A mesterséges bőrköpennyel borított okostelefon új dimenziókba emelheti az ember-gép kapcsolatot

2019 / 12 / 21 / Perei Dóra
A mesterséges bőrköpennyel borított okostelefon új dimenziókba emelheti az ember-gép kapcsolatot
Fejlesztői berkekben egy ideje porondon van az okoseszközök érzékenyítésének témája, sőt úgy tűnik, egyesek már a tettek mezejére léptek: idén ugyanis bejelentették azt a mesterséges textúrát, amely antropomorf bőrköpenyként a jövőben merőben új vezérlőfelületet jelenthet, egyúttal lehetővé tenné, hogy mobilunk hozzánk hasonlóan érzékelje, és reagáljon az érintésre.

Bár egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy mára szinte mindenki eggyé vált mobiljával, azért legbelül mindannyian tudjuk, hogy csupán egy élettelen eszközt tartunk a kezünkben. Marc Teyssier, a Skin-On Interfaces nevű kutatási projekt és az erről készült tanulmány szerzője, változtatni szeretne ezen.

"Az emberi bőr a legjobb interfész az interakcióhoz. Elvégre ezt használjuk, valahányszor másokkal érintkezünk. A mobiltelefonnak, mint kommunikációs közvetítő tárgynak viszont hideg a felülete, vagyis nem képes kiváltani belőlünk a természetes kölcsönhatás érzetét. A Skin-On projektben pontosan ezt a tökéletes emberi interfészt akartuk kiterjeszteni az interaktív eszközökre is."

Hozzáteszi, az innovációs, mesterséges bőrrel ellátott eszközök új magasságokba repítik a számítógép és ember közti kapcsolatot, pontosabban a különböző gesztusok kifejezését. Az ilyen, érintésre is érzékeny bőrszerű Skin-On interfész módszer ugyanis még tovább bővíti okoseszközeink képességeit. A szakemberek szerint a Skin-On afféle kettő az egyben megoldás: érintőképernyős eszközeink így egyrészt jóval kellemesebb, természetesebb tapintásúvá válnak, másrészt egy ilyen anyag még pontosabban vezérelhető felületet biztosíthat.


A Skin-On prototípusai.

A kutatást a Bristol Egyetem interakciós kutatólaborjában végezték a párizsi Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) és a Sorbonne Egyetem közös fejlesztéseként. Az elmúlt hónapokat annak szentelték, hogy a műbőr prototípusa ne csak látszatra hasonlítson kísértetiesen bőrünkhöz, de legyen alkalmas az érintés megélésére is, azaz ismerje fel és reagáljon a különböző ingerekre, például nyomásra, csípésre, simogatásra. A mesterséges bőr három rétegből áll: egy felső, erősen texturált, pórusokra és redőkre emlékeztető szilikonból, egy elektromos áramot vezető rugalmas rézhuzal-hálóból, majd alatta egy újabb szilikonmembránból –olvasható a Bristol Egyetem weboldalán.

A kutatók szemléltető videót is készítettek tanulmányukhoz, melyben egy telefontokon, egy okosórán és a laptop touchpadjára helyezve prezentálták az interaktív bőrköpeny működését,hogy miképp képes a különböző érintésekre eltérő, beszédes üzenetet közvetíteni a számítógéphez. Ehhez egy emotikonokkal reagáló alkalmazást is fejlesztettek, amelyben a csípésre dühös, az ütésre meglepődő, a csiklandozásra pedig nevető hangulatjellel reagált a szoftver.

A bőrköpeny forgalomba kerüléséről egyelőre nincs hivatalos információ, mindenesetre sokan úgy vélik, hogy az számos felnőtt alkalmazást megihlet majd. A kutatók ráadásul már most egy még komplexebb felhasználói élményen munkálkodnak, hogy a legfelső szilikonréteget a lehető legrealisztikusabban dolgozzák ki, ami immáron nem csak színében, felületi mintázatában és tapintásában hasonlít az emberi bőrhöz. Jelenleg ugyanis azt próbálgatják, hogyan tudnak hőérzékelőket és szőrzetet beágyazni az egyik mesterséges membránrétegbe, ami által okostelefonunk előbb vagy utóbb libabőrt is produkálhat.

(Fotó: Marcteyssier.com)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.