Meglepő jel árulkodik arról, hogy javulni fog-e a jövőben az anyagi helyzetünk

2022 / 08 / 08 / Pőcze Balázs
Meglepő jel árulkodik arról, hogy javulni fog-e a jövőben az anyagi helyzetünk
Hetvenként millió amerikai huszonegymilliárd ismerősi kapcsolatát vizsgálták meg harvardi kutatók, hogy kiderítsék: van-e összefüggés a gazdasági mobilitásunk és az ismerősi hálónk között. Arra jutottak, hogy van.

A TechCrunch-on olvasható hír szerint két kutatás is született a témában: az első a "gazdasági összekötöttséget" elemzi, vagyis azt, hogy az eltérő anyagi körülmények között élő csoportok tagjai mennyire vannak kapcsolatban egymással, illetve, hogy az összeköttetés összefügg-e a gazdasági kilátásaikkal. Tehát ha egy szegényebb ember gazdagabbakkal barátkozik, többet fog-e keresni a jövőben. A válasz egyértelmű: igen.

"A nagy bevétellel rendelkező barátok aránya az alacsony bevétellel rendelkezők körében az egyik legerősebb indikátora a felfele irányuló bevételi mobilitásnak, amellyel eddig találkoztunk."

Kiemelik: ha egy gyerek, akinek keveset keresnek a szülei, egy olyan megyében nőne fel, ahol a gazdasági összekötöttség hasonló, mint egy sokat kereső szülőkkel rendelkező, átlagos gyerek esetében, akkor felnőttkorára húsz százalékkal többet keresne. Most már csak az a kérdés, hogy hol alakulnak ki a szegényebbek és a gazdagabbak közötti kapcsolatok; ezzel foglalkozik a második tanulmány, amit az elsőhöz hasonlóan a Nature közölt. Eszerint az úgynevezett "strukturált társasági szerveződések", például az iskola vagy az egyházak ebben kiemelt szerepet játszanak, bár ezeknél is jellemző, hogy a hasonló anyagi helyzetűek elsősorban egymással barátkoznak.

Aki szeretne elmerülni a kutatás adataiban, az egy angol nyelvű, interaktív weboldalon vizsgálhatja meg, hogy mely amerikai megyékben a legkisebb és a legnagyobb a gazdasági összekötöttség. Az ilyen tanulmányok rámutatnak, hogy a Facebookhoz hasonló közösségi szolgáltatások milyen elképesztően sokat tudnak rólunk, és mennyire hasznosak lehetnek a tudományos közösségnek. Nem véletlen, hogy az EU korszakalkotó, a digitális szolgáltatásokról szóló törvénycsomagja, a DSA kiköti, hogy a legnagyobb platformoknak át kell adniuk az adataikat kutatóknak, elemzési célokra. Remélhetőleg ezek feledtetik majd a Facebook legemlékezetesebb ilyen malőrjét, a Cambdrige Analytica-botrányt.

(Borítókép: Andrew Moca/Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Az antibiotikum megjelenése előtt a szifilisz kezelése nem volt egyszerű – jött tehát az ötlet, hogy a malária által kiváltott láz segíthet a betegeknek. Mivel a dolog az esetek egy részében bevált, az eljárás kifejlesztése 1927-ben ért egy Nobelt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.