Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk

2023 / 09 / 30 / Bobák Zsófia
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.

A Meta a Connect 2023 konferencián mutatta be régóta várt újdonságait, köztük a Quest 3 VR-szemüveget és a Ray Ban Meta okosszemüveget, amelyek előző verziókhoz képest nagy fejlődésen mentek keresztül: a Quest 3 például sokkal jobb felbontást és megújult kontrollereket kapott és lehetővé teszi, hogy a nappalinkat egy videojáték részévé tegyük pillanatok alatt. A kontroller különlegessége, hogy a kamerákat elhagyva mesterséges intelligencia algoritmusokkal méri fel a felhasználó testhelyzetét, így ad pontos képet az aktuális pozícióról.

A mesterséges intelligencia alkalmazására a Meta nagy hangsúlyt helyez más területeken is: a Meta AI chatbot segítségével, amely a WhatsApp, Messenger és Instagram mellett a Ray Ban és Quest 3 szemüvegekben is megjelenik majd, többek között fotorealisztikus képeket alkothatnuk szöveges leírásokból és valós idejű információkat kaphatunk a keresett témával kapcsolatban, valamint 28 új MI személyiség is megjelenik majd a potenciális chatpartnerek között.

A Meta AI a Meta leírása szerint egyfajta virtuális asszisztens, amely mindenhova elkíséri a felhasználót és emberi módra kommunikál a beszélgetések során. A Binggel való együttműködésnek köszönhetően minden kérdésre releváns és friss információra alapozott válaszokat tud adni, amivel segít például a programok megszervezésében, mindezt úgy, hogy közben az ismerőseinkkel folytatott csevegésbe is becsatlakozik. Az ehhez hasonló, MI alapú chatbotokat egyre több cég fejleszt a felhasználói élmény növelésére, de az alkalmazások mindent látó és halló jellege az adatbiztonság, illetve a privát szféra védelmének terén kérdéseket is felvethet.

Az MI emberekkel a Meta tulajdonképpen a chatbot személyesebb, még interaktívabb verzióját igyekszik megteremteni, amellyel szórakoztatóbb kommunikálni. A mesterséges intelligencia személyiségek avatárjai képzeletbeli vagy valódi emberek imitációin alapulnak, többek között Snoop Dogg, Bear Grylls és Paris Hilton is szerepet játszik közöttük. Az egyes karakterek köré teljes körű történetet alkotott a cég és a meghatározott speciális stílusukban válaszolják meg a kérdéseket, valamint mindegyikük más-más téma szakértője, ezért különböző területekkel kapcsolatban lehet a véleményüket vagy tanácsukat kérni.

Az egyelőre még csak béta verzióban megjelenő (és ezért nem mindenki számára elérhető) chatbotokon túl a Meta képszerkesztésre és egyedi matricák szerkesztésére is használható mesterséges intelligencia alkalmazást is megjelentet, amelyek az Instagramon, illetve a matricák esetében más platformokon is működnek majd. A mesterséges intelligencia szerepe ezekben az applikációkban a komplex feladatok leegyszerűsítése, ezáltal a képszerkesztést például csak egy rövid instrukcióvá lehet redukálni.

A Meta a biztonsági kérdésekkel kapcsolatban annyit elárult, hogy a felelősségteljes fejlesztést fontos szempontnak tartják, ezért a chatbot alapját képező nyelvi modell, a Llama 2 betanítása során alkalmazott biztonsági lépések védik az erre épülő alkalmazások használóit is. A virtuális asszisztens egy beszélgetés során már az első lépésben kontrollálja az interakciót azáltal, hogy ellenőrzi a felhasználó által beírt szöveget durva vagy bántó kifejezések után kutatva, amelyek problémás válaszokat generálhatnának. A Meta ezenfelül a nyelvi modellek betanítása során használt személyes (de az interneten szabadon elérhető) adatokat azzal védi, hogy nem köti össze őket a Meta platformjainak fiókjaival. Arról, hogy hogyan nézzük meg, milyen adatokat ismer rólunk az MI a korábban vele folytatott beszélgetéseink alapján, valamint hogyan tudjuk módosítani vagy törölni az MI-kkel folytatott chatekben meglévő adatainkat, a Meta leírásában kaphatunk több információt.

(Fotó: Meta)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.