Mesés vagyonba került a világ legdrágább kardja

2023 / 05 / 27 / Felkai Ádám
Mesés vagyonba került a világ legdrágább kardja
Tipu szultán kardja jelenleg a legdrágább kard az egész világon – hatalmas vagyonért kelt el.

A májszúri tigrisnek is nevezett Tipu szultán volt az egyedüli, aki szembeszállt a Kelet-Indiai Társasággal, amikor az meghódította Dél-Indiát. Végül azonban vesztett, mint a Múlt-kor cikke írja: 1799. május 4-én ölték meg őt brit csapatok a dél-indiai Májszúr városának ostromakor. A cikk így ír róla:

“Alacsony, zömök ember volt, kerek arccal, fekete bajusszal, aki drágakövekkel kirakott ruhákat hordott. Életerős, energetikus, bátor, harcias és kegyetlen volt – elvégre hívő muszlimként uralkodott egy többségében hinduk lakta terület felett.”

A korabeli brit közvélemény vérszomjas zsarnokknak tartotta őt a Múlt-kor cikke szerint, viszont korunk indiai nacionalistái szabadságharcosként tekintenek rá – a lap szerint viszont mindkét nézet kissé túlzás. Tipu egyik kedvelt, és elég ismertté vált mondása volt, hogy jobb két napig tigrisként élni, mint kétszáz évig birkaként. Egyébként rajongott is ezekért az állatokért (értelemszerűen a tigrisekért, nem pedig a birkákért), és még a kardjait is vicsorgó tigris alakú markolattal díszítette – a most kalapács alá került fegyver azonban nem ezek közül került ki.

Mint az IFLScience írja, Tipu kardját tényleges vagyonért, 14 millió angol fontért (ez nagyjából 6 milliárd forintnak megfelelő összeg) vásárolták meg egy árverésen. Az összeg azért is meglepetés, mert jóval kisebb árra számítottak: azt hitték, mindössze 2,5 millió fontért kel majd el ez a fegyver. A díszkard így egyébként nem csak a legdrágább kard, de a legdrágább indiai vagy iszlám műkincs.

A fegyver ugyan nem látott valódi harcot, hanem a hálószobában tartott dísztárgy volt, de ettől független damaszkuszi acélból készült, lenyűgöző mestermunka, amely állítólag könnyen átvágja még akár a páncélt is. Az arany markolatot bonyolult jelölések borítják, és a pengén található feliratok „Az uralkodó kardjának” nevezik ezt a fegyvert – de akadnak az eszközön más, Tipu halála után rávésett írások is.

Miután Tipu Szultánt legyőzték a britek, a brit csapatok a kardot 1799-ben az uralkodó hálószobájából szerezték meg, majd David Baird vezérőrnagynak ajándékozták „a bátorságuk és magatartásuk jeléül a támadás során, amelyet ő irányított és amelyben Tipu Szultánt megölték” – áll a Bonham's aukciósház sajtóközleményében. Tipu csatában használt kardjai egyébként brit múzeumokban találhatóak meg jelenleg. Mivel pedig Tipu elég népszerű bizonyos körökben, így az nem meglepő, hogy az egyetlen megvásárolható kardjáért sok pénzt voltak hajlandóak fizetni, de a végösszeg még így is döbbenetes.

(Kép: Bonham's Akuciós Ház)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
A 2011-ben felfedezett MXene-t a kutatók álomanyagnak tartják és akár nagy mennyiségben is gyárthatják a jövőben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.