Mesterséges szívizom válthatja ki a transzplantációk egy részét

2020 / 01 / 29 / Felkai Ádám
Mesterséges szívizom válthatja ki a transzplantációk egy részét
Az eljárás lényege, hogy nem a szívet helyettesítik egy másik, egészségesebb szervvel, hanem az eredetit "gyógyítják meg". Ezt úgy érték el, hogy a sérült részre lebomló lapokat helyeztek, mely szívizomsejteket tartalmaztak.

A szívizomsejteket pluripotens őssejtekből (iPS) növesztették. Az iPS olyan őssejt, amely előállítható egy felnőtt sejtjéből (a célra a bőrből vagy a vérből vesznek mintát) olyan módon, hogy mintegy átprogramozzák azt, hogy alakuljon vissza az embrionális kor pluripotens sejt fázisába. Ebből a helyzetből aztán több típusú sejt is fejleszthető. A mostani japán kutatásban tehát szívizomsejteket állították elő ezzel a módszerrel, amihez egészséges donorok vérét használták fel.

A tervek szerint tíz ischaemiás szívizombántalomban szenvedő páciens kaphat ilyen kezelést az elkövetkezendő három évben. Ebben a betegségben a szív nem tudja rendesen betölteni a pumpáló szerepét, mivel nem jut elég vérhez. Súlyosabb esetben szívátültetésre is szükség lehet, de a mostani módszer a remények szerint részben kiválthatja ezt azáltal, hogy a 4-5 centiméter széles, 0,1 milliméter vastag lapokon található szívizomsejtek által kiválasztott fehérjék beindítják az erek regenerációját, és így javítják a szív funkcióit. A tízből most tehát az első kezelés ment le, a következő évben a kutatók pedig figyelik a beteg állapotát.

Amennyiben a módszer sikeresnek bizonyul, úgy nem csak a transzplantációra várók hosszú listájából lehet lefaragni, de a beteg immunrendszere valószínűleg jobban reagál erre a kezelésre, mint egy teljes új szerv beültetésére.

A hétfői sajtótájékoztatóban elmondták azt is, hogy egyből klinikai kísérlet keretében próbálták ki a módszert annak érdekében, hogy minél hamarabb megkapják az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyását az eljárás klinikai használatára. Ez egyébként a második iPS sejtre épülő klinikai kísérlet Japánban, az elsőt a Riken Kutatóintézet végezte szembetegségben szenvedő pácienseken.

(Kép: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.