Mesterséges intelligencia mentette meg "a Beatles utolsó dalát", ami még idén megjelenik

2023 / 06 / 14 / Pőcze Balázs
Mesterséges intelligencia mentette meg
Paul McCartney bejelentette, hogy még az idén megjelenik "az utolsó Beatles dal". A valószínűleg "Now and Then" névre hallgató számot John Lennon egy magnóra énekelte fel röviddel a halála előtt, de eddig túl rossz volt a minősége a publikáláshoz.

A dalszerző-énekes a BBC-nek nyilatkozva mesélte el a demószalag történetét - számolt be a The Verge. A Gyűrűk ura filmek rendezője, Peter Jackson másfél éve állított össze egy dokumentumfilmet a zenekarról, "Get Back" címmel, ami a legendás "Let It Be" album születéséről szól, és a felvételek feljavításához igénybe kellett venniük mesterséges intelligencia-alapú szoftvereket is. Az egyik legnagyobb kihívás a zenekar tagjai között zajló párbeszédek minősége volt; ám a program, amit a háttérzajok eltávolításához fejlesztettek, most egy teljes dalt mentett meg.

McCartney ugyan nem nevezi meg konkrétan a felújított számot, de feltehetőleg a "Now and Then"-ről van szó, amelyet Lennon 1980-ban zongorázott, illetve énekelt fel a lakásában egy kazettás magnóra.

A kilencvenes években kiadott "Free as a Bird" és "Real Love" is ezen a szalagon voltak, ám akkor az azóta meghalt George Harrison arra szavazott, hogy a "Now and Then"-t ne jelentessék meg, Paul McCartney azonban végig hitt a dalban. Azzal kapcsolatban viszont kevésbé lelkes, hogy az MI-rendszerek már arra is képesek lettek, hogy Lennon hangján bármit "elénekeljenek", akár az ő számait is. Az Interesting Engineering még május végén írt arról, hogy nem csak Drake és más kortárs előadók, hanem a legendás Beatles hangzásával is elkezdtek kiadni számítógép generálta számokat. A YouTube-on megjelent ilyen videók javát azonban a zenekar kiadója, a Universal Music Group eltávolíttatta. Ezek között volt olyan, amely McCartney egy 2013-as szerzeményét "dolgoztatta fel" a teljes Beatles-szel, miközben akkor a zenekar tagjainak a fele már nem élt. Ugyanakkor a "Watching Rainbows" című, egyetlen részletből felépített teljes Beatles-dal még mindig elérhető a videómegosztón.

Amint a generatív, azaz szöveget, képet, hangot előállító mesterséges intelligenciák esetében lenni szokott, a kérdés most is az, hogy szabad-e a szoftvereket mindenki számára elérhető, ám jogvédett anyagokon "trenírozni", illetve, hogy a programok segítségével létrejött képek, dalok vajon kinek a szellemi tulajdonát képezik. Arról nem is beszélve, hogy vajon John Lennon is a "Now and Then" kiadására szavazna-e, ha még élne.

(Borítókép: Vinnie Zuffante/Michael Ochs Archives/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.