Megvásárolható a Boston Dynamics híres-neves robotkutyája
2020 / 06 / 18 / Felkai Ádám
Megvásárolható a Boston Dynamics híres-neves robotkutyája
A Boston Dynamics 2015-ben mutatta be Spotot, a robotkutyát a nagyközönségnek.

A Boston Dynamics a Massachusettsi Műszaki Egyetem leágazásaként jött létre 1992-ben, majd a Google felvásárolta őket 2013-ban. Négy évvel később a Google eladta a céget a japán SoftBanknak. Ez utóbbi vállalat homlokterében a robottechnológia található, ők állnak részben Pepper mögött, amely az első robot, ami képes az emberekről érzelmeket leolvasni.

A Boston Dynamics által fejlesztett Spot nagy előnye egy valódi kutyához képest, hogy nem kell nevelnünk vagy sétálni vinnünk. Sőt a kutyakaja vásárlásának gondja sem fog vállainkra nehezedni.

Spot ráadásul rengeteg feladatot el tud látni, eredetileg mentési műveletekre fejlesztették ki, de azóta felcsapott már pásztorkutyának, sőt a karantén idején figyelmeztette az embereket a távolságtartás fontosságára.

A vállalat kedden jelentette be, hogy előrendelést vesznek fel a robotra, melyet eddig kizárólag cégeknek és kutatóintézeteknek árultak. A Boston Dynamics alapítója szerint Spot kifinomult szoftvere és nagy teljesítményű mechanikai dizájnja lehetővé teszi, hogy kiegészítse a nehéz és veszélyes emberi munkákat. Spot jellemzően építkezéseken és veszélyes környezetekben (például nukleáris erőművek területén) dolgozott eddig, és végzett máskülönben nehezen automatizálható tevékenységet.

Spot amúgy sok tekintetben lekőrözi hagyományos társait: 57 km/h-ás sebességgel fut, a kameráinak köszönhetően 360 fokos a látótere, por és vízálló, és boldogan elműködik -20 és 45 Celsius fokok között.

Mennyiért tudjuk Spotot bezsákolni? Csupán 74500 dollárért, ami jelenleg 22224840 forint. Pesti lakás ebből nem jön ki, de egy tökösebb autó azért igen. A Boston Dynamics 6-8 hetes szállítási időt vállal, és itt lehet megvásárolni a robotállatot.

(Kép: Flickr/Martin Jolicoeur)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.