Mesterséges intelligencia által létrehozott Tom Hanks szerepel egy reklámban a színész beleegyezése nélkül

2023 / 10 / 02 / Bodnár Barna
Mesterséges intelligencia által létrehozott Tom Hanks szerepel egy reklámban a színész beleegyezése nélkül
Tom Hanks tegnap arra figyelmeztette rajongóit az Instagramon, hogy egy fogászati csomag reklámja, amelyben látszólag ő szerepel, valójában hamisítvány, és mesterséges intelligencia segítségével készült.

A színész 9,5 millió Instagram-követőjének küldött üzenetében azt mondta, hogy az arcát az engedélye nélkül használták fel. "VIGYÁZAT!!! Van egy videó, ami valami fogászati szolgáltatást reklámoz, amiben az én mesterséges intelligencia által generált verziómat használják. Semmi közöm hozzá" - írta Hanks egy képernyőfotó fölé, amely a klipben szereplő, számítógéppel generált képét ábrázolja.

Hanks egyébként már korábban aggodalmának adott hangot az MI-vel kapcsolatban, amikor csupán néhány nappal a a hollywoodi írósztrájk kezdete előtt így nyilatkozott egy podcastban: "Tudtuk, hogy ez lesz. Láttuk, hogy képesek leszünk a számítógépben lévő nullákat és egyeseket arcokká és karakterekké alakítani, és ez azóta csak milliárdszorosára nőtt, már mindenhol ezt látjuk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Hanks (@tomhanks) által megosztott bejegyzés

Az Oscar-díjas színész azt is hozzátette, minden egyes ügynökség és jogi cég jelenleg is komoly tárgyalásokat folytat arról, hogy milyen jogi következményei lehetnek annak, ha valakinek az arcát, vagy hangját – ami gyakorlatilag az egyén szellemi tulajdona - engedély nélkül felhasználják. „A mesterséges intelligencia és a deepfake technológia segítségével ma már minden gond nélkül létre lehetne hozni egy akár hét részes mozifilmet is, amelyben én szerepelek, mondjuk 32 éves koromtól kezdve egészen mostanáig, vagy akármeddig” mondta Hanks. Hozzátette, hogyha holnap elüti egy busz, és meghal, a filmeket és sorozatokat akkor is tovább forgathatják az ő szereplésével, és senki nem lesz képes megmondani, hogy a vásznon a valódi Tom Hanks van, vagy csak egy mesterséges intelligencia által létrehozott változata. Ez nem csak művészeti kihívás, de egyben komoly jogi probléma is.

Az amerikai írók sztrájkja a múlt héten ért véget, amelynek egyik legfőbb kiváltó oka az az iránti aggodalom volt, hogy az ellenőrizetlen mesterséges intelligencia-rendszerek használata a filmiparban alááshatja az alkotók munkáját. Az Amerikai Írószövetség végül jóváhagyta a Film- és Televíziós Szövetséggel kötött megállapodást, amely korlátozza a mesterséges intelligencia filmes és televíziós felhasználását.

A Sag-Aftra - a hollywoodi színészeket képviselő szakszervezet - azonban továbbra is sztrájkol, ami azt jelenti, hogy a legtöbb produkció nem folytatódhat. A színészek sztrájkja néhány hónappal az írók sztrájkja után kezdődött, és a vita középpontjában a fizetés, valamint a színészek nem jóváhagyott mesterséges intelligenciával való előállított változata áll. Remények szerint az írók megállapodása segíthet a hollywoodi színészek sztrájkjának megoldásához.

Ami Tom Hankset illeti, a Robert Zemeckis rendezésében jövőre bemutatásra kerülő Here című filmben a színészt a Metaphysic egyik eszközével fogják megfiatalítani. A mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat szerint az eszköz "nagy felbontású, fotórealisztikus arccserét és fiatalító effekteket képes végrehajtani valós időben, minden további utómunka nélkül."

(Borítókép: Getty Images/Taylor Hill / Contributor)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.