Megszületett a világ legrövidebb lézerimpulzusa. De mire jó ez?

2020 / 07 / 29 / Justin Viktor
Megszületett a világ legrövidebb lézerimpulzusa. De mire jó ez?
A projektben az eddigieknél erősebb, sokoldalú ultragyors lézerimpulzust hoztak létre.

Az ultrarövid lézerimpulzusok alkalmazása a tudomány számos területét lefedi, ide tartozik az orvostudomány, a spektroszkópia, az anyagtudomány, az élettudományi kutatások, illetve a nagy felbontású időbontott mikroszkópiai leképezés.

A Rochesteri Egyetem tudósai kifejlesztettek egy olyan új eszközt, melyet Nyújtott Impulzusú Szoliton Kerr Rezonátornak neveztek el, a segítségével pedig ultragyors lézerimpulzusokat állítottak elő széles hullámhossz tartományban. A készülék javíthatja az ultragyors lézerimpulzusok teljesítményét.

 

A készülék ultragyors lézerimpulzust generál, femtoszekundumos skálán, avagy a másodperc egy kvadrilliomod része alatt. Ez a legrövidebb lézerimpulzus, amit valaha létrehoztak, nyereség nélküli száloptikai forrásból.

William Renninger, az optika asszisztens professzora elmondta: 

"A kutatásunk fontos következményekkel jár számos mérnöki és orvosbiológiai alkalmazás számára, ideértve a spektroszkópiát, a frekvencia szintézist, a távolságmérést, az impulzusgenerálást és más területeket".

A Kerr rezonátorok támogatják a nemlineáris hullám jelenségeket, ideértve a technológiai szempontból fontos optikai szolitonokat is. 

Az új kutatásban a tudósok felfedezték egy új szolitont is, egy lokalizált hullámforma rövid kitörés-sorozatát, mely megőrzi az alakját, miközben állandó sebességgel terjed. A Renninger eszközében előállított szolitonok különböznek a többi Kerr rezonátor szolitonjaitól, különös tekintettel az általuk létrehozott impulzusok alakjára és viselkedésére.

Ultrarövid lézerimpulzus

Általában a pikoszekundumnál rövidebb impulzusidejű impulzusokat értjük ultrarövid lézerimpulzus alatt. Ezeknek az impulzusidőknek az előállítása az
alapvető atomi, és molekuláris szintű folyamatok időbontott vizsgálata szempontjából fontos, mert azok nagyrészt a femtoszekundumos
és attoszekundumos időskálán játszódnak le.

Renninger elmondta:  „A készülék stabil abban az értelemben, hogy újra és újra megismétli ugyanazt a dolgot, először hosszabb, majd rövidebb, hosszabb, majd rövidebb formában. Az impulzusok széles spektrális sávszélességet és 210 femtoszekundum tömörített impulzus-időtartamot képviselnek, ez a legrövidebb impulzus-időtartam, amelyet eddig megfigyeltünk a szálas Kerr-rezonátorokból."

(Képek: Pikist)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.