Megtalálták a Földünk mélyén eltemetett, ősi, halott bolygót

2024 / 05 / 08 / Felkai Ádám
Megtalálták a Földünk mélyén eltemetett, ősi, halott bolygót
A Föld régen ütközött egy másik bolygóval, a feltételezett Theia-val, amely folyamat eredményeként kialakult a Hold is. Most pedig Theia maradványait fedezték fel.

A kutatók két nagy, sűrű anomáliát azonosítottak a földkéreg alatt – a Csendes-óceán térsége és Afrika alatt. Ezek az anomáliák, az úgynevezett alapköpeny-anomáliák, sűrűségükben jelentősen eltérnek a környező köpenyanyagtól. Ezen eltérés alapján gondolják úgy a kutatók, hogy ezek a Theia maradványai lehetnek, egy olyan bolygóé, amelyről úgy tartják, hogy körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt ütközött a Földdel. Az elméletek szerint ez a monumentális becsapódás vezetett a Hold kialakulásához, mivel az ütközésből származó törmelékek összeolvadtak a Föld pályáján.

A Nature című folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók óriásbecsapódás-szimulációkat használtak ezen hipotézis alátámasztására. Ezen szimulációk alapján pedig az ütközés során Theia köpenyének egyes részei beépültek a Föld alsó köpenyébe. Érdekes módon a Holdnak a Földhöz képest magasabb vastartalma is alátámasztja azt az elképzelést, hogy a Theia egy sűrűbb égitest volt.

A NASA Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) űrszondája korábban jelentős titán-vasérc-lerakódásokat észlelt a Hold köpenyének mélyén, különösen a kéreg és a mag között, ami arra utal, hogy ezek az anyagok valószínűleg Theiából származnak. A GRAIL űrszonda két különösen sűrű területet azonosított, amelyek mélyen a Hold felszíne alatt titánból és vasból álló ilmenit-kristály lerakódásokkal voltak megrakva. Ezek az eredmények összhangban állnak a számítógépes modellek előrejelzéseivel, amelyek már azt mutatták, hogy ilyen titánban gazdag anyag a Hold erőszakos születésekor képződhetett.

A Durham Egyetemen végzett további kutatások több mint 300 szuperszámítógépes szimulációt használtak fel a Theia és Föld kozmikus karamboljának a következményeinek a feltárására. Jeff Andrews-Hanna, a tanulmány társszerzője, valamint geofizikus az Arizonai Egyetem Hold- és Bolygólaboratóriumában szerint ezen szimulációk alapján a kezdetben a Hold felszínén lévő nehéz titán és vas fokozatosan lesüllyedt a Hold magja felé, felfelé tolva a könnyebb sziklás anyagot – vagyis lényegében kifordította magából a Holdat ez a folyamat:

A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.

A Földön az afrikai és csendes-óceáni tektonikus lemezek alatti köpeny tövében hasonló sűrű régiókat azonosítottak. A szeizmikus vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a területek körülbelül 2-3,5 százalékkal sűrűbbek, mint a környező köpeny. Ez arra utal, hogy a Theia anyagából származhattak, amely a hatalmas becsapódást követően beépült a Föld alsó köpenyébe.

Hongping Deng professzor a Sanghaji Csillagászati Obszervatóriumból innovatív számítási folyadékdinamika segítségével megerősítette, hogy a Theia-féle anyag jelentős része, a Föld tömegének körülbelül két százaléka nyelődhetett el az ütközés után a Föld köpenyében. Ezeket a számításokat támogatja a CalTech geofizikusa, Qian Yuan is, aki szerint kiemelten fontos az óriási becsapódási modelleket és a kifinomult Földfejlődési modelleket kombinálni, hogy jobban megértsük a korai Föld és Theia anyagösszetételét és keringési dinamikáját.

Mindez összecseng azzal a szélesebb körben osztott feltevéssel is, hogy az óriási becsapódások gyakoriak voltak a bolygó kialakulásának késői szakaszaiban. Ezért hasonló köpeny heterogenitások létezhetnek a Naprendszerünkben és talán azon kívül más bolygótestekben is.

(Források: Daily Mail, Unilad, kép: wikipedia)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.