Mesterséges intelligenciával feljavított, 4K-s videón elevenedik meg a vadnyugat
2020 / 06 / 23 / Bobák Áron
Mesterséges intelligenciával feljavított, 4K-s videón elevenedik meg a vadnyugat
Korábban már láthattunk rá példát, hogyan képes a mesterséges intelligencia új élettel megtölteni a több mint száz éves New Yorkról vagy egy vasútállomásról készült felvételeket, most pedig egy 1914-ben készült videót javítottak fel úgy, mintha tegnap készült volna.

A Matt Loughrey által készített, egyperces videón egy oglala lakota törzsfőnök, Sinté Mazá, avagy Vasfarok beszélget kézjelekkel William Frederic Codyval, ismertebb nevén Buffalo Billel. A bölényvadászból lett showman a kor igazi, hollywoodi értelemben vett híressége volt, aki produkcióival bejárta az egész világot, többek között Magyarországon is turnézott, 1906-ban. Az Ülő Bikához és Őrült Lóhoz hasonlóan a lakota törzsből származó Vasfarok rendszeres szereplője volt Buffalo Bill vadnyugati showjainak, így elkísérte őt többek között Párizsba, Rómába, és a Budapesti Hírlap korabeli beszámolója szerint Budapestre is.

Loughreynek nem volt könnyű dolga, hiszen a korabeli kamerák másodpercenként csak 19 képkockát rögzítettek, ami miatt a régi felvételek ma már természetellenesnek hatnak. A digitális művész a mesterséges intelligenciára bízta a feladatot, aminek sikerült a felvételt 19 fps-ről 60 fps-re (vagyis másodpercenként 60 képkockára) bővítenie, így a végeredmény olyan tűéles, mintha tegnap forgatták volna. Loughrey amúgy szabadidejében a My Colorful Past című Instagram-oldalon javít fel színessé régi fekete-fehér fotókat, így remélhetőleg már arra sem kell sokat várnunk, hogy Buffalo Bill és a törzsfőnök eszmecseréjét ne csak kiváló minőségben, hanem színes felvételen is viszont láthassuk. Ezt amúgy az eredeti felvételnél már meg is tehetjük).

(Live Science, Borítókép: Fredrick W. Glasier/Wikimedia Commons)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.