Küszöbön a korszakalkotó digitális törvénycsomag elfogadása az EU-ban

2022 / 01 / 24 / Pőcze Balázs
Küszöbön a korszakalkotó digitális törvénycsomag elfogadása az EU-ban
Nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt, ami a népszerű online platformok, például a közösségi média szolgáltatások és az internetes piacterek működését fogja szabályozni.

2020 decemberében mutattuk be a Rakétán a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) és a digitális piacokról szóló jogszabályt (DMA). Előbbit most ötszázharminc igen, hetvennyolc nem és nyolcvan tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament - számolt be a The Verge. A DSA az EU szándékai szerint egyensúlyba hozza a felhasználók, a platformok és a hatóságok jogait és kötelességeit, és az egész Unióban kötelező érvényű szabályokat hoz a digitális szolgáltatásokra nézve. Szabályozni fogja az illegális termékek eltávolítását, betiltja az érzékeny adatok alapján célzott hirdetéseket, segít az európai polgároknak, ha tévedésből távolították el valamely tartalmukat egy közösségi platformról, de például azt is kiköti, hogy a legnagyobb szolgáltatóknak át kell adniuk az adataikat kutatóknak, elemzési célokra. Mindez a "rendszerszintű" szereplőkre vonatkozik, vagyis azokra a platformokra, amelyek legalább az Unió lakosságának a tizedét, nagyjából negyvenötmillió embert érnek el.

"A szavazás bebizonyította, hogy a képviselők és az EU polgárai ambíciózus, a jövőre készen álló digitális szabályozást akarnak"

- fogalmazott a tárgyalásokat vezető Christel Schaldemose. A dán politikus emlékeztetett rá, hogy az ezt megelőző szabályozás, az elektronikus kereskedelmi direktíva már húszéves. Ennyi idő alatt a platformok egyre fontosabb szerepet kezdtek betölteni az életünkben, új lehetőségeket hoztak, "de új kockázatokat is". Az Európai Parlament közleménye aláhúzza, hogy egyértelmű és átlátható kell, hogy legyen az illegális tartalmak és termékek eltávolítása, de a "nagyon nagy" platformok esetében a káros, még ha nem is jogszerűtlen tartalmak mellett az álhírek terjedésére és az ajánlásokért felelős algoritmusokra is hatással lesz a DSA. Az érzékeny adatok alapján, vagy fiatalokra célzott reklámok mellett az úgynevezett "sötét minták" is illegálisak lesznek.

Még nincs vége

Az Európai Unió működésének megfelelően a törvény most az Európai Unió Tanácsa elé kerül, amelynek minden tagország a területért felelős minisztere a tagja. Ezek az egyeztetések január végén kezdődnek, és ha sikerrel zárulnak, érvénybe lép a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály.

(Borítókép: Guillaume Périgois/Unsplash)

Az Apple-nek egyáltalán nincs ínyére, ahogyan az EU a nagy technológiai cégeket szabályozná Ezt Craig Federighi, a vállalat szoftverfejlesztésért felelős alelnöke tette nyilvánvalóvá egy a héten elhangzott beszédében.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.