Megsértődött Musk a nagykövet beszólásán, és Ukrajnában ezért változhatott a Starlink elérhetősége?

2022 / 10 / 14 / Felkai Ádám
Megsértődött Musk a nagykövet beszólásán, és Ukrajnában ezért változhatott a Starlink elérhetősége?
Talán nem is az atomháborútól fél? A Twitter bejegyzések alapján finoman szólva elküldték a fenébe, ő pedig el is ment.

A helyzet fokozódik: tegnap megírtuk, hogy Elon Musk egy politikai elemző állítása szerint azért tette elérhetetlenné a Starlink rendszert Ukrajna bizonyos területein, mert félt, hogy a háború nukleáris fegyverek bevetéséhez vezethet. Ezt az állítást Musk határozottan tagadta, és elmondta, hogy a Starlink és a háború kapcsolatáról nem mond semmit, mert azt titkos információ.

Musk nukleáris háborútól tart, nem engedi, hogy Ukrajna használja a Starlinket a Krímben – állítja a politikai elemző Az ukrán hadsereg számára oly fontos rendszer a frontvonalon mostanában sokszor használhatatlan, egy politikai elemző szerint Musk döntése állhat a háttérben.

A fenti cikkünkben leírtuk azt is, hogy az addig felhőtlen kapcsolat Musk és Ukrajna közt némileg borússá vált, amikor a milliárdos a Twitteren lényegében azt javasolta, hogy a háború érjen véget, és ehhez Ukrajna úgy járuljon hozzá, hogy lemond a Krímről (ami Musk szerint egyébként is Oroszország része volt 1783 óta). Erre aztán érkeztek felháborodott reakciók az ukrán vezetéstől, ezek közül a legemlékezetesebb talán Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövetének alábbi, rövid válasza, melynek amolyan csehovi puskaként még lesz jelentősége, ezért is idézzük:

„Fuck off is my very diplomatic reply to you”

A pontos fordítástól eltekintenénk, de lényegében tehát elküldték a SpaceX fejét a fenébe. Mint a fenti cikkünkben írtuk, több ukrán vezető is panaszkodott az utóbbi időkben, hogy a hadseregük számára oly esszenciális Starlink egyre többet rendetlenkedik, a héten pedig kiderült az is, hogy a Starlink többé nem áll ingyenes Ukrajna rendelkezésére, hanem a Pentagonnak kell érte fizetnie. Hogy az emlékezetes „fuck off” és a döntés közt akad némi összefüggés, arra maga Musk célzott a Twitteren:

Jason Jay Smart azt írja a bejegyzésében, hogy Musk szerint a cég nem tudja továbbra is megengedni magának, hogy biztosítsa Ukrajnának a Starlinket, és a Pentagont kéri, hogy fizessék meg ezt a szolgáltatást. A Starlink pedig kiemelten fontos rendszer ebben a háborúban. A bejegyzésben azt is hozzáteszik, hogy mindez tehát nem sokkal Melnyik beszólása után történt. Mindehhez Musk csak annyit fűzött hozzá, hogy ők csak megfogadták (Melnyik) tanácsát, tehát lényegében azt, hogy húzzanak a büdös francba.

Mint azt a fentebb már hivatkozott, The Independent cikk is írja: A Starlink létfontosságú kommunikációs forrás volt az ukrán hadsereg számára, a cég mintegy 20 000 egységet adományozott, ami Musk bejegyzése szerint „80 millió dollárba kerül, és az év végére meghaladja a 100 millió dollárt”. A CNN azonban arról számol be, hogy a SpaceX azt kérte, hogy a Pentagon fizessen a Starlink ukrajnai használatáért – ami közel 120 millió dollárba kerülhet az év hátralévő részében. Mint azt a SpaceX kormányzati értékesítési igazgatója írta a Pentagonnak:

„Nem áll módunkban további terminálokat adományozni Ukrajnának, vagy a meglévő terminálokat meghatározatlan ideig finanszírozni.”

Egy független szakértő szerint azonban a SpaceX már csak anyagi okokból sem képes tovább finanszírozni a Starlink ukrajnai használatát, vagyis Musk döntése mögött racionális gazdasági megfontolások (is) állhatnak. A The Independent megkeresésére a SpaceX eddig nem válaszolt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.