Megfelelő táplálkozással akár a depresszión is úrrá lehetünk

2019 / 12 / 03 / Felkai Ádám
Megfelelő táplálkozással akár a depresszión is úrrá lehetünk
A táplálkozási pszichiátria fő kutatási területe, hogy a táplálkozás miként hat ki a mentális egészségre. Felice Jacka, a Nemzetközi Táplálkozás Pszichiátriai Társaság (International Society for Nutritional Psychiatry Research) elnöke szerint a jobb minőségű étel akár 30 százalékkal is csökkentheti a depresszió kialakulásának az esélyét.

Szeptemberben jelent meg egy nagyobb átfogó tanulmány, amely 26 korábbi tanulmány eredményeit összegezte. Ez alapján a tipikus mediterrán diéta (zöldségek, gyümölcsök, csonthéjasok, bab, olíva olaj és halak) enyhítheti a depresszió tüneteit. Ugyanakkor a húsban, tejtermékben és a feldolgozott ételekben bővebb táplálkozás nagyobb eséllyel tesz valakit depresszióssá. Az említett 26 tanulmányból csak alig néhány nem talált kapcsolatot a bevitt élelmiszerek és a mentális egészség között. Míg néhány randomizált, kontrollált vizsgálat arra jutott, hogy a depressziós egyetemi hallgatók kedélye javult 3 hétnyi mediterrán diétát követően.

A szakértők ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni, hogy mindezzel nem helyettesíthető a hagyományos gyógyszeres kezelés. A táplálkozás milyensége csak jobb alapokat ad a gyógyuláshoz, de adott esetben, ha ezt a kezelőorvos is úgy látja, gyógyszerekre is szükség lehet.

A tudósok évtizedek óta kutatják a táplálkozás és a mentális állapot kapcsolatát, ám hogy az étkezés minősége ennyit számítana, az viszonylag új elgondolás. Természetesen ezeknek az eredményeknek, és a belőlük levont következtetésnek több kritikusa is akad az orvostársadalomban: szerintük a mediterrán diéta előnyös hatása a súlyosabb depressziós esetekben, amelyekre másfajta terápiás megoldások sem hatottak, legfeljebb marginális. Többen hangsúlyozzák, hogy épp a táplálkozás milyensége nem szondázható túl megbízhatóan, nem léteznek labor körülmények, hanem a kutatók kénytelenek a páciensek önbevallására támaszkodni, akik azonban tudatosan vagy a tudtukon kívül elhallgatnak ezt-azt azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit is ettek. Ez a probléma egyébként rendre előkerül minden táplálkozással kapcsolatos vizsgálat esetén.

Ez utóbbira is van megoldás, a táplálkozási pszichiátria egyik éllovasa, a Food and Mood Centre éppen futó 20 tanulmányából 15 a bélflóra állapotára fókuszál, mivel ez objektívebb képet ad, mint a hagyományos beszámolók. A gond ezzel kapcsolatban viszont, hogy a bélflóra mikroorganizmusok milliárdjait rejti, és egyelőre nehéz megmondani, hogy ezek közül melyik jelenléte előnyös és melyiké nem az.

Mindenesetre a táplálkozás pszichiátria valamennyi kimutatható kapcsolatot azért talált az elfogyasztott étel és a mentális állapotunk között, mivel pedig ajánlásuk (több zöldség, gyümölcs, egészséges zsírok, sovány húsok) általában is egybecseng az egészségesebb táplálkozással, sokat nem vesztünk, ha ez alapján változtatjuk meg az étrendünket, sőt.

(Fotó: Pixabay, forrás: webmd)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.