Musk nukleáris háborútól tart, nem engedi, hogy Ukrajna használja a Starlinket a Krímben – állítja a politikai elemző

2022 / 10 / 13 / Felkai Ádám
Musk nukleáris háborútól tart, nem engedi, hogy Ukrajna használja a Starlinket a Krímben – állítja a politikai elemző
Az ukrán hadsereg számára oly fontos rendszer a frontvonalon mostanában sokszor használhatatlan, egy politikai elemző szerint Musk döntése állhat a háttérben.

Ian Bremmer politikai elemző szerint Elon Musk személyesen beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és mivel Putyin nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzött abban az esetben, ha Ukrajna visszafoglalná a Krímet, ezért Musk nem engedélyezi a térségben a Starlink rendszer használatát. Musk ugyanakkor tagadja, hogy mostanában tárgyalt volna az orosz elnökkel, ahogy azt is, hogy a háború egyáltalán valaha szóba került volna közöttük.

Bremmer az állításait egy hírlevélben írta meg, amit többek közt a Business Insider szemlézett. A lap megemlíti azt is, hogy Musk (az Egyesült Államok kormányával karöltve) több ezer Starlink rendszert bocsájtott Kijev rendelkezésére – aminek köszönhetően az ukrán csapatok az internet által nem lefedett térségekben is képesek kommunikálni. A kommunikáción kívül azonban a rendszert az alacsony energiaigénye miatt egyéb célokra is lehet használni – korábban írtunk például arról a rejtélyes drónhajóról, amit az oroszok találtak meg a szevasztopoli bázisuk közelében, és amin akadt egy elem, amely nagyon hasonlított egy Starlink antennára. Ilyen hajók akár egyfajta torpedókként is használhatóak, és hogy – az oroszok szerint legalábbis – ez a hajó valóban robbanószerekkel volt ellátva, arra utal, hogy az orosz hadsereg egy robbantással megsemmisítette a járművet.

Ezt az ismeretlen drónhajót sodorta partra a víz az oroszok szevasztopoli bázisánál A hajón akad egy antenna, amely nagyon hasonlít a Starlink vevőegységére, és maga a jármű nem kizárt, hogy a Pentagon Ukrajnának szánt fegyverszállítmányának a része.

Ám akármekkora nemzeti hős volt Musk a Starlink miatt Ukrajnában, gyorsan kiesett a pikszisből, miután kedvenc csatornáján, a Twitteren (aminek felvásárlása körül is gyűrűzik tovább a dráma – de ez egy másik történet) lényegében egy háborús rendezési tervet vázolt, amely keretében a Krím Oroszország része lenne, valamint a most elcsatolni próbált területeken megismételnék a választásokat immár az ENSZ felügyelete mellett. Erre érkezett Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövetének alább olvasható, rövid válasza, de több vezető ukrán politikus, így Volodimir Zelenszkij sem örült a tervnek – ahogy arról a Telex részletesebben beszámol. Egyébként, mint látható, végül 2,7 millió szavazattal a „nem” győzött Musk ötlete kapcsán.

Arról már a múlt héten lehetett olvasni, hogy magasrangú ukrán tisztek szerint a Starlink „katasztrofális” összeomlásokat produkál a frontvonalakon – ekkor indult meg a spekuláció arról, hogy ez talán szándékos, és az Oroszoszág által ellenőrzött ukrán területeken direkt deaktiválták a rendszert, talán azért, hogy Moszkva ne tudja kihasználni a Starlink gyenge pontjait. Ezzel kapcsolatban Musk úgy reagált a Twitteren, hogy a harctéri fejleményekről nem mondhat semmit, mivel az titkos információ. Itt pedig visszakanyarodunk Bremmerhez, aki azt állítja, hogy szeptember végén beszélt Muskkal, és a SpaceX feje akkor lényegében elismerte, hogy valóban szándékosan kapcsolták ki (pontosabban: nem is aktiválták eleve) a rendszert a szóban forgó helyeken.

Bremmer állítása szerint Musk elárulta, hogy az ukrán kormány megkérte őt, hogy aktiválja a Starlinket a Krímben, ő azonban ezt visszautasította, hogy elkerülje a háború potenciális eszkalációját. Bremmer ennek kapcsán írja azt is, hogy Musk beszélt Putyinnal, aki a Krím elvesztése esetén állítólag a nukleáris fegyver bevetésétől sem rettenne vissza – Musk pedig ezt akarja elkerülni.

Ezeket az állításokat azonban Musk kategorikusan tagadja, és azt írja a Twitteren, hogy legutoljára 18 hónapja kommunikált az orosz elnökkel, és akkor is csak az „űrről”, Bremmer Twitter posztja alatt pedig annyit írt, hogy senkinek sem kellene Bremmerben megbíznia. A BI-nek egyelőre sem a SpaceX, sem az ukrán védelmi minisztérium nem kommentálta ezeket az állításokat.

(Borítókép: Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.