Megépítették a világ legkisebb emberszerű robotját, ami senki munkáját nem fogja elvenni

2024 / 02 / 03 / Bobák Zsófia
Megépítették a világ legkisebb emberszerű robotját, ami senki munkáját nem fogja elvenni
A humanoidokat gyakran azzal a céllal építik, hogy embereknek szánt munkakörökben szolgáljanak, de az apró robotot más feladatokra szánták.

A világ legkisebb humanoid robotját egy hongkongi fiúiskola diákjai készítették elsősorban azzal a céllal, hogy megdöntsék a korábbi rekorder, a pakisztáni Zain Ahmad Qureshi teljesítményét, aki nem is régen, tavaly augusztusban került be a Guinness-rekorderek közé saját miniatűr robotjával, a Redbottal. A hongkongi humanoid körülbelül egy centiméterrel lett kisebb elődjénél és 141 mm-es magasságával elnyerte az első helyezést a Guinness World Records tegnapi bejelentése szerint.

Ahhoz, hogy a Guinness szervezet humanoidként soroljon be egy robotot, a gépnek a szabályok szerint több feltételnek is meg kell felelnie: két lábon kell járnia és képesnek kell lennie arra, hogy különállóan mozduljanak a testrészei, tehát a vállai, könyökei, térdei és a csípője, akár egy valódi embernek. Az emberi arckifejezés, illetve az élethű külső nem tartozik az elvárások közé, de egy ilyen kis méretű robot esetében nehéz is lett volna a kifinomult és komplex mimikához szükséges aktuátorok és egyéb alkatrészek elhelyezése. Az apró termet más szempontból is problémákat okozott, az akkumulátorokat például első körben nem is tudták integrálni a robotba, mert túl nehéznek bizonyultak, végül egy 7.4V lítiumion-akkumulátorral szerelték fel a gépet.

A robot több összetevője is 3D-nyomtatással készült, a mozgást elősegítő szervomotorokat pedig személyre szabottan gyártották a parányi gépezethez. A robot mobilapplikáció segítségével irányítható és előre programozható.

Bár a humanoid, nagyobb társaitól eltérően, egészen biztosan nem fog munkába állni gyárakban rakodómunkásként vagy hotelek recepciósaként, de mégis szántak neki gyakorlatias célt. A gép egyik fontos felhasználási köre az oktatás lehet, hogy a diákokat bevezessék a segítségével a robotika tudományába. A robot alacsony költséggel megépíthető, így az elmaradottabb térségekben is alkalmas lehet az iskolai képzések során tanítási eszköznek és a gépet bárki elkészítheti a projekt nyílt forráskódú jellegének köszönhetően. Ahogy azt a humanoid készítői elmondták, a kis gép egyszerűnek tűnik ugyan, de mégis vannak rejtett képességei, sokféle mozgási formát képes például megjeleníteni: tud táncolni, focizni és kung-fuzni és a jövőben akár tömeggyártásra is kerülhet.

(Fotó: Guinness World Records)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.