Mégsem derült ki, hogy ki alkotta meg a bitcoint

2021 / 12 / 08 / Bobák Áron
Mégsem derült ki, hogy ki alkotta meg a bitcoint
Bár egy ideig úgy tűnt, egy per miatt pont kerülhet a vita végére, végül nem derült fény Satoshi Nakamoto személyazonosságára.

Néhány hete mi is beszámoltunk róla, hogy Dave Kleiman testvére egy floridai bíróságon pert indított a bitcoin állítólagos feltalálója, Craigh Wright ellen, azt állítva, hogy a férfi több mint félmillió bitcoinnal károsította meg a testvérét. Állítása szerint Wright és Kleiman együtt hozták létre a kriptovalutát 2008-ban a Satoshi Nakamoto álnév alatt, és együtt kezdtek neki a kriptovaluta bányászatának is, ennek megfelelően pedig a bitcoin alkotójának tulajdonított tárca tartalmának a fele is Kleiman családját illetné meg.

A Bitcoin rejtélyes kitalálója immár az egyik leggazdagabb ember a világon Már ha a „Satoshi Nakamoto” álnév egyetlen embert, és nem egy csapatot jelöl, mert biztosan semmit sem tudunk kijelenteni vele kapcsolatban azon kívül, hogy ha él, és hozzáfér a vagyonához, akkor immár piszkosul gazdag.

Bár Satoshi Nakamotóról az elmúlt években számos teória született, a bitcoin létrehozójáról csupán egy dolgot tudhatunk biztosan, mégpedig hogy ő rendelkezik afelett az 1,1 millió bitcoint (jelenlegi árfolyamon számolva több mint 17 ezer milliárd forintot) tartalmazó tárca felett, amit közvetlenül a kriptovaluta megalkotása utáni napokban hoztak létre. Ennek a magyarázata, hogy mivel a bitcoin ekkor még egy teljesen ismeretlen dolog volt, így ekkora mennyiségű bitcoint csak az bányászhatott ki ilyen rövid idő alatt, aki az első pillanattól fogva tudott a kriptovalutáról.

Wright évek óta állítja, hogy ő alkotta meg a kriptovalutát, többen ugyanakkor fenntartásokkal kezelik ezt az állítást, ugyanis az 51 éves ausztrál programozó eddig is könnyedén be tudta volna bizonyítani, hogy valóban ő Nakamoto. Nem lett volna más dolga, mint hogy valamennyi bitcoint átmozgat a tárcából, ezt azonban Wright a kriptoközösség tagjainak ismételt kérése ellenére sem tette meg. A most lezárult per legérdekesebb aspektusa emiatt éppen az volt, hogy amennyiben az esküdtek úgy ítélték volna meg, hogy Kleiman családját valóban megilleti a tárcán tárolt bitcoinok egy része, Wrightnak nem lett volna más választása, minthogy átadja a kriptovalutákat a családnak - ezzel egyben azt is igazolva, hogy valóban van hozzáférése a tárcához.

Ahogy azt a The Verge írja, a tárgyalás során az esküdteknek nem kellett dönteniük arról, hogy Wright valóban a bitcoin feltalálója-e, és Wright részéről sem merült fel olyan bizonyíték, ami ezt minden kétséget kizáróan igazolná, így az ítélet csupán arra vonatkozik, hogy amennyiben a bitcoin megalkotója valóban Wright lenne, Kleiman családja akkor sem tarthatna igényt a szóban forgó összegre. A történet ezzel még nem biztos, hogy véget ért, ugyanis az esküdtszék a szellemi tulajdonjogok megsértése miatt 100 millió dollár megfizetésére kötelezte Wrighot egy Kleimannal közösen alapított vállalkozás ügyében, így ha a férfi valóban rendelkezik a szóban forgó bitcoin tárcával, elképzelhető, hogy hozzá kell nyúlnia a kriptovalutákhoz annak érdekében, hogy ki tudja fizetni a megítélt összeget.

Wright korábban azt is megígérte, hogy amennyiben megnyeri a pert, a tárcán tárolt bitcoinok jelentős részét jótékonysági célokra fogja fordítani, ami szintén igazolhatná, hogy ő Satoshi Nakamoto, ugyanakkor sokan kételkednek benne, hogy a férfi beváltja ezt az ígéretét.

(Bloomberg, The Verge, Borítókép: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Budapesten kapott szobrot először a Bitcoin atyja Satoshi Nakamoto szobrát a Graphisoft Parkban leplezték le.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.