Megúszhatja a pert egy gyilkos, mert az ügyészek levelezőprogramja betömörített egy videót

2021 / 11 / 18 / Pőcze Balázs
Megúszhatja a pert egy gyilkos, mert az ügyészek levelezőprogramja betömörített egy videót
Az Egyesült Államokban épp zajlik a két embert megölő, egyet megsebesítő Kyle Rittenhouse pere. A tárgyalásokat azonban különös technikai viták zavarják meg: például, hogy megváltoztatja-e egy videó tartalmát, ha megtekintés közben a képbe zoomolunk, vagy hogy jogtalan hátrányba hozta-e a védelmet, hogy tömörítve kaptak meg egy drónvideót az eseményekről.

2020. augusztus 25-én Wisconsin állam Kenosha városában tüntetések zajlottak, miután két nappal korábban rendőrök megölték Jacob Blake-et. A tizenhét éves Kyle Rittenhouse az események során két embert megölt, egyet pedig megsebesített, amiért most bíróság előtt áll és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha az esküdtek úgy döntenek, hogy nem önvédelemből cselekedett. De ahelyett, hogy a tinédzser hátteréről, motivációiról, a fegyvertartási szabályokról vagy az események pontos menetéről lenne kizárólag szó, egészen különös technikai kérdések akadályozzák a tárgyalás menetét.

Az Apple, a három dimenzió és a logaritmusok

"Az iPadek, amelyeket az Apple gyárt, mesterséges intelligenciát használnak, hogy annak segítségével három dimenzióban és logaritmusokon keresztül tekinthessünk meg tartalmakat." - ehhez hasonló, valójában értelmetlen érvekkel győzték meg Rittenhouse ügyvédei a bírót, hogy a védencük cselekedeteiről készült videókat az esküdtek ne egy iPaden, ráközelítve, hanem egy tévé képernyőjén tekintsék meg, úgy, hogy a médialejátszó be sem töltötte az egész képernyőt. A The Verge, amely részletesen beszámol a perről, később arról is írt, hogy Bruce Schroeder bíró a saját, esetlen példáján keresztül próbálta alátámasztani a zoomolással kapcsolatos kifogásait. A bíró ugyanis, ha készít egy képernyőfotót egy SMS-váltásról a Galaxy S20-asán, majd azt emailen elküldi valakinek, homályosnak szokta látni a képet. Ennek a The Verge szerint az lehet az oka, hogy a Samsungok képesek teljes üzenetfolyamatokról egy nagy, hosszú képernyőfotót készíteni, amit aztán egy levelezőprogram valóban tömöríthet. Bár mindennek semmi köze ahhoz, hogy mi történik egy videóval, ha ráközelítünk egy részletére.

De nem ez az egyetlen gond a tömörítéssel,

legalábbis a védelem szerint. Az ügyészek ugyanis hozzájutottak egy drónfelvételhez, miután elkezdődött a per, amelyet nem tudtak az Apple AirDrop rendszerén keresztül továbbítani az ügyvédeknek, mert azok Android készülékeket használnak. Amikor ehelyett emailen továbbították a fájlt, a tizenegy megabájtos állományt automatikusan három és fél megabájtra tömörítette a levelezőprogram. A The Verge kiemeli, hogy a felvétel már publikus volt, a Fox News tévécsatornán adásba is ment, most mégis azt kérik Rittenhouse védői, hogy záruljon le, majd induljon újra a per emiatt. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint ugyan furcsa, hogy AirDropon keresztül próbálták megosztani az ügyészek a bizonyítékot, de az talán még különösebb lenne, ha egy levelezőprogram beállításai határoznák meg, hogy folytatódjon-e egy gyilkossági per.

(Borítókép: Mark Hertzberg-Pool/Getty Images)

További cikkek a témában:

Bíróság kötelezett egy nagymamát, hogy törölje az unokái fotóit a Facebookról A holland bíró szerint a nagyszülő megsértette a GDPR-t, amikor engedély nélkül posztolta a fotókat.

455-ször jelentették a veszélyes tüntetést, a Facebook nem tett semmit. Ketten meghaltak Mark Zuckerberg videóban tisztázta az álláspontjukat.

A vérvizsgálatok forradalmát ígérte, most a vádlottak padján ül és húsz évre börtönbe mehet Elizabeth Holmes Cégét, a Theranos-t egykor közel tízmilliárd dollárra értékelték, ám a vádak szerint átverték a pácienseiket, a befektetőiket és a hatóságokat.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.