Meg tud-e romlani az ásványvíz, és mit jelent pontosan a palackra nyomtatott lejárati dátum?

2023 / 08 / 12 / Bodnár Barna
Meg tud-e romlani az ásványvíz, és mit jelent pontosan a palackra nyomtatott lejárati dátum?
Bár abban mindenki egyetért, hogy a víz nélkülözhetetlen az életünkhöz, arról, hogy az ásványvíz meddig őrzi meg a minőségét, még az élelmiszerbiztonsági hatóságok véleménye is megoszlik.

Több tucat márkájú, fajtájú ásványvizet találhatunk az üzletek polcain a legkülönfélébb kiszerelésekben, egy valami azonban közös bennük: a csomagolásukra nyomtatott lejárati dátum. Sokakban felmerülhet kérdés, egyáltalán hogy romolhat meg a természetes ásványvíz, mi történik a szavatosság lejárta után, illetve, hogy a folyadék ezután az időpont után is biztonságosan elfogyasztható-e.

Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2022-ben kiadott ajánlása szerint az ásványvizek a tartósabb élelmiszerek közé tartoznak, ezért is szerepel rajtuk a minőségmegőrzési idő dátuma. Ez azt jelenti, hogy szemben a fogyaszthatósági idővel rendelkező romlékony árukkal - amelyeknél lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni – a tartós termékek akár hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is biztonsággal fogyaszthatók, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, állag). Ez alapján

a magyar szabályozás szerint egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) ennél engedékenyebb a palackos vizeket illetően. Az indoklás szerint a kereskedelmi forgalomban kapható palackozott víznek nincs szavatossági ideje, mert ezek a termékek olyan higiéniailag minősített létesítményekből származnak, amelyeket rendszeres ellenőrzéseknek vetnek alá, és nem tartalmaznak olyan adalékanyagokat, amelyek előidézhetik a romlást.

Bár az Egyesült Államokban hivatalosan maga a víz nem jár le, a tárolásra használt műanyag palackokkal kapcsolatban azért akadnak egészségügyi aggályok.

A kereskedelmi palackozott vizet általában polietilén-tereftalátban (PET) tárolják, amely idővel túlzott hőnek kitéve elkezdhet beleszivárogni a vízbe. Ennek eredményeként a víz olyan káros vegyi anyagokkal szennyeződhet, mint a mikroműanyagok, az antimon és a biszfenol A (BPA). Ha a szintetikus műanyagokat rendszeresen lenyeljük, lassan felhalmozódhatnak a szervezetben, és károsíthatják az immunrendszert, az emésztőrendszert és a légzőszerveket is. Ezen egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében ajánlott a palackozott víz tartalmát a felbontástól számított két napon belül elfogyasztani.

Ha a vizes palackon nem találunk lejárati dátumot – mert például épp az Egyesült Államokban tartózkodunk, vagy ott vásároltuk az italt - akkor a legjobb, ha még a kétéves lejárati idő előtt megisszuk.

Persze a víz nem csak a szigorúan ellenőrzött palackozóüzemekben kerülhet flakonba, hanem a csapból is megtölthetünk egy kiürült üdítős flakont. A hagyományos csapvíz azonban idővel áporodott ízűvé válik mivel a levegőben lévő szén-dioxid keveredik a vízzel, és kissé savasabbá teszi azt. Bár a csapvíznek lehet kellemetlen íze, a megfelelő tárolás mellett általában 6 hónapig biztonságosan fogyasztható.

(Borítókép: Getty Images/d3sign)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
A metafolyadékban apró gömbök vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék változtassa a tulajdonságait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.