Az egyik legszokatlanabb alakú eVTOL levegőbe emelkedett

2022 / 01 / 16 / Bobák Zsófia
Az egyik legszokatlanabb alakú eVTOL levegőbe emelkedett
A ZEVA Aero csészealjszerű járművel törne be a légi közlekedési eszközök piacára, hogy egyszemélyes repülő kapszulára cserélhessük az autókat.

A ZEVA Aero cég Zero nevű eVTOL-ja már első látásra eltér a megszokott légi eszközöktől: a dinamikusabb haladás érdekében korong, vagy ha úgy tetszik, csészealj alakú kialakítást kapott, ami a gyártó szerint a légellenállás csökkentésével hatékonyan növelheti a hatótávot. A jármű mindössze egy személyre szabott, ezért leendő tulajdonosai nem szállíthatják vele utasként a barátaikat, családtagjaikat, valamint a légitaxi szerepére sem alkalmas az eszköz, ezt, valamint a tervezett magas kiindulási árát figyelembe véve valószínűsíthető, hogy a luxusjátékok listáját bővíti majd a Zero, a repülő motorokhoz és egyéb extrém légi járművekhez hasonlóan.

Az eVTOL-ot régóta építi a ZEVA, de a legújabb prototípusának első nyilvános tesztjére és levegőbe emelkedésére csak most került sor: január 9-én négy perces demonstráción bizonyították a jármű manőverezési képességeit, amelynek során a lebegésre, az alacsony sebességgel való haladásra és a felfelé repülése való alkalmasságát is próbának vetették alá.

A teszten egyelőre csak a jármű legalapvetőbb funkcióit mutatta be a cég, utas nélkül, sem a végső haladási sebességet (amit 257 km/h körülire ígér a ZEVA), sem a horizontális, fektetett helyzetben való repülést nem képes még megvalósítani a gép, de a közeljövőben további demonstrációk során ezt is bemutatják: a tervek szerint már a tavaszi próbák alatt azon dolgoznak majd, hogy a speciális, "Supermanszerű röppályát" is kivitelezzék.

Az eVTOL-t tavasztól lehet majd előrendelni, 5000 dollárnyi lététért, a végső ár 250 000 dollár (78 millió forint) lesz majd.

(Fotó: ZEVA Aero/Nityia Photography)

Csészealj alakú személyi légi szállítóeszközzel is közlekedhetünk majd, nem csak repülő autókkal Ha eléggé biztonságossá válnak és megkapják a szükséges engedélyeket a különös közlekedési eszközök, akkor a rakétahátizsák, a repülő motor és repülő autó mellett repülő csészealjszerű járművel is eljuthatunk A-ból B-be nem is olyan sokára.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.