Megvan a törvény a metaanyagok hőkibocsátásának leírására

2020 / 05 / 15 / Justin Viktor
Megvan a törvény a metaanyagok hőkibocsátásának leírására
A legapróbb dolgok világa, törvényszerűségei és fizikája nem is különbözhetne jobban a mindennapokban megtapasztalt emberléptékű dolgok tudományától, de a legizgalmasabb terület talán éppen ezért az a szürke zóna, határvidék, ahol a két univerzum találkozik, ahol a nagyból kicsi lesz, vagy fordítva. És persze ennek a területnek is megvan a maga érdekes fizikája.

Metaverzum

A metaanyagokat, vagy metafelületeket, melyek mintás, hullámhosszon belüli struktúrákból állnak,  széles körben alkalmazták a hőkibocsátás szabályozására. Ugyanakkor a hőkibocsátási tulajdonságaik mögött álló fizika eddig megőrizte a titkait.

Egy új tanulmányban a tudósok most új törvényt fedeztek fel, a metaanyagok, és metafelületek hőkibocsátásának leírására.

Jiayu Li, a a Carnegie Mellon Gépészmérnöki Tanszékének Ph.D. jelölte azt mondta:  „Ez az új méretarány-törvény feltárja a metaadagok kollektív hőkibocsátási viselkedésének mögöttes fizikáját, ezzel a kutatók egyszerűen felhasználhatják a meglévő tervezési és optimalizálási eszközöket a metaaanyagok megkívánt hőkibocsátási tulajdonságainak eléréséhez, ahelyett, hogy vakon keresgélnék a legjobb megoldást, a teljes tervezési repertoár feltérképezésével.”

A termikus sugárzára kvantált elektromágneses sugárzáskén hivatkoznak, amelyet a molekulák vagy atomok hőmozgása gerjeszt, és amelynek hullámhossz-tartománya az infravörös, a látható fény és az ultraibolya tartományokba esik.

A hőkibocsátás általánosságban a tárgy hőmérséklettől és összetételétől függ, viszont a metafelületek, - bármilyenek is legyenek, - eltérően viselkednek a hőkibocsátás klasszikus értelmezésétől, egyedi, hullámhosszon belüli skálás szerkezetük miatt.

A tudósok azt várják, hogy az új méretarány-törvényük számos területen hasznos lesz, beleértve az elektrotechnikát, az optoelektronikát, az anyagtudományt és a hőtechnikát. 

Sheng Shen, a Carnegie Mellon Gépészmérnöki Tanszékének docense azt mondta: „Itt, a CMU-n arra használjuk az új méretskála-törvényt, hogy újszerű metaanyag alapú hő-infravörös eszközöket tervezzünk  egy sor különböző alkalmazási területre, köztük infravörös azonosításra, infravörös érzékelőkhöz, termikus menedzsment alkalmazásokhoz és hőenergia-átalakításhoz.”

A tanulmányt és az új törvényt a Physical Review Letters lapban tették közzé.

(Forrás: TechExoplorist Képek: CMU, Pixabay)


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.