Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz

2020 / 08 / 25 / Bobák Áron
Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz
A tengerbe épülő BiodiverCity a fenntarthatóságra és az emberközpontúságra helyezi a hangsúlyt, a látványtervek alapján pedig nagyjából úgy néz ki, mint egy földi paradicsom.

A Bjarke Ingels Group összesen három szigetet tervezett az ország északi részén fekvő Penang-sziget déli partjaihoz, amelyeken lakó- és üzleti negyedeket is kialakítanának, emellett a legkülönfélébb kikapcsolódási lehetőségek várnák az ide költöző 18 ezer embert. 4,6 kilométernyi szabadstrand, 240 hektárnyi park és 25 kilométernyi tengerpart - csak néhány szám, ami még a látványtervek nélkül is igencsak vonzóvá teszi a BiodiverCityt, aminek neve amúgy egy szójáték, a biodiverzitás és a város szavak összevonása.

A korai tervek szerint a három sziget közül először a legnagyobb, The Channels (azaz "csatornák") névre keresztelt sziget épülhet meg, amely egy 200 hektáros "digitális parkot" is magában foglal. Ebben ugyanúgy helyet kapnának a kutatással, fejlesztéssel foglalkozó cégek mint a helyi vállalatok, emellett pedig szórakozási lehetőségeket is biztosítanának az idelátogató családoknak, például virtuális valósággal és robotokkal kapcsolatos látványosságokat. A szigeten lesz egy nagy hullámmedence, technológiai park és kormányzati intézmények is, emellett egy kulturális körzetet is kialakítanak.

A második, elhelyezkedését nézve a középső sziget The Mangroves (gyertyafák) névre hallgat, a nevét pedig onnan kapta, hogy egy olyan területet is kialakítanak rajta, ami tökéletes terepet biztosít gyertyafa-erdők ültetéséhez. A The Mangroves védjegye a sziget felé magasodó bambusztorony, ami konferenciák és más, nagyobb tömeget vonzó rendezvények megrendezésére is alkalmas lesz.

A szigetcsoport utolsó szigete a The Laguna, amely maga is nyolc kisebb szigetből áll össze, egyfajta mini szigetvilágot alakítva ki. Úszó, cölöpökön álló és teraszos házak jellemzik ezt a szigetet, ahol a halászat és a tengeri élővilág is kiemelt hangsúlyt kapna.

A dán építésziroda a tervezésnél kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra, így a szigetek energiaellátását szélerőművekkel és napelemekkel oldanák meg, öntözéshez pedig az összegyűjtött esővízből oldanák meg. A tervek szerint már maga az építkezés is a zöld szemlélet jegyében fog zajlani, hiszen a munkákhoz főként bambuszt és helyileg beszerezhető fűrészárut használnának, valamint az újrahasznosított alapanyagok is fontos szerepet kapnának.

A projektről beszámoló New Atlas megjegyzi, hogy a beruházás egyelőre korai szakaszban jár, a részletesebb tervek kidolgozása még hátra van, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mikor kezdődhet meg az építkezés.

(Fotó: Bjarke Ingels Group)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.