Megszületett a terv az internet megmentésére

2019 / 11 / 25 / Felkai Ádám
Megszületett a terv az internet megmentésére
A World Wide Web kifejlesztője úgy nyilatkozott a The Guardian-nek, hogy a világhálót a politikai manipuláció, az álhírek, a magánélet felszámolása és egyéb negatív hatások veszélyeztetik. Meglátása szerint ha szabályozatlanul hagyjuk a netet, rengeteg dolog mehet félre a jövőben. Akár egy digitális disztópiában is ébredhetünk az egyik reggel, és nem tízéves tervet kell megfogalmaznunk, hanem most kell cselekednünk.

Sir Berners-Lee már csak a múltja miatt sem egy alufólia-sisakos riogató, de a World Wide Web Consortium elnökeként ráadásul most is komoly ráhatása van a világháló alakulására. A fent kifejtett problémák kezelésére egy szerződést ajánl, amelynek pontjait a kormányok, a nagyvállalatok és az állampolgárok saját magukra nézvést kötelező erejűnek kell, hogy tekintsék.

A Contract for the Web nevű dokumentumot a Web Foundation, Sir Berners-Lee alapítványa publikálta, és 80 szervezet dolgozott rajta több mint 1 éven át. Végül 9 alapelvet fogalmaztak meg, 3-3-at mindegyik fent említett társadalmi szereplőnek. Azóta a szerződést 150-nél is több szervezet és cég támogatta, köztük a Microsoft, a Google és a Facebook. A nagyok közül egyelőre ketten nem álltak be a sorba, sem az Amazon, sem a Twitter nem hagyta jóvá a kezdeményezést.

Az alapelvek a következők:

A kormányok számára:

  • Biztosítani mindenkinek, hogy az internetre kapcsolódhasson.
  • Az internet mindig, minden körülmények közt legyen elérhető.
  • Az emberek online magánéletének és személyes adatainak megőrzése és tiszteletben tartása.

A cégek számára:

  • Az internet legyen megfizethető és elérhető mindenkinek.
  • Online bizalom építése az emberek személyes adatainak megőrzésével és biztonságban tartásával.
  • Olyan technológiák kifejlesztése, amely az emberiség legjobb tulajdonságait domborítja ki, a legrosszabbaknak pedig gátat szab.

Az állampolgárok számára:

  • Váljanak alkotókká és működjenek együtt a weben.
  • Erős közösségek építése, amelyek tiszteletben tartják az emberi méltóságot, és lehetővé teszik a polgárok közti párbeszédet.
  • Harc a webért!

Látszólagos naivitása ellenére az utolsó alapelv a legfontosabb, Sir Berners-Lee meglátása szerint ugyanis egyedül az állampolgárok érdeke, hogy a másik két csoportot féken tartsák, hiszen a nagyvállalatok profitot, az államok pedig a hatalomgyakorlás eszközét látják a világhálóban. Emily Sharpe, a Web Foundation vezetője szerint egyenesen a környezetvédelemhez hasonló társadalmi mozgalomra lenne szükség, amely nagyobb ráhatással bír a kormányok és a vállalatok döntéseire.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.