Megtiltotta egy szélturbina-park építését a koalák védelmében az ausztrál környezetvédelmi miniszter

2020 / 06 / 10 / Rácz Tamás
Megtiltotta egy szélturbina-park építését a koalák védelmében az ausztrál környezetvédelmi miniszter
Ausztrália olyan különös ország, ahol egyrészt alapértelmezésben nem tilos szélerőművet építeni, másrészt van környezetvédelmi miniszter a kormányban, így állhatott elő ez a helyzet.

Egy százmillió ausztrál dolláros, kb. 21 milliárd forintos szélerőmű-beruházásra mondott nemet Sussan Ley, az ausztrál kormány környezetvédelmi minisztere. A turbinaparkot Queensland államban (a kontinens északkeleti része), a szárazföldön telepítette volna a befektető, 48 ezer hektáron 81 darab óriási szélturbinát akartak felépíteni,

A miniszter döntésének oka, hogy a beruházás erdőségeket érintett volna, ahol olyan ritka és veszélyeztetett állatok élnek, mint a koala (amit nyilván mindenki ismer itthon is) vagy az óriás repülőerszényes (amiről én viszont csak most tudtam meg, hogy létezik, de innentől mindenképpen szeretném látni egyszer, mielőtt kihal).

Az Ausztrál Természetvédelmi Alapítvány (Australian Conservation Foundation) reakciója szerint vannak azért pikáns felhangjai a történetnek. Üdvözlik ugyan a döntést, egyetértenek vele, hogy a veszélyeztetett élőlények életterét nem szabad csökkenteni - épp ezért nem is nagyon értik, miért hagyhatta jóvá ugyanez a miniszter alig egy hónapja, ugyancsak Queenslandben egy 25 ezer hektáros szénbánya létesítését, ami, mit tesz isten, valószínűleg ugyancsak negatív hatással lesz a koalák és az óriás repülőerszényesek életére.

A beruházás elutasításnak indokául felhozott természetvédelmi törvényt egyébként húsz évvel ezelőtt hozta az ausztrál parlament, de mindezidáig nagyon kevés alkalommal töröltek nagyberuházást ennek alapján. Az elmúlt két évtizedben mintegy 6500 projekt közül csupán 22-t dobott vissza a kormány a törvényre hivatkozva, a védett állatok élettere pedig az elmúlt két évtizedben folyamatosan szűkült.

Címlapkép: óriás repülőerszényes (angolul: greater glider, latin neve: Petauroides volans)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.