Megint csúszik a Perseverance kilövése
2020 / 07 / 02 / felkai.adam
Megint csúszik a Perseverance kilövése
A NASA marsjáróját a tervek szerint most leghamarabb csak július 30-án bocsájthatják fel.

A NASA nyilatkozata szerint a késést egy technikai probléma okozta, aminek még tart a kivizsgálása. Az egyik folyékony oxigén érzékelő adatai a rendszer abnormális működésére utaltak. Most ezen eltérés okainak fognak a szakemberek utánajárni.

A kilövés eddig háromszor csúszott: először július 20-ára, majd 22-ére, és most 30-ára került át.

Az első csúszások nem jelentettek problémát, mert még a kilövésre tervezett időintervallumon belül maradtak, mivel ezt meghosszabbították augusztus 11-ig. Most azonban a NASA, hogy még egy kis időhöz jusson ezt a legvégső dátumot kitolta augusztus 15-ig. Ráadásul jelenleg éppen azt vizsgálják, hogy esetleg nem lehetne-e ezt még valamivel tovább tolni, ami azt jelenti, hogy további késések sem zárhatóak ki.

Amennyiben azonban a Mars és a Föld egymáshoz viszonyított helyzete már nem kedvez a kilövésnek, tehát teljesen kicsúsznak a határidőből, úgy a kilövésre legközelebb 2022-ben lesz lehetőség.


Az Ingenuity

Mindez persze a legrosszabb forgatókönyv, ha sikerül időben felbocsájtani a marsjárót, úgy a küldetés 2021 február 18-án landol majd a vörös bolygón. A Perseverance az esetleg egykor létezett, letűnt élet nyomai után kutat, és ez annyiban egyedülálló vállalkozás, hogy ilyesmire legutóbb a hetvenes években, a Viking küldetésnél került csak sor.

A marsjáró emellett teszteli annak lehetőségét, hogy a marsi atmoszféra szén-dioxidjából oxigént állítson elő, ami a későbbi, immár emberes misszióknak lenne életfontosságú, illetve a guruló eszköz egy drónhelikoptert is visz magával, a kifejezetten a marsi körülményekre fejlesztett Ingenuity-t. A drónhelikopter felbocsátása lenne az emberiség első motoros repülése egy idegen égitesten.

(Kép: NASA)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.