Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja

2023 / 09 / 22 / Felkai Ádám
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bemutatták a “Barakot” (jelentése: “Villám”) vagy másnéven a “Merkava IV”-et, a mesterséges intelligenciával felszerelt következő generációs alapharckocsit (MBT). Az izraeli védelmi minisztérium és az izraeli hadsereg együttműködésében kifejlesztett Barak célja az ellenséges célpontok gyors azonosítása és likvidálása, ezzel is erősítve az IDF katonai képességeit. Ez az ötödik generációs MBT fejlett érzékelőket, mesterséges intelligenciát, hálózati és aktív védelmi rendszereket tartalmaz, ami jelentős technológiai ugrást jelent az izraeli hadsereg számára.

A Barak alapharckocsi 2025 végére a 401. páncélos dandár már meglévő Merkava 4 tankjait váltja fel. A jármű mellé jár az Elbit Systems által kifejlesztett “IronVision” sisak is, amely külső érzékelők és kamerák segítségével javítja a perifériás észlelést a parancsnokok számára. Ezenkívül a harckocsi fel van szerelve “Trófea Aktív Védelmi Rendszerrel”, érintőképernyőkkel és a küldetések támogatására szolgáló operatív alkalmazástárolóval, amely lehetővé teszi a valós idejű hírszerzési adatok megosztását az egyes katonai ágak között. A gyártás már megkezdődött.

Az izraeli védelmi minisztérium és az IDF által öt éven keresztül közösen kifejlesztett Barak egy ötödik generációs alapharckocsi. A tank esetében a szerkezeti változtatások helyett inkább a technológiai fejlesztésekre helyezték a hangsúlyt, beleértve a mesterséges intelligenciát, az érzékelőket, a hálózatépítést és az aktív védelmi rendszereket. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hangsúlyozta ennek a harckocsinak a jelentőségét, és úgy jellemezte, mint egy “hadműveleti hatékonyságot fokozó erőtöbbszörözőt”. Az izraeli déli parancsnokság részét képező 401. páncélosdandár 2025 végéig veszi át a Barak tankokat, amelyek tehát a meglévő Merkava 4 harckocsikat váltják fel.

A Barak egyik újítása csak részben kapcsolódik a tankhoz, ez ugyanis az Elbit Systems által kifejlesztett “IronVision” sisak, amely a külső szenzorokkal integrálva olyan panorámaképet biztosít a harckocsi parancsnokának, amilyet eddig jellemzően csak a vadászpilóták használtak. Ez a rendszer javítja a képfeldolgozási képességeket és megkönnyíti a helyzetfelismerést, ezáltal képessé teszi a személyzetet a hatékony reagálásra.

A technológiai újítások közül kiemelkedik még a Rafael “Trófea Aktív Védelmi Rendszere”, amely tovább erősíti a harckocsi védelmi képességeit. Az érintőképernyők és az operatív alkalmazástár segíti a legénységet a küldetés végrehajtásában, és a katonai ágak közötti valós idejű információmegosztás is zökkenőmentesen lebonyolítható ez utóbbiak segítségével.

A Barak fejlesztése 2018-ban kezdődött, ezt követően a tank 2020-ban és 2021-ben sikeres technológiai tesztelési folyamatos ment keresztül. Bár a megrendelt egységek számával, a harckocsik üzembe helyezésének az ütemtervével és a költségekkel kapcsolatos konkrét részleteket nem hozták nyilvánosságra, annyi azért kiderült, hogy a Barak ára a Merkava 4M-éhoz hasonlítható, ami körülbelül 3,5 millió dollárt jelent egységenként. A gyártás a közelmúltban kezdődött, az első Barak harckocsikat pedig már le is szállították a páncéloshadtest 52-es zászlóaljába.

(Kép: IDF)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.