Megmutatták, milyen állapotban van a lelőtt robotkutya, ami egy rendőri bevetésen sérült meg

2024 / 03 / 29 / Bobák Zsófia
Megmutatták, milyen állapotban van a lelőtt robotkutya, ami egy rendőri bevetésen sérült meg
A Roscoe elnevezésű négylábú robot visszakerült a Boston Dynamicshoz, ahol vizsgálják az állapotát.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Boston Dynamics által gyártott Spot robotkutya egyik példánya, amely a Massachusettsi Állami Rendőrség (MSP) tűzszerész részlegének szolgálatában állt, március 6-án megsérült egy rendőrségi akció közben, aminek során egy gyanúsított házába küldték felderítési céllal. A robotot a fegyverrel fenyegetőző Justin Moreira miatt vetették be, aki elbarikádozta magát és rendőri felszólításra sem volt hajlandó elhagyni a házat órákon keresztül.

A férfi tartózkodási helyének pontosítása érdekében a rendőrök robotokat küldtek be az épületbe: Roscoe-t és két kisebb gépet, amelyeket gyakran használnak tűzszerészi feladatok során.

Az úgynevezett PacBotok katonai célú felhasználásra készült, lánctalpas gépezetek, amelyeket többek között bombák hatástalanításakor vesznek igénybe az alakulatok. A Massachusettsi Állami Rendőrség március 28-ai, Facebookon közzétett beszámolója szerint a robotok fontos részét képezték az akciónak, mivel a segítségükkel létfontosságú információkat gyűjthettek és felmérhették a férfi aktuális pozícióját és tevékenységét, anélkül, hogy embereket kellett volna küldeni a potenciálisan veszélyes helyre. A robotok mindegyikét távolról irányították és a kamerák képei által tájékozódtak a házban. A leírás szerint a három robot közül végül a legmozgékonyabb, azaz Spot robot lett a “nap hőse”, mivel egyedül ennek az egységnek voltak lábai vagyis csak ő tudott lépcsőn közlekedni és közvetlen közelről követni a gyanúsítottat. Ez lett azonban a veszte is a gépnek: Moreira először fellökte, majd miután a robot újra lábra állt és a nyomába eredt, háromszor bele is lőtt.

A gépet John Ragosa kezelte és a lövések után elvesztette vele a kommunikációs kapcsolatot. Később, miután Moreira egy PacBotot is megpróbált lelőni, a rendőrség könnygázt vetett be ellene és a férfi ennek hatására feladta magát. Roscoe-t az akció után megtalálták az épületben és elszállították a Boston Dynamicshoz. A gyártó a robotot megjavítja, de nem adja vissza a rendőrségnek - nem azért, mert féltik egy újabb sérüléstől, hanem, mert felhasználják kutatási célokra, elvégre ez volt az első eset, hogy egy Spot modell lövést kapott. Az MSP hamarosan újabb robotkutyát kap, de addig sem kell nélkülözniük a négylábú segítőtársakat, mivel két Spot áll szolgálatban a részlegnél.

A disztópikus Fekete Tükör sorozatba illő eset az MSP szerint bizonyította a robotizált és mobilis egységek alkalmazásának hasznosságát és a jövőben is hasonló módon használják majd fel a gépeket, nem csak a rendőrség, hanem a tűzoltóság körében is, hogy a robotokkal emberi életeket kíméljenek meg.

(Fotó: MSP)

Lelőttek egy robotkutyát egy fegyveres konfliktus során az Egyesült Államokban Ez az első eset, hogy egy Spot lövést kapott bevetés közben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.