Mégis létre jöhet a történelem legnagyobb, huszonhárombillió forintos videojáték-üzlete

2023 / 07 / 12 / Pőcze Balázs
Mégis létre jöhet a történelem legnagyobb, huszonhárombillió forintos videojáték-üzlete
Tavaly január óta húzódik egy huszonhárombillió, azaz huszonháromezer milliárd forintos üzlet, melynek során a Microsoft megvásárolná az Activision Blizzard nevű játékfejlesztő és -kiadó vállalatot. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hatóságai is kifogásolták a tranzakciót, ám most úgy tűnik, az mégis létre jöhet.

Idén tavasszal úgy tűnt, hogy meghiúsulhat a hatvankilenc milliárd dolláros üzlet, melynek során a szoftveróriáshoz kerülne a Call of Duty sorozat, a Diablo, a StarCraft vagy a Warcraft kiadója, és ezzel a Microsoft a világ harmadik legnagyobb gaming vállalatává válna, a kínai Tencent és a japán Sony mögött. Először a CMA, a brit Verseny- és piacügyi hatóság látta úgy, hogy a cloud gaming, azaz a felhő-infrastruktúrán futó játékok terén túl nagy befolyást szerezne a Microsoft. Ennek a felfutóban lévő technológiának a lényege, hogy a látványos, hatalmas számítási kapacitást megkövetelő játékok nem a nappalinkban ücsörgő, százezres gépen futnak, hanem a szolgáltató szerverein. A nálunk lévő, akár szerényebb képességű hardver így csak azért felel, hogy megjelenítse az onnan érkező képet, és rögzítse, hogy milyen gombokat nyomkodunk.

Nem sokkal később, júniusban az amerikai FTC, azaz a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság kérte, hogy jogi úton akadályozzák meg az egyezség létrejöttét, mert az ártana a videojáték-piacon zajló versenynek. Az FTC-nél attól tartottak, hogy ha a bíróság nem állítja le, akár ideiglenesen, az akvizíciót, az megköttetne, mielőtt az Egyesült Államok kormánya felemelhetné a szavát.

Most azonban egy kaliforniai szövetségi bíróság kimondta: meggyőzőek a Microsoft ígéretei,

melyek szerint garantálni fogják, hogy a népszerű Call of Duty sorozat elérhető marad más platformokon is. A felvásárlást kritizálók fő érve ugyanis gyakran az volt, hogy a CoD-dal így előbb-utóbb csak Microsoft Xbox gépeken és szolgáltatásokon keresztül játszhatunk. Jacqueline Scott Corley bíró szerint az FTC nem tudta egyelőre bizonyítani, különösen nem a konkurens Sony alkalmazottainak segítségével, hogy milyen ártalmas hatásai volnának az akvizíciónak. Scott Corley az előfizetéses szolgáltatások és a felhő-alapú megoldások terén sem tart veszélyes tendenciáktól - számolt be az Ars Technica. Még azt is aláhúzta, hogy szerinte így többen férnek majd hozzá a Call of Duty-hoz és egyéb Activision játékokhoz.

Így aztán a felek figyelme újra az Egyesült Királyság versenyhatósága felé fordulhat és fordult. A The Verge cikke szerint a Microsoft és az Activision megállapodtak a CMA-jel, hogy nem a bíróságon, hanem tárgyalóasztal mellett próbálják meg rendezni a nézeteltéréseiket. Ha ez sikerül, akkor rövidesen lezárulhat az iparág történetének a legnagyobb felvásárlása, hiszen Londonon és Washingtonon kívül mindenhol, összesen harmincnyolc országban már jóváhagyták az üzletet.

(Borítókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.