Megérkezett az egyik legolcsóbb idei csúcstelefon

2024 / 02 / 25 / Bobák Áron
Megérkezett az egyik legolcsóbb idei csúcstelefon
A Xiaomi 14 számos területen fejlődött az elődjéhez képest, 400 ezer forintos árával pedig ez az egyik legolcsóbb telefon, ami megkapta a Qualcomm legerősebb, Snapdragon 8 Gen 3 processzorát. A kellemesen kicsi készülék emellett is tele van olyan funkciókkal, amiket jellemzően csak a drágább telefonok tudnak, többek között WI-FI 7-et, 90 wattos gyorstöltést, lézeres autofókuszt és LTPO OLED kijelzőt is találunk benne, de ebben az árkategóriában a 12 GB RAM és 512 GB tárhely is ritkaságnak számít.

Tény, hogy az európai piacra március 1-én érkező telefon mostanra némileg veszített az exkluzivitásából, hiszen a tavaly októberi kínai bemutató idején még ez volt az első és egyetlen olyan készülék, amit a Qualcomm új, Snapdragon 8 Gen 3 rendszerchipje hajtott. Bár ez ma már nem számít igazán különlegességnek, a telefon teljesítmény tekintetében így is ott van a közvetlen élvonalban, fej-fej mellett olyan készülékekkel, amik adott esetben akár több százezer forinttal többe kerülnek.

Dizájn

A telefon külsőleg nem változott az elődjéhez képest: enyhén szögletes, éles formák jellemzik, ami távolról az iPhone-ra és a Samsung Galaxy S-sorozatra emlékeztet, ugyanakkor ezekhez a készülékekhez képest alig észrevehető, de annál fontosabb különbség, hogy a Xiaomi a telefon hátlapjának széleit enyhén lekerekítette, így azt sokkal kényelmesebb kézbe fogni. Az üveg hátlap nem kifejezetten csúszós, viszont az ujjlenyomatok elég gyorsan elkezdenek rajta látszani, így kifejezetten hasznos, hogy a telefon mellett egy szilikon tokot is találunk a dobozban.

Kijelző

A Xiaomi 14 méreteiben szinte hajszálpontosan megegyezik az elődjével és a kijelző képátlója is maradt 6,36 colos - ennek tükrében kifejezetten bravúr, hogy a panel felbontása jelentősen megnőtt, 2400x1080-ról 2670x1200 pixelre. A kijelzővel kapcsolatban fontos újdonság, hogy idén már az alapmodell is LTPO technológiájú OLED panellel érkezik, aminek köszönhetően a telefon immár nem csak 120Hz-es képfrissítésre képes, de a tartalomtól függően akár 1Hz-re is le tudja venni a képfrissítéi rátát, jelentősen kímélve az akkumulátort. A kijelző támogatja a Dolby Vision és HDR10+ szabványokat, a gyári adatok szerint pedig akár 3000 nites fényerőre is képes, igaz, ezt manuálisan nem lehet előidézni, csak ha a menüben bekapcsoljuk a napfény módot.

Teljesítmény

A Xiaomi 14 a legújabb Snapdragon 8 Gen 3 processzorral valamint 12 GB RAM-mal érkezik, ennek köszönhetően pedig a teljesítménye több, mint meggyőző. A benchmark-tesztek alapján a telefon simán felveszi a versenyt olyan, jóval drágább készülékekkel, mint a Honor Magic 6 Pro vagy a Samsung Galaxy S24 Ultra, igaz, ennek ára van. A mindössze 152,8x71,5x8,2 milliméteres méretekkel rendelkező Xiaomi 14 esetében a bivalyerős hardvert jóval kisebb készülékházba kellett bepréselni, mint az említett telefonoknál, így a készüléket teljesítmény módba állítva az is előfordult, hogy az Antutu-benchmark teszt futtatása közben a telefon túlmelegedett, a fém keret pedig tűzforróvá vált. Ehhez azért tegyük hozzá, hogy az Antutu bizonyos tesztjeit kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy a legerősebb hardvert is rendesen megizzasszák, és hétköznapi használat során ehhez hasonló extrém túlmelegedéssel nem találkoztunk.

Kamera

A Xiaomi 13-hoz képest nagy különbség, hogy a telefonnak immár nem csak a főkamerája 50 megapixeles, de a telefotó objektív és a nagy látószögű kamera is. A Xiaomi a tavalyi telefonban található Sony szenzort idén egy Light Fusion 900 elnevezésű, 1/1.3 hüvelykes szenzorra cserélte a főkameránál, ami emellett f/1.6-os legnagyobb rekesznyílású Leica Summilux optikai lencsét és lézeres autofókuszt is kapott - utóbbi ritkaságnak számít ebben az árkategóriában. A kamerák közül a főkamera és a telefotó kamera is rendelkezik optikai képstabilizátorral, a telefotó kamera pedig 3,2x-es optikai zoomra is képes, vagyis ekkora ráközelítéssel még teljesen veszteségmentesen fotózhatunk. Tapasztalataink szerint a telefonnal nagyjából 15-20x-os zoomig mehetünk el feltűnő minőségromlás nélkül, bár maga a készülék akár 60x-os zoomra is képes. Más telefonokkal összehasonlítva feltűnő, hogy a Xiaomi telefonja kevésbé látványosan használja a mesterséges intelligenciát arra, hogy utólag megdolgozza a képeket, ami egyszerre előny és hátrány, hiszen így a végeredmény ugyan kevésbé látványos, de számos esetben jóval természetesebb hatást kelt.

A Xiaomi 14 szintén kiemelkedik az árkategóriájából azzal, hogy 8K-s felbontású videókat is készíthetünk vele 24 képkocka/másodperc sebességgel. Ehhez először ki kell kapcsolnunk a HDR módot a menüben, enélkül ugyanis a telefon csak 4K-ig engedi emelni a felbontást. Érdemes még megemlíteni a 32 megapixeles előlapi kamerát, ami a képek minősége alapján egyértelműen a jobb szelfikamerák közé tartozik és sötétebb környezetben is könnyű vele bemozdulásmentesen fotózni.

A Xiaomi két éve szorosan együttműködik a Leicával a kamerarendszer fejlesztésében, ennek jegyében a Xiaomi 14-gyel Leica Authentic és Leica Vibrant módok között is válthatunk, amelyek közül előbbi a “klasszikus” Leica színeket idézi, míg utóbbi kicsit kontrasztosabb és teltebb, ugyanakkor a fehéregyensúly szempontjából színhelyesebb képeket készít.

A különbség szemmel látható a Vibrant (jobbra) és az Authentic (balra) mód között

A telefon ideális fényviszonyok között kifejezett jó fotókat csinál, a képminőség pedig a legtöbb szempontból javult a tavalyi Xiaomi 13 Próhoz képest. Portréfotóknál például már nem találkoztunk olyan helyzettel, amikor a telefon hibásan különítette volna el a hátteret az előtértől, a nagyobb rekesznyílással készült képeknél pedig a telefon nem csak a hátteret, de a fókuszpontnál közelebbi objektumokat is elmossa, valósághűbben teremtve meg a kis mélységélesség érzetét.

Bár a telefon alapbeállításokkal 12,5 megapixeles fotókat készít, a menüben van lehetőség ennél nagyobb, 50 megapixeles képek készítésére is. Ezek a fotók valamivel részletesebbek, igaz, ez csak akkor látható, ha a képekbe számítógépen jelentősen belenagyítunk.

A telefon a pixel binning technológiának köszönhetően éjszaka is viszonylag világos fotókat készít, éjszakai módban pedig még az apró részletek is jól láthatóak sötétben is. Ez különösen látványos különbséget eredményez a nagy látószögű kameránál, ami normál módban éjszaka már elég korlátozottan használható, de éjszakai módban még elfogadható a végeredmény.

A nagy látószögű kamera éjszakai módban (balra) látványosan világosabb fotókat készít

További fotók:

Üzemidő

A Xiaomi 14 egy a kategóriában átlagosnak nevezhető, 4610 milliamperórás akkumulátorral érkezik, ennek ellenére a telefon üzemideje a tapasztalataink szerint kifejezetten jónak számít. A telefont az alapbeállításokkal és közepes fényerőn használva az akkumulátor töltöttsége öt óra alatt, egy órányi képernyőidővel 10%-ot csökkent, ami azt jelenti, hogy átlagos használattal nagyjából kétnapos üzemidőre számíthatunk. Bár a Xiaominak egy ideje már van nagyobb teljesítményű töltési technológiája, a 90 wattos gyorstöltés összességében még mindig ritkaságnak számít, ráadásul a Xiaomi - lassacskán egyedülálló módon - továbbra is ad töltőt a telefonjaihoz. A mi méréseink szerint vezetékes töltéssel, a töltési sebesség növelése funkció bekapcsolásával az akkumulátort kereken 45 perc alatt lehet feltölteni, ami ugyan több, mint a Xiaomi által hirdetett töltési idő, de más telefonokhoz képest így is jónak számít. A Xiaomi 14-et vezeték nélkül 80 wattal lehet tölteni, emellett rendelkezésre áll 10 wattos fordított töltés funkció is, aminek segítségével a készülék hátoldalára rakva más készülékeket is tölthetünk.

Egyebek

A Xiaomi 14-sorozat újdonsága, hogy immár a széria legolcsóbb tagja is támogatja az IEEE 802.11be szabványt, vagyis hétköznapi nevén a WI-FI 7-et, ami elméletileg akár 46 Gbit/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé. A telefon “jövőállóságát” növeli, hogy a Xiaomi négy évnyi rendszerfrissítést és öt évnyi biztonsági frissítést garantál a telefonhoz, ami ugyan kevesebb, mint a Galaxy S24-széria esetében, de az átlagos telefonvásárlási szokásokat figyelembe véve elég ahhoz, hogy a készülék ne avuljon el, mielőtt a felhasználók újabb modellre cserélnék. Szintén inkább a jövő ígéretének tűnik az új, HyperOS rendszer is, ami ugyan ránézésre igencsak hasonlít a MIUI-ra, de a Xiaomi szerint sokkal jobban gondját viseli a telefonnak - ennek jótékony hatásai, mint például a fejlettebb fájlkezelés vagy RAM-menedzsment inkább hosszú távon nyilvánulnak meg, hiszen a telefon elvileg hosszú évek után is ugyanolyan gyors marad.

Ahogy azt megszokhattuk, a telefon kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval érkezik, ami tapaszalataink szerint gyorsan és megbízhatóan működik, az arcazonosítással együtt pedig minden helyzetben kényelmes biometrikus azonosítást tesz lehetővé. Utóbbi napszemüvegben is felismeri az arcunkat, igaz, sötétben néha nem volt hajlandó feloldani a kijelzőt.

Ár és elérhetőség

Összességében elmondható, hogy a Xiaomi 14 egyaránt jó választás lehet azoknak, akik kifejezetten kompakt méretű csúcskategóriás telefont szeretnének, és azoknak is, akik relatíve olcsón szeretnének olyan telefont, ami már minden szempontból a prémium kategóriába tartozik. A telefon március 1-től rendelhető meg 400 ezer forintos áron, ami tízezer forintos áremelkedést jelent a tavalyi alapmodellhez képest, ugyanakkor ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a Xiaomi 14 több RAM-mal és duplaannyi tárhellyel érkezik, mint a Xiaomi 13.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.