A mesterséges intelligencia megmentheti a sérült műalkotásokat

2019 / 11 / 29 / Perei Dóra
A mesterséges intelligencia megmentheti a sérült műalkotásokat
A Delfti Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, ami meglévő nyomok alapján rekonstruálja, miként nézhetett ki eredetileg egy műalkotás.

Mindenekelőtt az ismeretlen vagy kétes eredetű festmények alkotóinak beazonosítására használnák a mesterséges intelligenciát, de a hamisítványok kiszűrésében és a restaurációs munkákban is nagy segítség lehet.

A TechXplore beszámolója szerint a festmények és rajzok restaurálása során elsődleges cél az eredeti állapot visszaállítása, azonban az idők során gyakran megesett, hogy az alkotás átalakulása komoly kihívás elé állította a restaurátort. Egy holland-kínai kutatópáros ezért a gépi tanulás konvolúciós neurális hálózati módszerével próbálta megoldani a feladatot, méghozzá néhány megkopott Van Gogh segítségével. A tanulmány teljes egészében a Machine Visions and Applications szaklapban is megjelent.

Az alkotások jelenleg nincsenek kiállítható vagy művészettörténeti vizsgálatokra alkalmas állapotban, pár évtized múlva pedig teljesen tönkremehetnek a tus kifakulása és a színek torzulása miatt. Van Gogh eredetileg kék, fekete és lila eszközt használt, mára több képen ezek világosbarnára színeződtek. A Delfti Műszaki Egyetem kutatója, Jan van der Lubbe csapatával olyan módszert fejlesztettek ki, ami a meglévő nyomok alapján rekonstruálja, miként nézhetett ki eredetileg egy adott kép.

Az algoritmus pixelenként felmérte a gépi tanulás folyamatához a különböző állapotokat megjelenítő reprodukált grafikákat, majd tanulást követően előállította eredeti formájukat.

Az algoritmussal ezáltal nemcsak a múltba tekinthetünk vissza, de egyúttal azt is láthatjuk, hogyan változik tovább a művek állapota a későbbiekben.

A kutatók hamarosan bővítenék az adatokat az alkotásokon felhasznált különböző típusú és színű tinta kémiai tulajdonságaival, ami még több plusz információt adhatna, ezáltal a változásokról is pontosabb képet kaphatunk.

Az algoritmus ráadásul nemcsak a kísérletben használt Van Gogh alkotásokon alkalmazható, de más rajzok, elavult dokumentumok, kéziratok rekonstruálásához is. Van der Lubbe szerint olyan műveket rekonstruálhatnak majd, amelyeknek jelenleg csak korabeli másolatát ismerjük, mivel eredeti példányát nem sikerült megmenteni.

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.