Mesterséges intelligenciával és a legkorszerűbb technológiákkal felszerelt laboratórium épül az ELTE-n 2023 / 06 / 22 / Bodnár Barna

Közép-Európa jelenleg legjobban felszerelt egyetemi kémiai oktatólaboratóriuma épül az ELTE Természettudományi Karán. Az egyetem sajtóközleménye szerint a SuperSmartLab elnevezésű, 60 fős létesítményben 2024-től alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók kezdhetik meg tanulmányaikat és a felkészülést a tudományos karrierre. A hallgatók minden munkaállomáson okostechnológiákkal felszerelt számítógépes rendszer segítségével tanulhatnak és végezhetik a kísérleteket, a labormunkát kifejezetten erre a célra fejlesztett mobilapplikáció is segíti. A laborprogramok betekintést adnak a mesterséges intelligencia kémiai alkalmazásaiba is, a digitális adatgyűjtésen túl a SuperSmartLab-ben nagy adathalmazok feldolgozását és kezelését, mérések automatizálását és a robotika alapjait sajátíthatják majd el a hallgatók. Az új okoslaborban az analóg mérőműszereket vezeték nélküli Bluetooth technológiával ellátott szenzorok, mérlegek és spektrométerek váltják fel. A laboreszközökön, valamint a vegyszereken elhelyezett QR kódoknak köszönhetően a hallgatók egy kattintással informálódhatnak az adott anyagról vagy eszközről. Tanulásukat kiterjesztett valóság technika fogja segíteni, így saját okoseszközeiken érhetik majd el a tananyagot, magyarázó médiatartalmakkal kiegészítve. (Borítókép: ELTE)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
A Ghost Robotics négylábú gépeit tesztelik katonai célú alkalmazásokra - a drónokkal együttműködő gépeket városi környezetben vetnék be.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.