Melyik a világ legfiatalabb nyelve?

2019 / 12 / 27 / Bobák Áron
Melyik a világ legfiatalabb nyelve?
Nem egyszerű kérdés, hiszen nem egyszerű definiálni, hogy mit tekintünk különálló nyelvnek, sem azt, hogy mikortól beszélhetünk új nyelvről.

Az internetet lapozgatva azt láthatjuk, hogy sokan például a búroktól származó afrikaanst jelölik meg a legújabb nyelvként, ami ugyan valóban csak 1925-től lett hivatalos államnyelv, ám a kialakulása már a 17-18. században elkezdődött. Mások az Eszperantóra szavaznak, amit 1887-ben hozott létre Lazar Markovics Zamenhof, és ma hivatalosan több mint kétmillióan beszélik. Viszont felmerül a kérdés, hogy ha az eszperantót (aminek nincsenek anyanyelvi beszélői) önálló nyelvnek tekintjük, akkor miért ne tekintenénk önálló nyelvnek a jóval később keletkezett sindarint, azaz a J. R. R. Tolkien által kitalált tünde nyelvet? Bár a sindarin és a quenya meglehetősen szűkös szókinccsel rendelkeznek, de vannak saját grammatikai szabályaik, így akár önálló nyelvnek is tekinthetjük őket.

És ott van a macedón nyelv is, ami csupán 1945-ben vált függetlenné a bolgártól, így (bár lényeges különbségek a két nyelv között nincsenek) szintén joggal tarthatna igényt a legfiatalabb nyelv címére.

De csak tarthatna, ugyanis a nyelvészek által a világ legújabb nyelvének tartott nyelv a felsoroltaknál is jóval fiatalabb, és mindössze 350-en beszélik.

A Michigani Egyetem nyelvészeti professzora, Carmel O'Shannessy az Australian Journal of Linguistics nevű nyelvészeti szakfolyóiratban számolt be először a light warlpiri nyelvről 2007-ben, amit egy ausztrál településen, Lajamanuban beszélnek, jellemzően csak 40 év alattiak. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a nyelv a '70-'80-as években alakulhatott ki a környéken beszélt warlpiriböl, a kriolból és az angolból.


Lajamanu madártávlatból, balra a Hooker Creek repülőtérrel

A nyelv sajátossága, hogy a főnevek nagy része az angolból vagy a warlpiriből jön, ám a nyelvtani szerkezete egyáltalán nem hasonlít az angolra. A light warpliriben ugyanis a szavak bármilyen sorrendben következhetnek egy mondaton belül, a jelentést pedig a szavakhoz kapcsolódó toldalékok adják. Ezek a toldalékok, az igékhez hasonlóan jellemzően a kriolból származnak.

A light warlpiri másik érdekessége az úgynevezett "nem jövő idő", vagyis hogy ugyanaz a kifejezés fejezi ki a jelen és a múlt időt, a jövő időt azonban nem. Például a "yu-m" egyszerre jelöli a "te" jelen és múlt idejét, a jövő idejét viszont nem. Mivel ez a nyelvtani sajátosság egyik nyelvben sem fordul elő, amiből a light warlpiri táplálozott, így O'Shannessy szerint új nyelvként kell rá tekinteni.

(Forrás: Livescience, Dailymail, Reddit, Telc.net, Fotó: Mick Erglis/Flickr, Pxfuel)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.