Megszületett a világ legrövidebb lézerimpulzusa. De mire jó ez?

2020 / 07 / 29 / Justin Viktor
Megszületett a világ legrövidebb lézerimpulzusa. De mire jó ez?
A projektben az eddigieknél erősebb, sokoldalú ultragyors lézerimpulzust hoztak létre.

Az ultrarövid lézerimpulzusok alkalmazása a tudomány számos területét lefedi, ide tartozik az orvostudomány, a spektroszkópia, az anyagtudomány, az élettudományi kutatások, illetve a nagy felbontású időbontott mikroszkópiai leképezés.

A Rochesteri Egyetem tudósai kifejlesztettek egy olyan új eszközt, melyet Nyújtott Impulzusú Szoliton Kerr Rezonátornak neveztek el, a segítségével pedig ultragyors lézerimpulzusokat állítottak elő széles hullámhossz tartományban. A készülék javíthatja az ultragyors lézerimpulzusok teljesítményét.

 

A készülék ultragyors lézerimpulzust generál, femtoszekundumos skálán, avagy a másodperc egy kvadrilliomod része alatt. Ez a legrövidebb lézerimpulzus, amit valaha létrehoztak, nyereség nélküli száloptikai forrásból.

William Renninger, az optika asszisztens professzora elmondta: 

"A kutatásunk fontos következményekkel jár számos mérnöki és orvosbiológiai alkalmazás számára, ideértve a spektroszkópiát, a frekvencia szintézist, a távolságmérést, az impulzusgenerálást és más területeket".

A Kerr rezonátorok támogatják a nemlineáris hullám jelenségeket, ideértve a technológiai szempontból fontos optikai szolitonokat is. 

Az új kutatásban a tudósok felfedezték egy új szolitont is, egy lokalizált hullámforma rövid kitörés-sorozatát, mely megőrzi az alakját, miközben állandó sebességgel terjed. A Renninger eszközében előállított szolitonok különböznek a többi Kerr rezonátor szolitonjaitól, különös tekintettel az általuk létrehozott impulzusok alakjára és viselkedésére.

Ultrarövid lézerimpulzus

Általában a pikoszekundumnál rövidebb impulzusidejű impulzusokat értjük ultrarövid lézerimpulzus alatt. Ezeknek az impulzusidőknek az előállítása az
alapvető atomi, és molekuláris szintű folyamatok időbontott vizsgálata szempontjából fontos, mert azok nagyrészt a femtoszekundumos
és attoszekundumos időskálán játszódnak le.

Renninger elmondta:  „A készülék stabil abban az értelemben, hogy újra és újra megismétli ugyanazt a dolgot, először hosszabb, majd rövidebb, hosszabb, majd rövidebb formában. Az impulzusok széles spektrális sávszélességet és 210 femtoszekundum tömörített impulzus-időtartamot képviselnek, ez a legrövidebb impulzus-időtartam, amelyet eddig megfigyeltünk a szálas Kerr-rezonátorokból."

(Képek: Pikist)


 


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.