Mennyivel csökkenti az emberiség olajfelhasználását a koronavírus?

2020 / 03 / 18 / Rácz Tamás
Mennyivel csökkenti az emberiség olajfelhasználását a koronavírus?
Látjuk, hogy jóval kevesebb benzin, gázolaj, kerozin fogy ezekben a napokban, de vajon pontosan mennyivel? Hogyan befolyásolja az emberiség olajfelhasználását a vírushelyzet?

Folyamatosan jönnek és jönnek a hírek-cikkek az olajár eséséről, az olajár-háborúról. Amiről kevesebbet hallunk: miként hatott a koronavírus-járvány indukálta gazdasági leállás magára az olajkitermelés, olajfogyasztás volumenére? Látjuk, hogy alig van repülő az égen, alig járnak autók az úton, de mégis: mekkora a visszaesés valójában?

2019-ben a napi átlagos olajtermék-felhasználás 100 millió hordó nyersolajjal egyenértékű mennyiséget tett ki. Az OECD-országokban a kitermelt és feldolgozott olaj felét a közúti közlekedés, 14 százalékát a vegyipar, 8%-át a légi forgalom, 3,4%-át a hajózás, csaknem két százalékát a vasút és belvízi hajózás használja fel. És ez most mind hatalmasat fékezett. A koronavírus elleni védekezés mobilitási korlátozásai és az általános ipari termelés- és fogyasztás-csökkenés legfeljebb csak a lakossági és mezőgazdasági felhasználásra nincs negatív hatással. Ennek mértéke viszont a teljes olajpiacból még 10% sincs:


Find more statistics at Statista

A közlekedés és az ipar megtorpanása már mostanra olyan mértékű felhasználás-csökkenést eredményezett, ami az olajipari elemzők szerint már az 1980-as olajválságban tapasztaltakat is meghaladta. Ez a csökkenés viszont még így sem olyan nagy, mint amit az otthonukba zárkózott emberek a saját fogyasztásuk csökkentése alapján elképzelhetnek. A 2008-as válság után 2009-ben napi egymillió hordós fogyasztás-csökkenés következett be, a '70-es évek olajválsága pedig napi 2,65 millió hordós fogyasztáscsökkenéssel tetőzött, de az éves összesítésekben az olajfelhasználás végül korántsem zuhant be olyan látványosan, mint gondolnánk. A 2008-as válság hatása például alig feltűnő ezen a 25 éves távlatú grafikonon:

A jelenlegi válság a Goldmann Sachs becslése szerint februártól áprilisig havonta napi átlagos 4 millió hordós fogyasztáscsökkenést hozhat, de vannak tőkepiacai szereplők, akik még inkább elhúzódó olajfelhasználás-csökkenési időszakra és még nagyobb bezuhanásra számítanak. Összesítve ez tehát valószínűleg valahol 10-20% körüli éves olajpiaci volumencsökkenést okoz majd 2020-ra, ha néhány hét alatt valóban sikerül visszaszorítani a vírus terjedését és többé-kevésbé visszaáll minden a normál kerékvágásba. Ugye, hogy többre gondoltunk volna? (Persze ez még csak egy nagyon korai becslés, nem vállalunk garanciát arra, hogy bejön.)

Vannak viszont ebben a válságban olyan jelenségek is, amelyek növelik az olajkeresletet. Például az alacsony ár: most olcsó, most kell venni - ha van miből és ha van hova rakni. Amerikának van is miből, tudja is tárolni: az elnök már öt napja ki is adta az utasítást az energiaügyi miniszternek: töltse fel az olcsó olajjal az USA 87%-os telítettségű stratégiai tározóit.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.