Vége a szüretnek - örökre bezár a Farmville

2020 / 09 / 29 / Pőcze Balázs
Vége a szüretnek - örökre bezár a Farmville
“Azok? Egész nap csak az ebédszünetet várják. Addig meg meg kapálnak” - így teljesítményértékelt körülbelül tíz éve egy számomra kedves, a kollegáinak valószínűleg kevésbé kedves barátom. Szigorú megjegyzése valahogy megakadt a füleim közt, de idén új szófordulatot kell találnia, ha a monitor előtti lustálkodásra szeretne megjegyzéseket tenni: az agráriumra épülő, mégis a naplopás szinonimájaként ismertté vált Farmville év végén végleg bezár.

2009 nyarán nyitottak ki a gazdaság kapui, és hat hét elég volt ahhoz, hogy tízmillióan kattanjanak rá a digitális földművelésre - pedig abban az időben világszerte még csak 250 millióan facebookoztak, szemben a mai, közel kétmilliárd felhasználóval. Akkor még talán csak sejteni lehetett, hogy az épp dübörgő PlayStation 3-ak és Xbox 360-ak alatt egyszer csak egy teljesen új játékplatform fog felnőni a közösségi médiának és az okostelefonoknak köszönhetően.

Mára a világ legnépszerűbb számítógépes játékai a Farmville-hez hasonló, tömegek számára elérhető, gyorsan elkezdhető és gyorsan félbehagyható címek, mint a Candy Crush vagy az Angry Birds. A Farmville-t készítő Zynga 2011-ben tőzsdére is ment, és a piaci értéke volt, hogy a tízmilliárd dollárt is meghaladta. Ugyan a vállalatnak akkora slágere, mint a Farmville, nem lett több, de abban elévülhetetlen érdemei vannak, hogy

hajlandóak vagyunk költeni játékokra - még az ingyenesnek tűnőkre is.

Úgy, hogy alig pár hónapig lehet már csak játszani a Farmville-lel, még mindig vidáman elverhettem volna 127 amerikai dollárt, azaz nagyjából negyvenezer forintot 650 farm cashre, akármit is jelentsen az, és akármit is lehet vele kezdeni. Ráadásul ezzel nem is lettem volna egyedül: a 152 milliárd dolláros videójáték piac majdnem felét, 68,5 milliárd dollárt mobil játékokra költjük. És ezt a folyamatot az iPhone megjelenése mellett az indította el, hogy ahogyan a hétköznapjaink részévé vált a közösségi oldalak végtelen görgetése, úgy tette ennek az univerzumnak a részévé a Facebook a játékokat.

Rekviem az ólomért

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a Farmville azért áll le, mert már senki sem játszik vele, az Ars Technica emlékeztet rá, hogy a játékot Flash-ben fejlesztették, és az egykor egyeduralkodó technológia idén év végén örökre elbúcsúzik tőlünk. A Facebook közben igyekszik a számítógépes játékok következő hullámait is hasonló sikerrel meglovagolni: a Facebook Gaminggel a Twitch-nek és más játék stream szolgáltatóknak épít konkurenciát, és eggyel távolabbra tekintve az Oculus VR-sisakokat is egyre szorosabban integrálja meglévő platformjával a cég. Reméljük, hogy a virtuális valóságban nem kapálgatva várjuk majd az ebédszünetet pár év múlva.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.