Megkezdte működését Európa eddigi legnagyobb atomerőműve Finnországban

2023 / 04 / 17 / Bodnár Barna
Megkezdte működését Európa eddigi legnagyobb atomerőműve Finnországban
Az Olkiluoto-3 az üzemeltető szerint jelentősen segíti majd a szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelést, egyben közel felére csökkenti Finnország energiaimport-függőségét.

Jól mutatja, mennyire ellentmondásos az atomenergia megítélése Európán belül, hogy míg Németország szombaton lekapcsolta utolsó három megmaradt nukleáris reaktorát is, a Finnország nyugati partján lévő Eurajokiban vasárnap hajnalban megkezdte működését Európa legnagyobb nukleáris erőműve. Az atomenergiáról régóta viták folynak, de nem csak Németországban. A nukleráis energiát ellenzők szerint az atomenergia fenntarthatatlan, veszélyes. és lassítja a megújuló energiára való átállást is, mások számára azonban az atomerőművek bezárása rövidlátó stratégia, és a megbízható alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrástól való elfordulás meggondolatlan épp akkor, amikor drasztikusan csökkenteni kellene a globális felmelegedést.

Az Olkiluoto-3 (OL3) nevű létesítmény építési munkálatai 2005-ben kezdődtek, és bár az előzetes tervek szerint az erőmű már 2009-ben elkezdhette volna működését, különböző technikai és jogi problémák miatt a négy éves építkezés végül 18 éven át tartott. Finnországban egyébként utoljára 40 évvel ezelőtt, Európában pedig 16 éve helyeztek üzembe újonnan megépített atomerőművet.

Az 1,6 gigawattos OL3 a tervek szerint 60 éven át lesz aktív, és várhatóan Finnország villamosenergia-szükségletének mintegy 14 százalékát fogja kielégíteni, csökkentve a Svédországból és Norvégiából származó importszükségletet. Az üzemeltető cég, a Teollisuuden Voima (TVO) azt is elmondta, hogy az Olkiluoto 3 termelése stabilizálja az villamosáram árát, illetve kulcsszerepet játszik a finn zöld energiára való átállásban is.

Persze nem csak ez adja az erőmű jelentőségét, hanem az is, hogy Oroszország tavaly májusban leállította Finnországba irányuló energiaexportját, mert a finnek nem fizettek az energiáért, legalábbis az Inter RAO, orosz közszolgáltató szerint. Valószínűbb azonban, hogy a valódi ok a Moszkva és Európa között az ukrajnai háború miatt kialakult, és azóta is egyre szélesedő energiakereskedelmi szakadék következménye volt.

Finnország nettó energiaimportja az elmúlt néhány évben átlagosan 13 terawattóra volt, ami a várakozások szerint 2025-re 5-8 terawattórára csökken majd az Olkiluoto 3-nak köszönhetően.

Az üzemben a próbatermelést egyelőre csak valamivel több mint 0,1 gigawatton, kapacitásának kis töredékével kezdték meg, július végére viszont a tervek szerint teljes gőzzel folyik majd a villamosenergia-termelés, ezzel pedig Finnország tiszta villamos energia önellátása növekszik – a szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelés részaránya 89 százalékról körülbelül 93 százalékra emelkedik. Azzal, hogy az OL3 Finnország villamosenergia-szükségletének körülbelül 14 százalékát fedezi majd, 60 százalékkal csökkenti az ország villamosenergia-importját. Az üzemegység által egy év alatt megtermelt, körülbelül 12 terawattórányi villamosenergia például 5,2 millió lakás fűtésére vagy 3,6 millió elektromos autó töltésére is elegendő lesz.

(Borítókép: Az OL3, OL2 és OL1 atomreaktorok az olkiluotoi atomerőműben Olkiluotoban, Eurajoki városában, Finnországban. Fotó - Getty Images/NurPhoto)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.