a legtöbb gondot.

A kutatás mindemellett rávilágít, hogy a résztvevők harmincnégy százaléka szerint kutatás-fejlesztési költéseik nem igazodnak optimálisan az általuk megcélzott piacokhoz - ezzel együtt a résztvevők hetvenegy százaléka tervez 2021-ben a tavalyinál nagyobb összeget fordítani a K+F projektekre.

Nyereségvesztéstől viszont nem tart az iparág, a válaszadók huszonnégy százaléka több mint húsz százalékos bevételnövekedést vár, további huszonhárom százalék pedig tizenegy és húsz százalék közöttit. Huszonhat százalék hat-tíz százalékos növekedéssel kalkulál, míg tizenkét százalék egy és öt százalék közé teszi ezt az értéket. Mindössze a szegmens tizenöt százaléka számít stagnáló vagy csökkenő bevételre a 2021-es évben.

Joe Biden is megtámogatja a szektort

Az USA újdonsült elnöke a Reuters értesülése szerint ugyanis jelentős összeggel, harminchétmilliárd dollárral támogatná az amerikai félvezetőgyártás újbóli felvirágoztatását többek között azért, hogy a jövőben elkerülhető legyen egy, a mostanihoz hasonló globális chiphiány, vagy legalábbis enyhülnének annak negatív következményei, valamint, hogy

 az Egyesült Államok kevésbé függjön az ázsiai félvezetőgyártóktól.

Joe Biden különböző, legnagyobb részt vissza nem térítendő támogatások és adókedvezmények formájában harminchétmilliárd dollárt jegyez javaslatában a fenti célra annak a kongresszusi intézkedéscsomagnak a részeként, melyet tavaly fogadott el az amerikai törvényhozás.

A Google és a Facebook nem lélegezhetnek fel Joe Biden megválasztása miatt Tegnap hivatalossá vált, hogy a demokrata Joe Biden váltja Donald Trumpot az Amerikai Egyesült Államok elnöki székében. A szakértők arra számítanak, hogy ez számos területen gyökeres változásokat fog hozni az USA eddigi politikájához képest, ez alól pedig a technológiai szektor sem lesz kivétel. Néhány területen viszont Biden akár tovább is viheti, amit Trump elkezdett.

A legnagyobb amerikai chipgyártók, így az Intel, a Qualcomm, a Micron és az AMD legfelsőbb vezetői 2021. február elején írtak az elnöknek nyílt levelet arra kérve őt, hogy az új gazdaságélénkítő akciótervében jelentős támogatást kell nyújtani a félvezetőipari fejlesztések, így különösen a gyártás részére. A levél szerint a chipgyártás napjainkra szinte teljes egészében Ázsia kezébe került, amit jól példáz, hogy míg 1990-ban a globális termelés harminchét százaléka származott amerikai üzemekből, addig ez mára tizenkét százalékra csökkent. A levélírók ennek elsődleges okát abban látják, hogy az ázsiai országok jelentős támogatást (elsősorban adókedvezményeket és más juttatásokat) biztosítanak a helyi szereplőknek, míg az Egyesült Államokban jelenleg nincs ilyen kezdeményezés. A támogatási keret meghatározásával Biden egyebek mellett a félvezetőgyártás ellátási-logisztikai problémáinak feltárása érdekében egy száznapos vizsgálati szakaszt kezdeményezett, melynek eredményétől függően további beavatkozásokat helyeztek kilátásba fehér házi források.

További cikkek a témában:

Autógyárak állnak meg, késnek a kiszállítások a vevőkhöz, mert nincs elég autóipari chip Akár több évig tartó káoszt is okozhat az autóiparban a chiphiány.

Biden „agresszív lépésekkel” vetne véget annak, hogy nincs PS5 és leálltak az autógyárak A félvezetők globális hiánya rengeteg keservvel jár, például ez az oka az új generációs konzolok hiányának, de jelentős fennakadásokat okoz az autógyártásban is – a Biden-adminisztráció lépni fog az ügyben.

Agyba ültethető eszközzel idéznék fel az elfeledett emlékeket Igaza volt az összeesküvés-elméleteknek, tényleg be akarnak az agyba ültetni egy elektronikai eszközt. Ezt azonban egyrészről gyógyítási céllal teszik, másrészt hasonló technológiát – agyi implantátumot – orvosi felhasználásból már alkalmaznak egy ideje.

(Fotó: KPMG, Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.