Mégsem működik a hajtómű, amivel akár a távoli csillagrendszerek is elérhetőek lennének

2021 / 04 / 02 / Bobák Áron
Mégsem működik a hajtómű, amivel akár a távoli csillagrendszerek is elérhetőek lennének
Ha az EmDrive koncepciója működik, az nem csak az űrutazásról, de az egész fizikáról alkotott képünket átrajzolta volna. Csakhogy a legújabb kutatási eredmények szerint a "lehetetlen hajtóművel" valóban lehetetlen bármit is meghajtani.

A Rogerg Shawyer által feltalált hajtómű onnan kapta a nevét, hogy kezdetben mindenki lehetetlennek tartotta a működését, mégpedig azért, mert az teljesen ellentmond az energiamegmaradás törvényének. Ahogy az EmDrive honlapján olvasható, a hajtómű üzemanyag nélkül, pusztán mikrohullámú sugarakkal működik, amelyek egy lezárt kamrában ide-oda pattogva képeznek tolóerőt. A kérdés, ami mindenkiben először felmerült ezzel kapcsolatban, hogy ha nincs üzemanyag, akkor honnan származik az energia, de annak ellenére, hogy papíron lehetetlennek tűnt, hogy az EmDrive működjön, kínai kutatók és a NASA mégis elkezdtek aktívan foglalkozni az eszközzel.


Az EmDrive hajtómű prototípusa (Fotó: SPR Ltd/EmDrive)

A meglepetés akkor jött, amikor a kínai szakemberek után a NASA kutatói is arra a megállapításra jutottak, hogy az EmDrive valóban generál valamennyi tolóerőt, az amerikai űrügynökség pedig később azt is megerősítette, hogy a technológia az űrben is működhetne. Az EmDrive-tól azt ugyan nem lehetett elvárni, hogy a közeljövőben rakéták meghajtására használják, de kisebb űreszközök, például cubesat műholdak pozicionálására már annál inkább alkalmas lehetett volna. Ami viszont ennél is ígéretesebb volt, hogy egy ilyen örökmozgó hajtómű lehetővé tette volna, hogy egy ember nélküli űreszközt egészen messzire, akár más csillagrendszerekbe is eljuttasson.

Ebből a legfrissebb kutatási adatok szerint viszont nem lesz semmi, ugyanis a drezdai műszaki egyetem (TU Dresden) kutatói a március 17 és 19 között megrendezett Space Propulsion konferencián három olyan tanulmányt is bemutattak, amik cáfolják, hogy az EmDrive működőképes lenne. A Popular Mechanics cikke szerint ennek megállapításához a kutatók egy egészen új mérőeszközt alkottak, amelynek használatával kiderült, hogy a kínai kutatók és a NASA mérnökei által márt minimális tolóerő csupán mérési hiba volt. A kutatók szerint a hibát az okozta, hogy amikor az EmDrive-ba energia áramlik, a hajtómű felmelegszik, ez pedig a mérőeszköz rögzítőelemeit is enyhén deformálja.

Martin Tajmar, a kutatás egyik résztvevője a német Grenzwissenschaft Aktuell tudományos lapnak nyilatkozva elmondta, hogy azért jó dolgok is születtek a kísérletből. "Sajnálatos módon a hajtómű koncepciójából semmit sem tudtunk igazolni, viszont a kutatás eredményeként jelentősen javítottuk a mérési technológiánkat" - mondta, hozzátéve, hogy ennek fényében természetesen folytatni fogják a kutatásokat ezen a területen, hátha sikerült valami új dolgot felfedezniük az eddiginél pontosabb műszerrel.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Harmadára rövidítheti a Mars-utazást egy új nukleáris hajtómű Az új hajtómű biztonságosabb és megbízhatóbb, mint a korábbi nukleáris hajtóművek, és sokkal hatékonyabb, mint a mai, kémiai hajtóanyaggal működő rakéták.

Lehetséges működő térhajtóművet építeni egy új tanulmány szerint A fénysebességnél gyorsabb utazás negatív energia felhasználása nélkül is megvalósítható lehet az einsteini fizikai törvények keretei között.

Ezt látnánk a rakétakilövéseknél, ha a rakéták átlátszóak lennének Nem is gondolnánk, mennyire eltérő mechanizmussal működnek a világ legismertebb rakétái.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.