Lelőttek egy robotkutyát egy fegyveres konfliktus során az Egyesült Államokban

2024 / 03 / 24 / Bobák Zsófia
Lelőttek egy robotkutyát egy fegyveres konfliktus során az Egyesült Államokban
Ez az első eset, hogy egy Spot lövést kapott bevetés közben.

Massachusetts állam Hyannis városában a helyi rendőrség kötelékében szolgáló robotkutya olyan problémával szembesült, amit eddig még egy hasonló négylábú robot sem tapasztalt meg: bevetés közben meglőtték és jelentős sérüléseket szenvedett. A robotot egy férfi vette célba, aki órákon át tartó konfliktusba keveredett a rendőrökkel, akik végül a robotkutyát küldték megfigyelésre a férfi házába - ekkor érte lövés a robotot. A Boston Dynamics munkatársának, Brendan Schulmannak elmondása szerint ilyen eset még sosem történt korábban egyetlen Spottal sem.

A Massachusettsi Állami Rendőrség az Egyesült Államokban elsőként kezdett robotkutyát alkalmazni 2019-ben: az általuk választott típus a Boston Dynamics terméke, Spot, amit más szervezetek és cégek gyakran használnak különféle munkákra: éjjeli őrként, parkokban, építkezéseken, Csernobilban és Pompejiben is megjelent már, hogy segítse az emberek munkáját. A rendfenntartó szervek általi alkalmazása viszonylag új dolognak számít és a négylábú robotrendőrök nem mindenhol aratnak osztatlan sikert: a New York-i rendőrségnek (NYPD) például egy ízben le is kellett szerelnie a Digidogra keresztelt gépet a negatív fogadtatás miatt. Az elmúlt időkben azonban több eset is bizonyította, hogy a robotkutyák hasznos tagjai lehetnek az állománynak: Los Angelesben tavaly augusztusban vett részt egy négylábú egy rendőrségi akcióban, majd novemberben is segített egy fegyveres elfogásában.

A robotkutyákat jellemzően olyan esetekben használják, amikor fegyvert viselő bűnözőkkel vagy gyanúsítottakkal állnak szembe a rendőrök, ilyenkor ugyanis a gép közelebb tud hozzájuk merészkedni és kameráival felvételeket készíteni és közvetíteni róluk, a felvételek alapján pedig a rendőrség eldöntheti, hogyan reagál a szituációra. Ezzel akár emberi életeket lehet megmenteni, mivel a rendőröket kevésbé fenyegeti a veszély, hogy lövöldözésbe torkollik az eset és akár ők, akár a gyanúsított megsérülnek. A Massachusettsi Állami Rendőrség és a Los Angeles-i LAPD is fegyvertelenül használja Spotot, azaz a gép csak helyzetfelmérésre szolgál, valamint adott esetben rajta keresztül kommunikálnak a fegyvert viselő személlyel.

A Hyannisban március 6-án lezajló konfliktusban a 30 éves Justin Moreira házába küldték be, aki a Cape Cod Times beszámolója szerint hét órán át lövöldözött a rendőrökre és a nem volt hajlandó feladni magát.

A robotkutya feladata az volt, hogy megkeresse a férfit az épületben és közvetítse a rendőrség üzenetét számára.

Moreira ekkor lőtt rá a robotra, ami nem tudott tovább megfelelően funkcionálni. A férfit végül anélkül sikerült őrizetbe venni, hogy bárki (a roboton kívül) megsérült volna. Moreira egyébként többféle bűncselekmény miatt állt a bíróság elé: emberrablás, támadás emberölési céllal, tanú megfélemlítése és fegyveres támadás is szerepelt a listán. A március 6-i eset során a rendőrséghez befutott hívás és későbbi beszámolók szerint az édesanyját fenyegette meg késsel, mert el akarta venni tőle a széfben őrzött fegyvereit.

Az elmúlt napok eseményei alapján úgy tűnik, hogy a bűnözőknek fel kell készülniük a robotkutyákkal való találkozásra, mivel a világ egyre több pontján állítják őket szolgálatba a rendfenntartó szervezetek. Amerikában legutóbb, márciusban a taylori rendőrség bérelt ki egy RADDOG-ot egy évre, hogy a Detroit melletti településen alkalmazzák és a rendőrök "szeme és füle" legyen veszélyes szituációkban. A robot egy évre 13 millió forintba kerül a hatóságoknak, vagyis valószínűleg sokkal kevesebbe, mint egy humán rendőr alkalmazása, Detroitban legalábbis már 2022-ben is 20 millió forint volt a kezdő évi fizetése egy közrendőrnek. Igaz, a robotkutya csak egyes, speciális feladatok elvégzésére képes.

Egy másik robotkutyát a spanyolországi Malagában kezdtek használni a rendőrök, ezt a példányt a helyi egyetem mérnökei készítették és egyelőre csak távoli irányítással működtethető, de később mesterséges intelligenciával felszerelve autonóm üzemmódban alkalmazzák majd. A március 19-én bemutatott robot első feladata a közlekedési szabályokat megszegő emberek megfigyelése lesz.

(Fotó: Massachusettsi Állami Rendőrség, a borítókép csak illusztráció: mikkelwilliam/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.