Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja

2023 / 09 / 22 / Felkai Ádám
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bemutatták a “Barakot” (jelentése: “Villám”) vagy másnéven a “Merkava IV”-et, a mesterséges intelligenciával felszerelt következő generációs alapharckocsit (MBT). Az izraeli védelmi minisztérium és az izraeli hadsereg együttműködésében kifejlesztett Barak célja az ellenséges célpontok gyors azonosítása és likvidálása, ezzel is erősítve az IDF katonai képességeit. Ez az ötödik generációs MBT fejlett érzékelőket, mesterséges intelligenciát, hálózati és aktív védelmi rendszereket tartalmaz, ami jelentős technológiai ugrást jelent az izraeli hadsereg számára.

A Barak alapharckocsi 2025 végére a 401. páncélos dandár már meglévő Merkava 4 tankjait váltja fel. A jármű mellé jár az Elbit Systems által kifejlesztett “IronVision” sisak is, amely külső érzékelők és kamerák segítségével javítja a perifériás észlelést a parancsnokok számára. Ezenkívül a harckocsi fel van szerelve “Trófea Aktív Védelmi Rendszerrel”, érintőképernyőkkel és a küldetések támogatására szolgáló operatív alkalmazástárolóval, amely lehetővé teszi a valós idejű hírszerzési adatok megosztását az egyes katonai ágak között. A gyártás már megkezdődött.

Az izraeli védelmi minisztérium és az IDF által öt éven keresztül közösen kifejlesztett Barak egy ötödik generációs alapharckocsi. A tank esetében a szerkezeti változtatások helyett inkább a technológiai fejlesztésekre helyezték a hangsúlyt, beleértve a mesterséges intelligenciát, az érzékelőket, a hálózatépítést és az aktív védelmi rendszereket. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hangsúlyozta ennek a harckocsinak a jelentőségét, és úgy jellemezte, mint egy “hadműveleti hatékonyságot fokozó erőtöbbszörözőt”. Az izraeli déli parancsnokság részét képező 401. páncélosdandár 2025 végéig veszi át a Barak tankokat, amelyek tehát a meglévő Merkava 4 harckocsikat váltják fel.

A Barak egyik újítása csak részben kapcsolódik a tankhoz, ez ugyanis az Elbit Systems által kifejlesztett “IronVision” sisak, amely a külső szenzorokkal integrálva olyan panorámaképet biztosít a harckocsi parancsnokának, amilyet eddig jellemzően csak a vadászpilóták használtak. Ez a rendszer javítja a képfeldolgozási képességeket és megkönnyíti a helyzetfelismerést, ezáltal képessé teszi a személyzetet a hatékony reagálásra.

A technológiai újítások közül kiemelkedik még a Rafael “Trófea Aktív Védelmi Rendszere”, amely tovább erősíti a harckocsi védelmi képességeit. Az érintőképernyők és az operatív alkalmazástár segíti a legénységet a küldetés végrehajtásában, és a katonai ágak közötti valós idejű információmegosztás is zökkenőmentesen lebonyolítható ez utóbbiak segítségével.

A Barak fejlesztése 2018-ban kezdődött, ezt követően a tank 2020-ban és 2021-ben sikeres technológiai tesztelési folyamatos ment keresztül. Bár a megrendelt egységek számával, a harckocsik üzembe helyezésének az ütemtervével és a költségekkel kapcsolatos konkrét részleteket nem hozták nyilvánosságra, annyi azért kiderült, hogy a Barak ára a Merkava 4M-éhoz hasonlítható, ami körülbelül 3,5 millió dollárt jelent egységenként. A gyártás a közelmúltban kezdődött, az első Barak harckocsikat pedig már le is szállították a páncéloshadtest 52-es zászlóaljába.

(Kép: IDF)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.