Megfejthették az emberi öntudat egyik nagy titkát

2020 / 09 / 11 / Justin Viktor
Megfejthették az emberi öntudat egyik nagy titkát
Néhány tudós arra a következtetésre jutott, hogy talán megoldottak egy 1500 éves dilemmát az emberi tudat természetéről: vajon tudatunk, tudatosságunk folyamatos, vagy diszkrét, azaz pillanatnyi felvillanásokban létezik csupán?

A tudósok és a filozófusok nem igazán tudtak eddig megegyezni ebben a kérdésben, ám most úgy tűnik, hogy konszenzusra jutottak. A nagy kiegyezést egy véleménycikkben hozták nyilvánosságra, ami a Trends in Cognitive Sciences folyóiratban jelent meg, és a benne foglaltak szerint:

a tudat kicsit mindkettő, azaz mind a folyamatos, mind pedig a diszkrét működési állapot jellemzi.

A svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) pszichofizikusai szerint miközben agyunk a háttérben folyamatosan feldolgozza és elemzi a minket ért ingereket, egyfajta tudatosságot nem igénylő folyamatban, tudatunk csak bizonyos diszkrét pillanatokban jut hozzá ehhez az információhoz, és mutat aktív tudatosságot.

"A tudatos információfeldolgozást túlértékelik" - írta Michael Herzog vezető szerző egy sajtóközleményében. „Nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítanunk a sötét, tudattalanul folyó feldolgozási időszaknak. Csak azt hisszük, hogy tudatosak vagyunk az idő minden pillanatában.”

Biciklizés közben például, testünk számos apró korrekciót végez, tudatosság nélkül feldolgozva és felhasználva számtalan információt, a bicikli egyensúlyi állapotáról, az útról, a környezetünkről, stb. Így nem is esünk el. A most felállt konszenzus persze nem válaszol meg minden nyitott kérdést. Meddig tartanak ezek a diszkrét tudatossági periódusok a tudatban? Vajon ez egyénenként változik, és ha igen, minek a mentén? Ezekre a kérdésekre egyelőre nincs válasz.

„Arra a kérdésre sincs válasz, hogy mi szükség van egyáltalán a tudatosságra, és mit lehet tenni tudat nélkül? Fogalmunk sincs" - írta Herzog.

(Forrás: Futurism Képek: Pixabay)


 


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.