Musk nukleáris háborútól tart, nem engedi, hogy Ukrajna használja a Starlinket a Krímben – állítja a politikai elemző

2022 / 10 / 13 / Felkai Ádám
Musk nukleáris háborútól tart, nem engedi, hogy Ukrajna használja a Starlinket a Krímben – állítja a politikai elemző
Az ukrán hadsereg számára oly fontos rendszer a frontvonalon mostanában sokszor használhatatlan, egy politikai elemző szerint Musk döntése állhat a háttérben.

Ian Bremmer politikai elemző szerint Elon Musk személyesen beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és mivel Putyin nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzött abban az esetben, ha Ukrajna visszafoglalná a Krímet, ezért Musk nem engedélyezi a térségben a Starlink rendszer használatát. Musk ugyanakkor tagadja, hogy mostanában tárgyalt volna az orosz elnökkel, ahogy azt is, hogy a háború egyáltalán valaha szóba került volna közöttük.

Bremmer az állításait egy hírlevélben írta meg, amit többek közt a Business Insider szemlézett. A lap megemlíti azt is, hogy Musk (az Egyesült Államok kormányával karöltve) több ezer Starlink rendszert bocsájtott Kijev rendelkezésére – aminek köszönhetően az ukrán csapatok az internet által nem lefedett térségekben is képesek kommunikálni. A kommunikáción kívül azonban a rendszert az alacsony energiaigénye miatt egyéb célokra is lehet használni – korábban írtunk például arról a rejtélyes drónhajóról, amit az oroszok találtak meg a szevasztopoli bázisuk közelében, és amin akadt egy elem, amely nagyon hasonlított egy Starlink antennára. Ilyen hajók akár egyfajta torpedókként is használhatóak, és hogy – az oroszok szerint legalábbis – ez a hajó valóban robbanószerekkel volt ellátva, arra utal, hogy az orosz hadsereg egy robbantással megsemmisítette a járművet.

Ezt az ismeretlen drónhajót sodorta partra a víz az oroszok szevasztopoli bázisánál A hajón akad egy antenna, amely nagyon hasonlít a Starlink vevőegységére, és maga a jármű nem kizárt, hogy a Pentagon Ukrajnának szánt fegyverszállítmányának a része.

Ám akármekkora nemzeti hős volt Musk a Starlink miatt Ukrajnában, gyorsan kiesett a pikszisből, miután kedvenc csatornáján, a Twitteren (aminek felvásárlása körül is gyűrűzik tovább a dráma – de ez egy másik történet) lényegében egy háborús rendezési tervet vázolt, amely keretében a Krím Oroszország része lenne, valamint a most elcsatolni próbált területeken megismételnék a választásokat immár az ENSZ felügyelete mellett. Erre érkezett Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövetének alább olvasható, rövid válasza, de több vezető ukrán politikus, így Volodimir Zelenszkij sem örült a tervnek – ahogy arról a Telex részletesebben beszámol. Egyébként, mint látható, végül 2,7 millió szavazattal a „nem” győzött Musk ötlete kapcsán.

Arról már a múlt héten lehetett olvasni, hogy magasrangú ukrán tisztek szerint a Starlink „katasztrofális” összeomlásokat produkál a frontvonalakon – ekkor indult meg a spekuláció arról, hogy ez talán szándékos, és az Oroszoszág által ellenőrzött ukrán területeken direkt deaktiválták a rendszert, talán azért, hogy Moszkva ne tudja kihasználni a Starlink gyenge pontjait. Ezzel kapcsolatban Musk úgy reagált a Twitteren, hogy a harctéri fejleményekről nem mondhat semmit, mivel az titkos információ. Itt pedig visszakanyarodunk Bremmerhez, aki azt állítja, hogy szeptember végén beszélt Muskkal, és a SpaceX feje akkor lényegében elismerte, hogy valóban szándékosan kapcsolták ki (pontosabban: nem is aktiválták eleve) a rendszert a szóban forgó helyeken.

Bremmer állítása szerint Musk elárulta, hogy az ukrán kormány megkérte őt, hogy aktiválja a Starlinket a Krímben, ő azonban ezt visszautasította, hogy elkerülje a háború potenciális eszkalációját. Bremmer ennek kapcsán írja azt is, hogy Musk beszélt Putyinnal, aki a Krím elvesztése esetén állítólag a nukleáris fegyver bevetésétől sem rettenne vissza – Musk pedig ezt akarja elkerülni.

Ezeket az állításokat azonban Musk kategorikusan tagadja, és azt írja a Twitteren, hogy legutoljára 18 hónapja kommunikált az orosz elnökkel, és akkor is csak az „űrről”, Bremmer Twitter posztja alatt pedig annyit írt, hogy senkinek sem kellene Bremmerben megbíznia. A BI-nek egyelőre sem a SpaceX, sem az ukrán védelmi minisztérium nem kommentálta ezeket az állításokat.

(Borítókép: Getty Images)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.