Megérinthető animált hang-hologramok
Megérinthető animált hang-hologramok
2019 / 11 / 18 / Justin Viktor
Érdemes volt várni: már animált hang-hologramot is képesek vagyunk készíteni, amit meg is lehet érinteni. A három dimenziós "mozgó képhez" nincs szükség másra, mint egy apró polisztirol labdára és egy sor szintén parányi hangszóróra.

Ryuji Hirayama és kollégái az Egyesült Királyság Sussexi Egyetemén 512 hangszóróból építették meg a készüléket, melyeket egy kép-megjelenítőként szolgáló kisméretű, térbeli (3D) megjelenítő doboz aljában és tetejében helyeztek el. A hangszórók csendes ultrahangot bocsátanak ki, hogy kis méretű, alacsony nyomású légbuborékok jöjjenek létre, amelyekben a polisztirol gömb lebeg. A hangszórókból származó hanghullámok manipulálásával gyorsan meg lehet változtatni az alacsony nyomású légbuborékok pontos térbeli helyzetét és így irányítani lehet a gyöngy mozgását.

Ha a gyöngy elég gyorsan mozog, akkor létrehozza az illúziót, ami a néző számára egy három dimenziós alakzatnak tűnik. Ha az idő múlásával a létrejött illúzió alakját is megváltoztatják, az képessé válik mozgó 3D-s objektum benyomását kelteni. Mindez persze rendkívül gyorsan kell történjen. A teljes 3D-s alakzatot kevesebb mint 0,1 tized másodperc alatt kell a kis golyóbisnak lekövetni, ugyanis ha ennél lassabban történik a mozgatás, a vizuális hatás odalesz.

Ha a mozgó objektumot vörös, zöld és kék fénnyel világítjuk meg, beszínezhetjük a létrehozott 3D-s objektumot. Leia hercegnő még nem tudna segítséget kérni az eszközzel, de az egyik közzétett technológiai demóban a rendszer egy szárnyaival csapkodó pillangót már szépen megformál, egy másik változatban pedig a nulláig történő visszaszámlálást láthatunk.

„Olyan, mint a varázslat” - mondja róla Hirayama, akit a népszerű mozifilmekben ábrázolt hologramok és lebegés ihletett.

Az ember akár meg is érintheti a képet, ami azért működik, mert a hangszórók magasabb nyomású légréteget hoznak létre, Ha valaki az alakzat felé nyúl, úgy érezheti, hogy megérinti a képet, bár pusztán a levegőt érinti.

Asier Marzo a spanyol Navarrai Állami Egyetemen végzett hasonló munkát és úgy nyilatkozott, hogy a gyöngy mozgásának sebességét tekintve ez az új rendszer sokkal fejlettebb, lehetővé téve bonyolultabb alakzatok megjelenítését is.

(Forrás: NewScientist)

Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.