Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz

2020 / 08 / 25 / Bobák Áron
Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz
A tengerbe épülő BiodiverCity a fenntarthatóságra és az emberközpontúságra helyezi a hangsúlyt, a látványtervek alapján pedig nagyjából úgy néz ki, mint egy földi paradicsom.

A Bjarke Ingels Group összesen három szigetet tervezett az ország északi részén fekvő Penang-sziget déli partjaihoz, amelyeken lakó- és üzleti negyedeket is kialakítanának, emellett a legkülönfélébb kikapcsolódási lehetőségek várnák az ide költöző 18 ezer embert. 4,6 kilométernyi szabadstrand, 240 hektárnyi park és 25 kilométernyi tengerpart - csak néhány szám, ami még a látványtervek nélkül is igencsak vonzóvá teszi a BiodiverCityt, aminek neve amúgy egy szójáték, a biodiverzitás és a város szavak összevonása.

A korai tervek szerint a három sziget közül először a legnagyobb, The Channels (azaz "csatornák") névre keresztelt sziget épülhet meg, amely egy 200 hektáros "digitális parkot" is magában foglal. Ebben ugyanúgy helyet kapnának a kutatással, fejlesztéssel foglalkozó cégek mint a helyi vállalatok, emellett pedig szórakozási lehetőségeket is biztosítanának az idelátogató családoknak, például virtuális valósággal és robotokkal kapcsolatos látványosságokat. A szigeten lesz egy nagy hullámmedence, technológiai park és kormányzati intézmények is, emellett egy kulturális körzetet is kialakítanak.

A második, elhelyezkedését nézve a középső sziget The Mangroves (gyertyafák) névre hallgat, a nevét pedig onnan kapta, hogy egy olyan területet is kialakítanak rajta, ami tökéletes terepet biztosít gyertyafa-erdők ültetéséhez. A The Mangroves védjegye a sziget felé magasodó bambusztorony, ami konferenciák és más, nagyobb tömeget vonzó rendezvények megrendezésére is alkalmas lesz.

A szigetcsoport utolsó szigete a The Laguna, amely maga is nyolc kisebb szigetből áll össze, egyfajta mini szigetvilágot alakítva ki. Úszó, cölöpökön álló és teraszos házak jellemzik ezt a szigetet, ahol a halászat és a tengeri élővilág is kiemelt hangsúlyt kapna.

A dán építésziroda a tervezésnél kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra, így a szigetek energiaellátását szélerőművekkel és napelemekkel oldanák meg, öntözéshez pedig az összegyűjtött esővízből oldanák meg. A tervek szerint már maga az építkezés is a zöld szemlélet jegyében fog zajlani, hiszen a munkákhoz főként bambuszt és helyileg beszerezhető fűrészárut használnának, valamint az újrahasznosított alapanyagok is fontos szerepet kapnának.

A projektről beszámoló New Atlas megjegyzi, hogy a beruházás egyelőre korai szakaszban jár, a részletesebb tervek kidolgozása még hátra van, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mikor kezdődhet meg az építkezés.

(Fotó: Bjarke Ingels Group)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.