Az egyik legszokatlanabb alakú eVTOL levegőbe emelkedett

2022 / 01 / 16 / Bobák Zsófia
Az egyik legszokatlanabb alakú eVTOL levegőbe emelkedett
A ZEVA Aero csészealjszerű járművel törne be a légi közlekedési eszközök piacára, hogy egyszemélyes repülő kapszulára cserélhessük az autókat.

A ZEVA Aero cég Zero nevű eVTOL-ja már első látásra eltér a megszokott légi eszközöktől: a dinamikusabb haladás érdekében korong, vagy ha úgy tetszik, csészealj alakú kialakítást kapott, ami a gyártó szerint a légellenállás csökkentésével hatékonyan növelheti a hatótávot. A jármű mindössze egy személyre szabott, ezért leendő tulajdonosai nem szállíthatják vele utasként a barátaikat, családtagjaikat, valamint a légitaxi szerepére sem alkalmas az eszköz, ezt, valamint a tervezett magas kiindulási árát figyelembe véve valószínűsíthető, hogy a luxusjátékok listáját bővíti majd a Zero, a repülő motorokhoz és egyéb extrém légi járművekhez hasonlóan.

Az eVTOL-ot régóta építi a ZEVA, de a legújabb prototípusának első nyilvános tesztjére és levegőbe emelkedésére csak most került sor: január 9-én négy perces demonstráción bizonyították a jármű manőverezési képességeit, amelynek során a lebegésre, az alacsony sebességgel való haladásra és a felfelé repülése való alkalmasságát is próbának vetették alá.

A teszten egyelőre csak a jármű legalapvetőbb funkcióit mutatta be a cég, utas nélkül, sem a végső haladási sebességet (amit 257 km/h körülire ígér a ZEVA), sem a horizontális, fektetett helyzetben való repülést nem képes még megvalósítani a gép, de a közeljövőben további demonstrációk során ezt is bemutatják: a tervek szerint már a tavaszi próbák alatt azon dolgoznak majd, hogy a speciális, "Supermanszerű röppályát" is kivitelezzék.

Az eVTOL-t tavasztól lehet majd előrendelni, 5000 dollárnyi lététért, a végső ár 250 000 dollár (78 millió forint) lesz majd.

(Fotó: ZEVA Aero/Nityia Photography)

Csészealj alakú személyi légi szállítóeszközzel is közlekedhetünk majd, nem csak repülő autókkal Ha eléggé biztonságossá válnak és megkapják a szükséges engedélyeket a különös közlekedési eszközök, akkor a rakétahátizsák, a repülő motor és repülő autó mellett repülő csészealjszerű járművel is eljuthatunk A-ból B-be nem is olyan sokára.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.