Több tucat márkájú, fajtájú ásványvizet találhatunk az üzletek polcain a legkülönfélébb kiszerelésekben, egy valami azonban közös bennük: a csomagolásukra nyomtatott lejárati dátum. Sokakban felmerülhet kérdés, egyáltalán hogy romolhat meg a természetes ásványvíz, mi történik a szavatosság lejárta után, illetve, hogy a folyadék ezután az időpont után is biztonságosan elfogyasztható-e.
Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2022-ben kiadott ajánlása szerint az ásványvizek a tartósabb élelmiszerek közé tartoznak, ezért is szerepel rajtuk a minőségmegőrzési idő dátuma. Ez azt jelenti, hogy szemben a fogyaszthatósági idővel rendelkező romlékony árukkal - amelyeknél lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni – a tartós termékek akár hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is biztonsággal fogyaszthatók, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, állag). Ez alapján
a magyar szabályozás szerint egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.
Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) ennél engedékenyebb a palackos vizeket illetően. Az indoklás szerint a kereskedelmi forgalomban kapható palackozott víznek nincs szavatossági ideje, mert ezek a termékek olyan higiéniailag minősített létesítményekből származnak, amelyeket rendszeres ellenőrzéseknek vetnek alá, és nem tartalmaznak olyan adalékanyagokat, amelyek előidézhetik a romlást.
Bár az Egyesült Államokban hivatalosan maga a víz nem jár le, a tárolásra használt műanyag palackokkal kapcsolatban azért akadnak egészségügyi aggályok.
A kereskedelmi palackozott vizet általában polietilén-tereftalátban (PET) tárolják, amely idővel túlzott hőnek kitéve elkezdhet beleszivárogni a vízbe. Ennek eredményeként a víz olyan káros vegyi anyagokkal szennyeződhet, mint a mikroműanyagok, az antimon és a biszfenol A (BPA). Ha a szintetikus műanyagokat rendszeresen lenyeljük, lassan felhalmozódhatnak a szervezetben, és károsíthatják az immunrendszert, az emésztőrendszert és a légzőszerveket is. Ezen egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében ajánlott a palackozott víz tartalmát a felbontástól számított két napon belül elfogyasztani.
Ha a vizes palackon nem találunk lejárati dátumot – mert például épp az Egyesült Államokban tartózkodunk, vagy ott vásároltuk az italt - akkor a legjobb, ha még a kétéves lejárati idő előtt megisszuk.
Persze a víz nem csak a szigorúan ellenőrzött palackozóüzemekben kerülhet flakonba, hanem a csapból is megtölthetünk egy kiürült üdítős flakont. A hagyományos csapvíz azonban idővel áporodott ízűvé válik mivel a levegőben lévő szén-dioxid keveredik a vízzel, és kissé savasabbá teszi azt. Bár a csapvíznek lehet kellemetlen íze, a megfelelő tárolás mellett általában 6 hónapig biztonságosan fogyasztható.
(Borítókép: Getty Images/d3sign)