Robotok őrjáratoznak a szingapúri parkokban

2020 / 05 / 09 / Bobák Áron
Robotok őrjáratoznak a szingapúri parkokban
Több mint tizenhat év telt el, mióta a Boston Dynamics megépítette az első robotkutyáját, és bár az elmúlt években számtalan videót láthattunk az ajtókat kinyitó, szaltózó és kamionokat elhúzni képes négylábú robotokról, arról meglehetősen kevés derült ki, hogy a hétköznapokban milyen hasznát látjuk majd az ilyen eszközöknek.

Ahogy arról korábban írtunk, a koronavírus-járvány gyakorlatilag elhozta a robotok aranykorát, a társadalmi távolságtartás pedig végre a robotkutyának is esélyt adott, hogy a gyakorlatban is bizonyítsa a hasznosságát. Azt azért nem mondanánk, hogy teljes mértékben kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket, de az kétségtelen, hogy hasznos munkát végez.

A Szingapúr egyik parkjában őrjáratozó Spot robotkutya a sétálókat figyelmeztetni rá, hogy a COVID-19 miatt tartsanak legalább egyméteres távolságot egymástól, emellett pedig a kamerái segítségével azt is képes felmérni, hogy hányan tartózkodnak a parkban.

A 6,2 milliós lakosságú ázsiai városállam sokáig a koronavírus-járvány egyik mintaországának számított, ahol a korábbi SARS-járványból tanulva gyors és határozott intézkedésekkel sokáig sikerült féken tartani a fertőzést. Április közepén-végén azonban a megbetegedések száma drasztikus emelkedésnek indult, elsősorban azért, mert az állam a külföldről érkezett vendégmunkások körében nem fektetett igazán komoly hangsúlyt a tesztelésre, így a munkásszállókon a járvány akadálytalanul terjedhetett. Ennek következtében az országban ma már csaknem 22 ezer fertőzöttet tartanak számon, amivel lakosságarányosan már a második legfertőzöttebb országnak számítanak egész Ázsiában.

A városállamban egyelőre június elsejéig vezettek be korlátozásokat, amik hasonlóak azokhoz, amiket Budapesten is alkalmaznak: az emberek csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat, és az utcán kötelező maszkot viselniük. Sporttevékenységet végezhetnek, de szigorúan egyedül, azokat pedig, akik nem tartják be az előírásokat, komoly pénzbüntetésekkel sújtják. Ennek elkerülésében segít a Boston Dynamics robotja is, ami nem az egyetlen, ami Szingapúrban az utóbbi napokban megjelent.

Egy másik parkban a Public Utilities Board önvezető autókra emlékeztető O-R3 robotja emlékezteti a lakosságot a szabályok betartására, vagyis hogy mindig tartsanak egymástól megfelelő távolságot, ne verődjenek csapatokba, és ha tehetik, maradjanak otthon.

(Forrás: Reuters, The Verge, Borítókép: Boston Dynamics)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784 ez esetben nem egy évszám, hanem egy épület, méghozzá a világ első robotbarát épülete, amelyet a technológiával való kísérletezéshez terveztek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.