Megtalálhatták az e-cigis megbetegedések okát

2019 / 11 / 12 / Felkai Ádám
Azt eddig is sejtették, hogy a THC (a marihuána hatóanyaga) tartalmú folyadékok lehetnek a felelősek a megbetegedésekért, csak éppen azt nem tudták, hogy pontosan melyik anyag válthatja ki ezt a hatást. Eddig.

Az E-vitamin-acetát

A CDC áttörésről beszél, miután mind a huszonkilenc, fertőzöttekből nyert mintából kimutatták az E-vitamin-acetátot. Azonban a kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy több válaszra van szükségük ahhoz, hogy megértsék a rejtélyes járvány okát, melyben eddig 2051-en megbetegedtek, és 40-en meghaltak.

Az eredmény azért jelentős, mert bár több kutatócsoport is gyanakodott az E-vitamin-acetátra, a CDC vizsgálata az első, amely keretében sikerült ezt az összes fertőzéses mintából kimutatni.

Ugyanakkor nem biztos, hogy a betegséget az E-vitamin-acetát okozza, lehet valami más, hozzákötődött vegyület is. Az E-vitamin-acetát egyébként olyan adalékanyag, amely elsősorban a THC tartalmú e-cigi termékekben fordul elő.

THC és EVALI

Az EVALI (e-cigarette, or vaping, product use-associated lung injury) néven ismert tüdőbetegség elsősorban azok közt terjed, akik ezekbe az eszközökbe a feketepiacon beszerzett, THC tartalmú oldatokat töltenek. Ugyanakkor ismertek olyan, anekdotikus esetek, melyek szerint a páciens megbízható forrásból jutott hozzá a termékhez. Illetve olyan betegek is előfordultak, akik pusztán nikotintartalmú oldatokat használtak.

A Illinois Department of Health vizsgálata szerint viszont a kizárólag THC tartalmú oldatokat használók kétszer akkora számban betegednek meg, mint a többi e-cigi használó. Az EVALI kifejlődésére növeli az esélyt továbbá a napi ötnél gyakoribb használat, az ismeretlen eredetű oldat, illetve a Dank Vape-ként ismert hamisítványok.

Trump

Donald Trump közben bejelentette, hogy az e-cigi használatot nem engedélyezné többé a tizennyolc éveseknek, hanem az életkori határt huszonegy évre emelné fel. Egyébként ezt már az államok körülbelül harmada saját hatáskörében megtette. A szigorítás annyiban érthető, hogy a statisztikák szerint minden negyedik középiskolás használ e-cigarettát.

A szakértők egy része viszont attól tart, hogy mindez csak retorika, és a Trump adminisztráció visszatáncol a döntéstől. Joe Grogan, az elnök egyik tanácsadója például már kevésbé szigorú hangot ütött meg, és az e-cigarettákat a hagyományos dohányzás életképes alternatívájaként aposztrofálta, és arról beszélt, hogy meg kell találni az egyensúlyt a felnőttek önrendelkezési joga és a gyermekek védelme között.

(Kép: Pixabay)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.