Megszületett a terv az internet megmentésére
Megszületett a terv az internet megmentésére
2019 / 11 / 25 / felkai.adam
A World Wide Web kifejlesztője úgy nyilatkozott a The Guardian-nek, hogy a világhálót a politikai manipuláció, az álhírek, a magánélet felszámolása és egyéb negatív hatások veszélyeztetik. Meglátása szerint ha szabályozatlanul hagyjuk a netet, rengeteg dolog mehet félre a jövőben. Akár egy digitális disztópiában is ébredhetünk az egyik reggel, és nem tízéves tervet kell megfogalmaznunk, hanem most kell cselekednünk.

Sir Berners-Lee már csak a múltja miatt sem egy alufólia-sisakos riogató, de a World Wide Web Consortium elnökeként ráadásul most is komoly ráhatása van a világháló alakulására. A fent kifejtett problémák kezelésére egy szerződést ajánl, amelynek pontjait a kormányok, a nagyvállalatok és az állampolgárok saját magukra nézvést kötelező erejűnek kell, hogy tekintsék.

A Contract for the Web nevű dokumentumot a Web Foundation, Sir Berners-Lee alapítványa publikálta, és 80 szervezet dolgozott rajta több mint 1 éven át. Végül 9 alapelvet fogalmaztak meg, 3-3-at mindegyik fent említett társadalmi szereplőnek. Azóta a szerződést 150-nél is több szervezet és cég támogatta, köztük a Microsoft, a Google és a Facebook. A nagyok közül egyelőre ketten nem álltak be a sorba, sem az Amazon, sem a Twitter nem hagyta jóvá a kezdeményezést.

Az alapelvek a következők:

A kormányok számára:

  • Biztosítani mindenkinek, hogy az internetre kapcsolódhasson.
  • Az internet mindig, minden körülmények közt legyen elérhető.
  • Az emberek online magánéletének és személyes adatainak megőrzése és tiszteletben tartása.

A cégek számára:

  • Az internet legyen megfizethető és elérhető mindenkinek.
  • Online bizalom építése az emberek személyes adatainak megőrzésével és biztonságban tartásával.
  • Olyan technológiák kifejlesztése, amely az emberiség legjobb tulajdonságait domborítja ki, a legrosszabbaknak pedig gátat szab.

Az állampolgárok számára:

  • Váljanak alkotókká és működjenek együtt a weben.
  • Erős közösségek építése, amelyek tiszteletben tartják az emberi méltóságot, és lehetővé teszik a polgárok közti párbeszédet.
  • Harc a webért!

Látszólagos naivitása ellenére az utolsó alapelv a legfontosabb, Sir Berners-Lee meglátása szerint ugyanis egyedül az állampolgárok érdeke, hogy a másik két csoportot féken tartsák, hiszen a nagyvállalatok profitot, az államok pedig a hatalomgyakorlás eszközét látják a világhálóban. Emily Sharpe, a Web Foundation vezetője szerint egyenesen a környezetvédelemhez hasonló társadalmi mozgalomra lenne szükség, amely nagyobb ráhatással bír a kormányok és a vállalatok döntéseire.

Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.