Megépítették a világ legkisebb emberszerű robotját, ami senki munkáját nem fogja elvenni

2024 / 02 / 03 / Bobák Zsófia
Megépítették a világ legkisebb emberszerű robotját, ami senki munkáját nem fogja elvenni
A humanoidokat gyakran azzal a céllal építik, hogy embereknek szánt munkakörökben szolgáljanak, de az apró robotot más feladatokra szánták.

A világ legkisebb humanoid robotját egy hongkongi fiúiskola diákjai készítették elsősorban azzal a céllal, hogy megdöntsék a korábbi rekorder, a pakisztáni Zain Ahmad Qureshi teljesítményét, aki nem is régen, tavaly augusztusban került be a Guinness-rekorderek közé saját miniatűr robotjával, a Redbottal. A hongkongi humanoid körülbelül egy centiméterrel lett kisebb elődjénél és 141 mm-es magasságával elnyerte az első helyezést a Guinness World Records tegnapi bejelentése szerint.

Ahhoz, hogy a Guinness szervezet humanoidként soroljon be egy robotot, a gépnek a szabályok szerint több feltételnek is meg kell felelnie: két lábon kell járnia és képesnek kell lennie arra, hogy különállóan mozduljanak a testrészei, tehát a vállai, könyökei, térdei és a csípője, akár egy valódi embernek. Az emberi arckifejezés, illetve az élethű külső nem tartozik az elvárások közé, de egy ilyen kis méretű robot esetében nehéz is lett volna a kifinomult és komplex mimikához szükséges aktuátorok és egyéb alkatrészek elhelyezése. Az apró termet más szempontból is problémákat okozott, az akkumulátorokat például első körben nem is tudták integrálni a robotba, mert túl nehéznek bizonyultak, végül egy 7.4V lítiumion-akkumulátorral szerelték fel a gépet.

A robot több összetevője is 3D-nyomtatással készült, a mozgást elősegítő szervomotorokat pedig személyre szabottan gyártották a parányi gépezethez. A robot mobilapplikáció segítségével irányítható és előre programozható.

Bár a humanoid, nagyobb társaitól eltérően, egészen biztosan nem fog munkába állni gyárakban rakodómunkásként vagy hotelek recepciósaként, de mégis szántak neki gyakorlatias célt. A gép egyik fontos felhasználási köre az oktatás lehet, hogy a diákokat bevezessék a segítségével a robotika tudományába. A robot alacsony költséggel megépíthető, így az elmaradottabb térségekben is alkalmas lehet az iskolai képzések során tanítási eszköznek és a gépet bárki elkészítheti a projekt nyílt forráskódú jellegének köszönhetően. Ahogy azt a humanoid készítői elmondták, a kis gép egyszerűnek tűnik ugyan, de mégis vannak rejtett képességei, sokféle mozgási formát képes például megjeleníteni: tud táncolni, focizni és kung-fuzni és a jövőben akár tömeggyártásra is kerülhet.

(Fotó: Guinness World Records)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Egy diák gombnak álcázott kamerával, rejtett fülhallgatóval és egy generatív mesterséges intelligencia segítségével akart bejutni az egyetemre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.