Megjelent egy repülő csészealj Kína egén, de ember vezette

2023 / 06 / 12 / Bobák Zsófia
Megjelent egy repülő csészealj Kína egén, de ember vezette
Kérdés, hogy mennyire praktikus az utazás szempontjából a légi jármű különös formája.

A kínai Shenzhen Pages beszámolója szerint Kínában felszállt az első repülő csészealj formájú jármű, ami valójában természetesen nem a filmekből ismerős földönkívüli technológiát képviseli, hanem egy egyszerű, bár látványos eVTOL megoldás, amit a Shenzen UFO Flying Saucer Technology nevű cég gyártott le. A jármű csak egyetlen személy szállítására alkalmas és pilóta általi irányítással, valamint autonóm üzemmódban is tud repülni, de nem sokáig és nem gyorsan: az Electrek leírása szerint 15 perc a hatóideje és maximálisan 50 km/h-val halad.

A légi eszközt a Beigang Egyetem és az NPU (Northwestern Polytechnical University) kutatói fejlesztették ki, és, ahogy a képeken látható, a csészealj forma egyfajta megoldást jelent a propellerek elrejtésére és ezáltal a biztonságosabb közlekedésre, de a speciális alakú szerkezet kialakítását elsősorban a látványos külső megteremtése indokolta. Az eVTOL-t turisztikai és marketing célokra használják majd, vagyis egyelőre nem indítják be a tömeggyártást, hogy a tehetősebb kínai lakosok miniatűr repülő csészealjakban tehessék meg a munkahelyükre vezető utat.

Egy másik cég, az amerikai ZEVA Aero viszont valami hasonlóra készül az Egyesült Államokban: a Washington Állami Egyetem kutatóival közösen fejlesztett Zero eVTOL szintén korong alakú és egy személy szállítására használható, azonban hatékonyság és használhatóság tekintetében jóval megelőzi kínai társát: az eszköz a tervek szerint 80 kilométerre jut majd egy feltöltéssel, vagyis nem csak városon belüli közlekedésre lesz alkalmas, és a maximális sebessége meghaladja majd a 250 km/h-át. A Zero tavaly januárban indult először szabadtéri demonstrációs útra, ekkor négy percen át bizonyították a jármű manőverezési képességeit, a lebegést, az alacsony sebességgel való haladást és a felfelé repülése való alkalmasságát is.

A ZEVA Aero gyártmánya azonban csak haladás közben veszi fel a csészealj formát, emelkedés és landolás közben vertikálisan helyezkedik el benne a pilóta.

(Fotó: Shenzen Pages)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.