Megérti a parancsokat a Möbius-szalag ihlette, hangvezérlésű elektromos bicikli

2021 / 12 / 06 / Bobák Zsófia
Megérti a parancsokat a Möbius-szalag ihlette, hangvezérlésű elektromos bicikli
A Urtopia kerékpárja beépített kijelzőn mutatja a sebességet és irányt, parancsra vált a meghajtási módok között és ha nem is a legkönnyebb e-bicikli a világon, de 13 kilogrammos súlyával a pehelysúlyú versenyzők közé tartozik.

Pehelysúly

Aki hagyományos kerékpárról tér át az elektromos verziók használatára, annak az első napokban különösen szembeötlő lehet a súlykülönbség a két típus között, ami persze csak akkor jelent problémát, ha cipelni kell a járművet. Léteznek némileg nehezebb mountain bike-ok is, sőt a világ legsúlyosabb biciklije majdnem 1400 kilogrammos, de általában az elektromos kerékpárok súlyát gyarapító akkumulátor és egyéb berendezések miatt ezek a modellek többet nyomnak, ezért is lényeges, hogy a vázszerkezet kialakítása során minél könnyebb összetevőket használjanak a gyártók, a célnak legmegfelelőbb választás pedig a szénszálas anyag.

A mindössze 9 kilogrammos ARES Super Leggera az egyik példája annak, hogy mennyire le lehet faragni a súlyból ennek az alkalmazásával, bár az ARES Design elmondása szerint nem csak az anyagválasztás, hanem a Formula1-es autók technológiájára alapozott Watt Assist rendszer is hozzájárul az alacsony súlyhoz.

Möbius-szalag és hangvezérlés

A Urtopia 13 kilós kerékpárja szintén szénszálas vázat, valamint ülést és markolatot kapott és az alakját a Möbius-szalag formája ihlette, de a híres szimbólum nem csak a külalakban jelenik meg, hanem az eszköznek a városok életében betöltött szerepére is utal, az örökkévalóságot jelképező szalag többek között a megújuló energiaforrások fontosságát hangsúlyozza.

A Urtopia különlegessége a kormányon elhelyezett, beépített kijelző, amely nem tartalmaz ugyan a tervezett X One-éhoz hasonló arcfelismerő rendszert, de ujjlenyomatolvasót igen, valamint hangvezérlő funkciót és GPS-es navigációt is. Az akkumulátor két és fél óra alatt tölthető fel, egy töltéssel nagyjából 130 kilométert lehet megtenni gazdaságos üzemmódban, a maximális sebesség (motoros rásegítéssel) az európai modellekben 25 km/h, az amerikai verziókban 32 km/h és ötféle meghajtási móddal rendelkezik (Pedál, Gazdaságos, Komfort, Sport és Turbó mód).

A kerékpárt egyelőre az Indiegogóról lehet megrendelni, az Egyesült Államokba szánt modelleket 1999 dollárért, az európai modelleket 1999 euróért (730 000 forint), a gyártó a kiszállítást jövő februárra ígéri.

(Fotó: Urtopia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.