Mérföldkőnek számító frissítés jön a Windows 11-re

2023 / 09 / 25 / Bobák Zsófia
Mérföldkőnek számító frissítés jön a Windows 11-re
Rengeteg újdonságot hoz a Windows 11 legújabb frissítése szeptember 26-án, köztük 150 új funkciót, a DALL-E 3 támogatását és mesterséges intelligencia alapú virtuális asszisztenst, amely "radikálisan át fogja alakítani a munkafolyamatokat" a Microsoft ígérete szerint.

A Microsoft a legújabb Windows frissítésben rengeteg újdonsággal készül, olyan opciók is elérhetővé válnak, amelyek a háttérben megbújva, láthatatlanul emelik az operációs rendszer hatékonyságát és olyanok is, amelyekkel konkrét, kézzelfogható segítséget kapnak azok, akik igénylik egy mindig jelenlévő asszisztens támogatását.

A Windows 11 ingyenes frissítése holnap, szeptember 26-án érkezik meg és magával hoz 150 új funkciót, amelyek egy része a mesterséges intelligencia adta előnyöket aknázza ki. Az MI megjelenik a Paint, a Fényképek (Photos) és a Clipchamp alkalmazásokban és két virtuális asszisztens képében is, ez utóbbiakkal a Microsoft a böngészés és az alkalmazások használatát szeretné minden eddiginél személyesebbé tenni.

Copilot

A Windows-ra érkező virtuális asszisztens a Copilot, ami, ahogy arra nevében is utalnak, a felhasználóval közös irányítást és a segítségnyújtást célozza. A segéd, jó asszisztenshez híven, átveszi azokat a feladatokat humán társától, amelyek alapvető fontosságúak a munka szempontjából, de nem igényelnek különösebb emberi kreativitást, így nyugodtan lehet őket a gépre bízni. A Copilot Microsoft 365-be integrált verziója Wordben megírja helyettünk az első vázlatot, PowerPointban a tárhelyeinken lévő dokumentumok felhasználásával prezentációt készít, Excelben vizuálizációkon jeleníti meg az adatokat, Outlookban kiválogatja a leveleket, Teams-ben segíti a produktív megbeszélések akadálytalan működését, például kérés esetén összefoglalót ad arról, hogy miről maradtunk le egy online meetingen és Power Platformon megoldja, hogy chatbotokat hozhassunk létre és más módon is gyorsítja az alkalmazások építésének folyamatát.

Az alkalmazás egyúttal szélesebbre tárja a felhasználó előtt az elvégezhető feladatok tárházát is, mivel a bonyolult munkák megkönnyítésével a "korábban komoly kihívást jelentő feladatok egyszerűbben végrehajthatóvá válnak" a cég leírása szerint. "A Copilot egyedülálló képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy beemelje a kontextus-értelmezést, az interneten keresztül elérhető tudást és adathalmazt, a PC-n éppen zajló tevékenységeket a munkafolyamatokba - mindezt a személyes adatok védelme és a biztonság maximális figyelembevételével."

Az alkalmazásként üzemelő virtuális asszisztens megtalálható lesz a tálcán vagy előhívható lesz a Win+C billentyűkombinációval. Először, a szeptember 26-ai frissítéssel a Bing keresőben és az Edge böngészőben jelenik meg, később ősszel pedig a Microsoft 365-be is megérkezik.

M365 Chat

A másik típusú virtuális asszisztens a Microsoft 365 felhasználóinak készült és a 365-be integrált Copilot részét alkotja majd. A Chat minden adathoz hozzáférést kap, ami a felhasználó segítéséhez szükséges, vagyis betekintést nyerhet az e-mailek tartalmába, az online értekezletekbe, a csevegéseinkbe, a dokumentumokba.

"Pontosan ismerni fogja a felhasználója szokásait, munkakörét, a prioritásait, és a szervezetet is, amelynek dolgozik.

Ezzel a tudással felvértezve nyújt támogatást például egy új üzleti stratégia megalkotásához, egy üzleti út megtervezéséhez vagy az e-mailek áttekintéséhez." - szól a Microsoft ismertetője.

A nem feltétlenül bizalomgerjesztőnek hangzó bemutatót ellensúlyozza, hogy a cég a biztonság kérdését kiemelt figyelemmel, prioritásként kezeli és hangsúlyozza, hogy az asszisztens alapját képező nyelvi modellt nem a felhasználók adatain tanítják be és csak azokhoz az információkhoz fér hozzá és azokat használja, amelyeket már korábban is megosztottak.

További újdonságok

A virtuális asszisztensek mellett több, mesterséges intelligenciára épülő újítás is érkezik az alkalmazásokba a Windows 11-én, a Microsoft összefoglalója szerint többek között a következő változásokra számíthatunk:

  • a Paint a mesterséges intelligenciával képes lesz rá, hogy eltávolítsa a háttereket és új rétegeket adjon a képhez, és Cocreator előzetese révén a generatív MI-t is alkotótárssá tette
  • a Fényképek funkciói bővültek és még gyorsabb képszerkesztést tesznek lehetővé. A Background Blur segítségével egy kattintással elhomályosítható a háttér, így hangsúlyosabbá tehető az előtérben lévő tárgy. A OneDrive-on a tárolt fotóink felhasználásával tudunk képekre keresni a neten. A saját képek között a földrajzi hely megadásával pontosíthatjuk a keresést
  • A Képkivágó (Snipping Tool) a képeken felismeri a szöveget és a szöveg szerkesztésére is lehetőséget ad, ami jól jöhet, ha nem szeretnénk a képpel együtt érzékeny adatokat is megosztani. A hangokat is ehhez hasonló módon távolíthatjuk el a képernyőn megjelenő tartalomból
  • a Notepad abban nyújt majd segítséget, hogy könnyen visszataláljunk félbehagyott munkákhoz vagy szórakozásokhoz: helyreállítja a bezáródott ablakokat, megnyitja az el nem mentett tartalmakat, visszavezet a megkezdett csevegésekhez azután is, ha csak egyszerűen lezárjuk a laptopot
  • az Outlook segíteni fog az e-mailek megfogalmazásában és leegyszerűsíti a OneDrive-ból származó tartalmak csatolását
  • a fájlkezelőben megújul a kezdőoldal, a címsor és a keresőfelület is, intelligensebbé válik a keresés, és az állományok megnyitása nélkül is látható lesz, ha mások változtatásokat hajtottak végre rajtuk. A Fájlkezelőbe egy új Galéria funkció is érkezik, amellyel egyszerűbb lesz elérni a fotógyűjteményt
  • a Windows Backup az új Windows 11 PC-re történő átköltözést könnyíti meg: az összes fájl, a beállítások aktuális állapota mind-mind áttükrözhető lesz az új gépre

A Microsoft az OpenAI legfrissebb nyelvi modelljét, a DALL-E 3-t is támogatja és alkalmazza bizonyos területeken. A DALL-E 3 az OpenAI által 2021-ben megjelentetett DALL-E program új verziója, amely az eredetileg egy 12 milliárd paraméterrel rendelkező ChatGPT-3 utód volt és a text-to-image technológia látványos képviselője. A DALL-E, akárcsak a DALL-E 2 és DALL-E 3 is, képes arra, hogy a neurális hálózat segítségével pusztán a felhasználó által megadott leírás alapján hozzon létre képeket, olyan képeket, amelyek korábban nem léteztek, vagyis nem az internetről vagy valamilyen adatbázisból keresi ki és vágja össze őket. A DALL-E 2 az elődjétől eltérően 256x256 pixeles felbontású képek helyett már 1024x1024 pixeles képeket tud generálni, a DALL-E 3 pedig még sokkal több részletet képes megjeleníteni és sokkal pontosabban követi a leírás minden egyes szavát, mint a korábbi változatok.

A jobb oldali képet a DALL-E 2, a bal oldalit a DALL-E 3 készítette ugyanannak a leírásnak alapján

A DALL-E 3 októbertől lesz elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise ügyfelek számára, a Microsoft pedig a Bing Image Creator szolgáltatásaiba építi be. A modell előreláthatólag nagyban növeli majd a képek minőségét, a részletek, mint például az ujjak és a szemek kidolgozottságát és jobban fogja érteni a felhasználó utasításait. Az Image Creator képes lesz majd együttműködni a Bing Chat Enterprise alkalmazással is, ami lehetőséget nyújt arra, hogy képek megadásával keressünk információt a munkával kapcsolatos feladatokhoz és ezeket felhasználva hozzunk létre új képeket.

A Windows 11 további új funkcióiról a Microsoft összefoglalójában kaphatunk több információt.

(Fotó: Microsoft, NurPhoto/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.