Egymásnak eresztettük a Samsung és a Xiaomi csúcskészülékét, hogy kiderüljön, melyik a jobb

2023 / 04 / 22 / Bobák Áron
Egymásnak eresztettük a Samsung és a Xiaomi csúcskészülékét, hogy kiderüljön, melyik a jobb
A Samsung és a Xiaomi Európában és Magyarországon is évek óta a két legnépszerűbb androidos telefongyártónak számít, akik idén februárban mindössze néhány hét eltéréssel mutatták be az új csúcskategóriás készülékeiket. A Samsung Galaxy S23-széria középső tagja, az S23+ és a Xiaomi 13 Pro ráadásul hajszálpontosan ugyanolyan áron kerültek a magyarországi boltok polcaira, így kézenfekvő volt, hogy egymás mellé tegyük a két telefont, és megnézzük, melyik készüléknél mit kapunk több mint félmillió forintért cserébe.

Kijelző

Igazán gyenge minőségű kijelzővel manapság már a jóval olcsóbb telefonok között is ritkán találkozni, ebben a kategóriában pedig teljesen magától értetődő, hogy a készülékek képminősége kifogástalan, különbségeket viszont ennek ellenére is lehet találni a két telefon között. A Samsung a 3K-s felbontást exkluzív fícsörként megtartotta az Ultrának, így a Galaxy S23+ 6,6 colos kijelzője hiába majdnem ugyanakkora, mint az Ultráé, felbontásban be kell érnünk 2340x1080 pixellel. Ez a gyakorlatban persze semmit sem von le a telefon használati értékéből, mert bár a Xiaomi 13 Próban egy jóval nagyobb felbontású, 3200x1440 pixeles kijelzőt találunk, hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a felbontásbeli különbség szabad szemmel érzékelhető. Utóbbi készülékbe egyébként valamivel nagyobb, 6,73 colos képátlójú kijelző került, de maga a telefon is ennyivel hosszabb, így hogy ez előny vagy hátrány, az már egyéni ízlés kérdése.

Természtesen mindkét készülékben OLED kijelzőt találunk, ami 120Hz-es képfrissítésre képes, a különbség annyi, hogy a Xiaomi telefonja LTPO technológiájú, vagyis szélesebb skálán tudja állítani a frissítési rátát. További különbség, hogy míg az S23+ csak a HDR10+ szabványt támogatja, addig a Xiaomi 13 Pro a Dolby Visiont is, karcálló üvegből viszont a Samsung telefonjába került kicsit újabb verzió, hiszen ebben már a legújabb Corning Gorilla Glass Victus 2-t találjuk.

A gyári adatok szerint a Samsung telefonjának 1750, míg a Xiaomiénak 1900 nit a maximális fényereje, ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a készülékek kijelzőjét a legnagyobb fényerőre állítva valóban a Xiaomi 13 Pro fényereje tűnik nagyobbnak, viszont ha az S23 Plusnál bekapcsoljuk az extra fényerő funkciót, akkor már határozottan ez rendelkezik a nagyobb fényerővel. Tűző napsütésben egyébként mindkét telefon kijelzője kifejezetten jól látható, így ez a különbség a hétköznapokban nem igazán számít lényegesnek.

Teljesítmény

A Samsung idei modellszériájának egyik nagy újdonsága, hogy az S23-sorozat Európában is Qualcomm processzort kapott a megszokott Exynos helyett, ami azt is jelenti, hogy mindkét készülékben ugyanazt a Snapdragon 8 Gen 2 chipet találjuk. Ennek megfelelően a két telefon teljesítménye között elhanyagolható a különbség, amit a benchmark tesztek is szépen igazolnak: az Antutu a Xiaomi 13-at mérte egy hajszállal erősebbnek, a Geekbench egymagos teszten az S23 Plust, míg többmagos teszten a Xiaomi 13 Prót hozta ki győztesnek, az pedig, hogy a grafikai teljesítményt mérő 3D Markban melyik telefon bizonyult jobbnak, attól függően változott, hogy melyik tesztnek vetettük őket alá. A készülékek között nem csak "laboratóriumi" körülmények között, de hétköznapi használat során sem érződik különbség, mindkettő rendkívül gyorsan teszi a dolgát, így az, hogy melyik a jobb választás, leginkább azon múlhat, hogy a két készülék közül hosszútávú használat során melyik teljesítménye esik vissza kevésbé. Ezt értelemszerűen mi nem tudtuk tesztelni, és itt sok múlik az optimalizáción is, azonban mivel a Xiaomi 13 Pro Magyarországon 12 GB RAM-mal kapható, így némi előnyből indul a Samsung telefonjához képest.

Kamera

A Samsung idei modellszériájának tagjai között a legnagyobb különbség egyértelműen a hátlapi kameramodulnál figyelhető meg, hiszen míg az Ultra egy 200 megapixeles főkamerát és két telefotó lencsét kapott, addig az S23-ban és az S23 Plusban valamivel szerényebb képességű kamerarendszert találunk. Ez egy 50 megapixeles főkamerát, egy 3x-os optikai zoomra képes telefotó kamerát valamint egy 12 megapixeles nagy látószögű kamerát jelent, amelyek közül az első kettő optikai képstabilizátorral is rendelkezik. A Xiaomi 13 Pro hátlapján ezzel szemben három 50 megapixeles kamerát találunk, amelyek közül a főkamerát lézeres autofókusszal is ellátták, a telefotó lencse pedig egy egészen kicsit nagyobb, 3,2x-es optikai zoomra képes. A magasabb megapixelszámnál jelentősebb különbség, hogy a Xiaomi 13 Pro az első nemzetközi forgalomban is kapható telefon, amely a Sony egyhüvelykes IMX989 szenzorát használja, ez a különbség pedig meg is látszik a két készülékkel készített fotókon.

Bár mind az S23+ mind a Xiaomi 13 Pro kiváló minőségű fotókat készít, a képekbe belenagyítva egyértelműen látszik, hogy a Xiaomi 13 Próval készült fényképek részletesebbek, különösen akkor, ha az 50 megapixeles módba váltva a telefonok főkamerája által lehetővé tett teljes felbontást kihasználjuk. Az is tény ugyanakkor, hogy a Xiaomi 13 Pro kamerája néha elég fura dolgokat művel, az egyik képbe belenagyítva például a fa egészen festményszerűvé vált, míg az S23 Plusnál ezzel a jelenséggel nem találkoztunk.

Alapbeállításokkal készített fotó a Xiaomi 13 Próval (jobbra) és a Galaxy S23 Plusszal (balra)

50 megapixeles módban készített fotó a Xiaomi 13 Próval (jobbra) és a Galaxy S23 Plusszal (balra)

A képekbe belenagyítva jól látható, hogy mennyivel részletesebb képeket készít a Xiaomi 13 Pro (jobbra) kamerája, mint a Galaxy S23 Plusé (balra)

Ugyanakkor a Xiaomi 13 Pro (jobbra) kamerája néha egészen fura dolgokat is tud produkálni, amivel a Galaxy S23 Plusnál (balra) nem találkoztunk

A telefotó kameránál az optikai zoom határáig nagyjából semmilyen különbség nem látható a képminőségben, innentől viszont némileg a Xiaomi van előnyben, hiszen a nagyobb felbontású kamerának köszönhetően a 13 Pro jóval nagyobb digitális zoomra képes: míg a Samsung telefonjával legfeljebb 30x-osan nagyíthatunk rá a dolgokra, addig a Xiaomi 13 Próval akár 70x-es zoomot is használhatunk, igaz, ekkora nagyításnak a képminőség drasztikus romlása miatt már ritkán van értelme.

3,2x-es zoom a Xiaomi 13 Prónál (jobbra) valamint 3x-os zoom a Galaxy S23 Plusnál (balra)

30x-os zoom a Xiaomi 13 Prónál (jobbra) valamint a Galaxy S23 Plusnál (balra)

A szenzorbeli különbség még markánsabban megmutatkozik az éjszakai fotóknál, gyenge fényviszonyok mellett a Xiaomi telefonja egyértelműen részletesebb fotókat készít, cserébe az S23+ által készített fotók bizonyos esetekben világosabbak és a színhűségük is jobban közelít a valósághoz. Érdekes, de a fényerőbeli különbség a nagy látószögű kameráknál mutatkozik meg a legjobban, amelyek ideális fényviszonyok mellett gyakorlatilag ugyanolyan képeket készítenek, este viszont az S23 Plusszal készített fotók sokkal világosabbak.

Éjszakai módban készített fotó a Xiaomi 13 Próval (jobbra) és a Galaxy S23 Plusszal (balra)

Nagy látószögű kamerával készített éjszakai fotó a Xiaomi 13 Próval (jobbra) és a Galaxy S23 Plusszal (balra)

Ezek tükrében nem meglepő, hogy az ellenfényben készített HDR-fotók is a Samsung telefonján a világosabbak, igaz, ennek hátulütője, hogy az S23+ néha hajlamos "túl HDR-ezni" a képeket, az árnyékok hiánya miatt pedig ilyenkor a fotók kicsit valószerűtlenné válnak. Nem nagy, de azért viszonylag jelentős különbség figyelhető meg a bokeh-effektes portréfotóknál is, az S23+ ugyanis egyértelműen pontosabban tudja elkülöníteni egymástól a hátteret és az előteret, míg a Xiaomi 13 Prónál néha olyan részek is élesek maradnak, amiket el kellett volna mosnia a telefonnak. Azoknak ugyanakkor, akik a szuperközeli makrófotókat részesítik előnyben, kétségkívül a Xiaomi telefonja a jobb választás, hiszen a 13 Próval sokkal közelebbre tudunk fókuszálni, mint az S23 Plusszal.

HDR fotó a Xiaomi 13 Próval (jobbra) és a Galaxy S23 Plusszal (balra)

Portréfotó a Xiaomi 13 Próval (jobbra) és a Galaxy S23 Plusszal (balra)

A Xiaomi 13 Pro (jobbra) néha nem jól különíti el a hátteret, így a háttér egy része éles marad. Az S23 Plusznál ilyen problémával nem találkoztunk

A két telefon szelfikamerája nem igazán említhető egy lapon: míg a Xiaomi 13 Pro 32 megapixeles kamerája hozza, amit ebben a kategóriában elvárhatunk, a Samsungnál mintha csak muszájból raktak volna egy 12 megapixeles kamerát a telefon kijelzőjébe, aminek gyengeségei elsősorban kevésbé jól megvilágított helyeken mutatkoznak meg. A koreai gyártó szoftveresen jó munkát végzett, így ha van elég fény, a telefon még a gyenge hardverből is egészen látványos fotókat tud elővarázsolni, ám ha kicsit gyengébb fényviszonyok mellett akarunk fotózni - például egy szobában -, a képek minősége azonnal drasztikusan leromlik.

Előlapi kamerával készült fotó a Xiaomi 13 Próval (jobbra) és a Galaxy S23 Plusszal (balra)

A készülékek közül mindkettőben megtalálható a 8K-s videó mód, a különbség annyi, hogy míg a Xiaomi telefonjával legfeljebb 24 képkockát rögzíthetünk másodpercenként, addig az S23+ már 30 képkocka/másodperc felvételre is képes. A videók képminőségében nem láttunk számottevő különbséget, az viszont meglepő, hogy bár a fotózásnál jellemzően a Samsung telefonja készített világosabb képeket, 8K-s videóknál ez megfordul, és a Xiaomi által rögzített felvétel a világosabb. Ahogy megszokhattuk, a gyártók igyekeztek különböző szoftveres megoldásokkal is megtámogatni a videózás élményét, a Xiaomi 13 Próval például készíthetünk makró videókat, míg az S23 Plusnál a rendezői nézetben szabadon váltogathatunk a kamerák között egy mozdulattal. Az ilyen szoftveres megoldások közül egyértelműen kiemelkedik ugyanakkor a Samsung portrévideós funkciója, ami nem csak sokkal művészibbé teszi a felvételeinket az előtér vagy a háttér elhomályosításával, de a gyakorlatban is nagyon stabilan tudja tartani a beállított mélységélességet, amit a felvétel közben is tetszőlegesen változtathatunk.

A telefonok kamerájáról tehát összességében elmondható, hogy hozzák a csúcskategóriától elvárható szintet, nagyobb hibákkal pedig egyik készüléknél sem találkoztunk, noha az is biztos, hogy ha a legjobb kamerával rendelkező telefont keresnénk, akkor nem eközül a két készülék közül kerülne ki a győztes. Az egyértelmű, hogy a Xiaomi 13 Pro és a Galaxy S23+ közül az előbbi rendelkezik az erősebb hardverrel, érzésünk szerint szoftveresen viszont a Samsung végzett valamivel jobb munkát.

Üzemidő, töltés

Ebben a tekintetben a Samsung telefonja a márkától ma már elvárt, kiemelkedő szintet hozza. Mi a telefonokat alapbeállításokkal használtuk, ami azt jelenti, hogy a készülék mind a képfrissítési rátát, mind a fényerőt automatikusan állította, és főként olyan alkalmazásokkal, amiket egy átlagos felhasználó is gyakran használ (pl. Chrome, Facebook, Instagram stb.) Az üzemidőt napi öt óra képernyőidővel mértük, ami nagyjából megfelel az átlagos telefonhasználati szokásoknak.

Ilyen körülmények között a Galaxy S23 Plusnál 37-42 órás üzemidőt kaptunk, ami azt jelenti, hogy a telefont legalább másfél napig használhatjuk anélkül, hogy lemerülne. A Xiaomi 13 Pro sem maradt el sokkal, ennél 33 órás, vagyis még mindig bőven több mint egynapos üzemidőt kaptunk, az ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a Samsung telefonjának úgy sikerült jobb üzemidőt elérnie, hogy valamivel kisebb akkumulátor van benne, valamint nincs benne LTPO kijelző, ami sokkal alacsonyabbra tudja csökkenteni a képfrissítési rátát.

A fenti számokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a telefonokat sötétedés után is használtuk, így a kijelző fényereje sokszor az 50%-ot sem érte el, vagyis a telefonok bizonyos körülmények között a fenti értékeknél gyorsabban lemerülhetnek.

Töltési sebességben egyértelműen a Xiaomi telefonja a jobb, a 13 Pro a 120 wattos gyorstöltővel 23 perc alatt tölti fel teljesen az akkumulátort, ami ugyan némileg elmarad a gyártó által hirdetett 19 perctől, de így is kiemelkedő értéknek számít. Ehhez a menüben az akkumulátorbeállításoknál be kell kapcsolnunk a "töltési sebesség növelése" opciót, ami hosszútávon nem tesz jót az akkumulátorkapacitásnak, így ha nem sürgős, hogy fel legyen töltve a telefonunk, inkább megéri rászánni azt a plusz néhány percet.

A Samsung telefonját ezzel szemben 45 wattal tölthetjük vezetékkel, ami a gyártó szerint 30 perc alatt tölti fel 65%-ig az akumulátort, azonban mivel a Samsung már nem ad töltőt a telefonjaihoz, nekünk pedig nem volt kéznél 45 wattos töltőnk, ezt nem tudtuk kipróbálni. A töltési teljesítmény vezeték nélkül is hasonló eltéréseket mutat: a Xiaomi 13 Prót 50, míg az S23 Plust csupán 15 wattal tölthetjük, a fordított töltésnél pedig a Xiaomi telefonja 10, míg a Samsung telefonja 4,5 wattos teljesítménnyel tud más eszközöket tölteni.

Dizájn

A két telefon között az egyik legjelentősebb különbség maga a készülékek kialakítása, hiszen amíg a Xiaomi 13 Pro hátlapja enyhén lekerekített, ennek köszönhetően ergonómikusabb, addig a Samsung az S23 Plusnál megtartotta a tavalyi, az iPhone-okra emlékeztető dizájnt; a teljesen sík hátlap és az éles szélek miatt a telefont nem igazán lehet kényelmesen egy kézben fogni, így az S23 Plusnak legfeljebb annyi írható a javára, hogy az ujjlenyomatok sokkal kevésbé látszanak meg rajta, mint a riválisán. A Xiaomi 13 Próval kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a hátlapja rendkívül csúszós, de mivel a legtöbben úgyis tokban fogják tartani a telefont, így ez a gyakorlatban nem sokat számít.

Az S23+ esetében a legnagyobb változás a tavalyi modellhez képest, hogy a hátlapról eltűnt a kameramodul kiemelkedése, vagyis a kamerái már ugyanúgy közvetlenül a telefon hátlapjából "nőnek ki", mint az Ultránál. Bár esztétikai szempontból a telefon ettől nem néz ki jobban, a változtatás abból a szempontból mindenképp hasznos volt, hogy az S23-sorozat valamivel egységesebb benyomást kelt, ami a márkaismertség szempontjából hasznos lehet. Ha identitsáválságról nem is, identitáskeresésről mindkét gyártó esetében nyugodtan beszélhetünk, hiszen miközben a Xiaomi szinte évről-évre teljesen új, az előző modellre legfeljebb nyomokban emlékeztető formatervvel áll elő, a Samsung az elmúlt években drasztikusan újragondolta az S-sorozat dizájnját: az Ultra megjelenését gyakorlatilag egy az egyben átmentették a Note-szériából, míg a két kisebbik telefonnal az iPhone-ok formaterve felé indultak el. Ebben a tekintetben tehát mindkét gyártónak van még hova fejlődnie, hiszen amíg egy iPhone-t az emberek kilométerekről is felismernek, addig a Xiaomi és a Samsung csúcskészülékeinek - leszámítva az S23 Ultrát - jelenleg nincs ilyen jól felismerhető, következetes formanyelve.

Biometrikus azonosítás

Ebben a tekintetben mindkét telefonnál ugyanazokat a lehetőségeket kapjuk, vagyis kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval valamint arcfelismerés segítségével is azonosíthatjuk magunkat. Érzésre a Xiaomi telefonja ezeket valamivel gyorsabban abszolválta, míg az S23+ kicsit komótosabban oldja fel a kijelzőt, emellett utóbbi telefon napszemüvegben még akkor sem volt hajlandó felismerni az arcunkat, amikor a menüben engedélyeztük, hogy az arcazonosítás csukott szemnél is működjön. Az ujjlenyomat-olvasó mindkét telefonnál hasonló hatásfokkal működik, vagyis az esetek többségében gond nélkül érzékeli az ujjunkat, de azért mindkét telefonnál előfordult, hogy hiába nyomkodtuk a kijelzőt. Ez addig nem nagy probléma, amíg valóban csak a kijelző feloldására használjuk a biometrikus azonosítást, viszont vannak olyan esetek, amikor a pontatlanság frusztráló lehet, például ha egy banki tranzakciót akarunk jóváhagyni ilyen módon.

Hangszóró

Bár a specifikáció alapján úgy tűnhet, hogy a hangszórók tekintetében nincs sok különbség a két készülék között, hiszen mindkét telefonban sztereó hangszórókat találunk, ezen a téren a Samsung sokkal jobb munkát végzett. Az S23 Plustól ugyan nem várhatjuk egy Bluetooth-hangfal teljesítményét, más telefonokhoz képest viszont érezhetően sokkal teltebb hangzást biztosít, meglepően erős basszussal. Ez a Xiaomi 13 Próból szinte teljesen hiányzik, így leginkább csak hangerőben tudja felvenni a versenyt az S23 Plusszal - igaz, mivel a telefonhívások minőségében a basszusnak nem sok jelentősége van, a legtöbb felhasználó pedig nem használja a telefonját hangfal helyett, így ennek összességében nincs akkora jelentősége.

Adatkapcsolat

Ahogy az elvárható, a Samsung és a Xiaomi telefonja is képes 5G-s adatkapcsolatra és mindkét készülékben a legfrissebb, 5.3-as Bluetooth-t találjuk, de ennek ellenére kisebb különbségek vannak a két telefon között. Míg a Samsung telefonja csak a Wi-Fi 6e szabvánnyal kompatibilis, addig a Xiaomi készüléke már támogatja a legújabb, a korábbinál jóval gyorsabb Wi-Fi 7 szabványt is, így ebből a szempontból valamivel időtállóbbnak nevezhető. Az S23 Plusban a korábbi generációkhoz hasonlóan ezúttal is megtalálható az UWB (Ultra Wideband) adatkapcsolat lehetősége, amivel többek között a Bluetooth-nál gyorsabban oszthatunk meg adatokat más UWB-kompatibilis készülékekkel és a helymeghatározást is jóval pontosabbá teszi.

Ár

Ahogy a fentiekből kiderült, a Samsung Galaxy S23+ és a Xiaomi 13 Pro között nem lehet egyértelmű győztest hirdetni, hiszen miközben a két készülék nagyon sok tekintetben szinte pontosan ugyanazt tudja, mindkét telefonnak vannak olyan erősségei és gyengeségei, amelyek csak az egyéni felhasználói szempontok alapján súlyozhatóak. A Xiaomi 13 Pro hazánkban 525 ezer forintba kerül 12 GB RAM-mal valamint 256 GB tárhellyel, és ugyanennyibe kerül a 8 GB RAM-mal ellátott S23+ is, amelyből 50 ezer forinttal drágábban kapható 512 GB táhellyel felszerelt változat is. Biztonsági frissítések mindkét telefonra öt éven keresztül fognak érkezni, az operációs rendszer frissítését pedig a Samsung négy, míg a Xiaomi három generáción keresztül garantálja a készülékekhez.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.